Amed Barosu’ndan BM’ye Rojava çağrısı
Amed Barosu’ndan BM’ye Rojava çağrısı
Amed Barosu’ndan BM’ye Rojava çağrısı
Rojava'da El Qaide / El Nusra gibi yerel çetelerin saldırı ve katliamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu, Kürt sivillere yapılanların insanlığa karşı suç kapsamında olduğunu belirterek, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığını ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerini evrensel yargı yetkisi kapsamında sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye çağırdı.
Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rojava'da dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen çetelerin ve fundamentalist grupların Kürt sivil halka karşı uyguladığı şiddet, katliam ve diğer ağır suçlara karşı tepkilerini ifade etmek için Ceylanpınar'da yapılmak istenen açık hava toplantısının hukuka aykırı bir şekilde yasaklandığı ve göstericilere şiddet uygulandığı belirtildi.
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki milletvekillerinin anayasanın koruması altındaki seyahat, toplanma ve ifade özgürlüğü hakkını kullanamadığı belirtilen açıklamada, "Diyarbakır Barosu; bir siyasi parti liderinin seyahatinin ve seçmenleriyle buluşmasının engellenmeye çalışılmasını, kolluk görevlileriyle muhatap kılınarak fiziki engelleme ve şiddete varan uygulamalara maruz kalmasını kabul edilemez bulmakta ve kınamaktadır" denildi.
Diyarbakır Barosu'nun Rojava'da sivil Kürt halkına uygulanan zulüm ve katliamları, bu ağır suçlara karşı başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere uluslar arası toplumun tutumunu ibretle izlediği belirtilen açıklamada şunlara yer verildi:
"Suriye'deki Kürt halkı yılardır, ırkçı Baas (Esed) Rejimin baskı, zulüm ve katliamlarına maruz kalmış, son iki yıldır bir yandan katliamcı Baas Rejimine öte yandan dünyanın dört bir yanından çeşitli bölge ve uluslararası güçlerin desteği ve himayesiyle burada toplanmış çetelere karşı savaşmakta; hak, hukuk ve özgürlük mücadelesi vermektedir. Uluslararası bir terörist örgüt olan El Qaida ve buna bağlı başta El Nusra vb. yerel çeteler, sivil Kürt halkına karşı her türlü ağır suçu işlemektedir.
Bilindiği gibi; uluslararası bir niteliği olmazsa da, her türlü silahlı çatışmada; başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere çatışma hukukuna ve insani hukukun kurallarına riayet edilmesi gerekmekte, bu kuralların ihlali durumunda uluslararası toplumun harekete geçmesi ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Tarih boyunca mazlum Kürt halkına karşı uygulanan zulüm, katliam ve soykırımlara sessiz kalan, en temel kural ve değerlerini görmezlikten gelen uluslararası toplum bu kez Kürt halkının meşru mücadelesini ve bu halka uygulanan suçları görmezden gelmemelidir. Diyarbakır Barosu, insanlığa karşı işlenen suçlar bağlamında ve “evrensel yargı yetkisi / universal jurisdiction” yetkisi çerçevesinde Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığını ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerini sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye davet etmektedir."
HÜKÜMET SUÇ İŞLEYEN GRUPLARA DESTEK VERİYOR
Suriye'de 'muhalefet/rejim muhalifi’ adı altında toplanmış ve sivil halka karşı akıl almaz suçlar işleyen gruplara AKP Hükümeti'nin çeşitli şekillerde destek sunduğunun bilindiği kaydedilen açıklamada, "Hükümet, Suriye politikasını gözden geçirmeli, bu gruplara her türlü desteğe son vermelidir. Suriye’deki sivil halka insani yardım için gerekli kolaylıklar sağlanmalı, ancak silahlı grupların geçişini engellemek için sıkı bir sınır denetimi yapmalıdır. Hükümet ve uluslararası toplum; Batı Kürdistan (Rojava) halkı ve diğer Suriye halklarının zulme karşı direnme ve kendini yönetme hakkına da saygı duymalıdır" denildi.