Amed’de 7. gün: Bu kavga bizim kavgamız, kazanacağız

Amed’de kayyum rejimine karşı direnişin yedinci günü bir açıklama yapan HDP’li vekil Oya Ersoy, “Bu kavga faşizme karşı hürriyet kavgasıdır, bu kavga bizim kavgamız, biz kazanacağız” dedi.

Yedinci gün eylemine, HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Feleknas Uca, Nusrettin Maçin, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Garo Paylan, Musa Farisoğulları, Semra Güzel ve Hişyar Özsoy’un yanı sıra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Beycan Taşkıran, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, belediye eşbaşkanları, parti yöneticileri, Barış Anneleri ve TJA aktivistleri katıldı.

Görevi gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, eylem alanına geldiğinde “direne direne kazanacağız” sloganıyla karşılandı.

Belediyenin gasp edildiği 19 Ağustos’tan bu yana kentte polis ablukası da sürüyor. Elazığ Caddesi ve yan yollar polis bariyerleriyle trafiğe kapatılırken, tüm yollara TOMA’lar konumlandırıldı. Oturma eyleminin yapıldığı Lise Caddesi de polis bariyerleriyle kapatıldı.

Yerel saatle 13.00’te kitle adına “İrademe Dokunma” yazılı büyük bir pankart ardında basın açıklaması yapıldı.

İlk konuşmayı yapan Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, protesto eylemlerine dikkat çekerek, “Türkiye’nin dört bir yanında ortaya çıkan iradedir bu” dedi.

“Demokrasi talebidir, demokrasi kararıdır, barış talebidir, eşit yaşama iradesidir” diyen Günay, “Karşısında durulan, darbe yapılan budur” diye ekledi.

Başta kayyum atanan kentler olmak üzere halkın “halkçı ve demokratik bir yönetimden yana olduğunu” gösterdiğini belirten Günay, “Kentlerimizin yer altı ve yer üstü varlıklarının, ormanlarımızın, derelerimizin gasp edilmesine karşı durmuştur. Hırsızlığa, yolsuzluğa hayır demiştir. Kayyum atanan işte bu iradedir” şeklinde konuştu.

Günay, “Bu hukuksuzluğa imza atanlar bilmeliler ki, başarılı olamayacaklar. Türkiye halklarına anlatamadıkları budur. O yüzden Türkiye’nin dört bir yanında saldırıyorlar” ifadelerini kullandı.

Bu mücadelenin sadece kayyum atanan illerdeki halkın mücadelesi olmadığını söyleyen HDP Milletvekili Oya Ersoy ise, bu mücadelenin “demokrasi isteyenlerin mücadelesi” olduğunu belirtti.

Ersoy, “Bu mücadele kadınların mücadelesidir. Kayyum kararından ilk önce eş genel başkanlık sistemimiz hedef alındı. Bundan önceki kayyumların yaptıklarını en iyi biz kadınlar biliyoruz. O yüzden bu mücadele, erkek egemen, gerici, kadın düşmanı siyasete karşı kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesidir” dedi.

Ersoy şu vurgularla noktaladı: “Biz bu ülkede eşitlik, özgürlük, barış içinde kardeşçe yaşamak isteyenler, bu kayyum sistemine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz

Bu kavga faşizme karşı hürriyet kavgasıdır, bu kavga bizim kavgamız, biz kazanacağız. Halklarımız kazanacak.”