Amed’de direnişin 26’ncı günü: Amed sesini daha yükseltmeli!

Amed'de kayyuma karşı oturma eylemi 26’ıncı gününde devam ederken, eyleme Şırnak Belediyesi il meclis üyeleri de katılarak destek verdi.

19 Ağustos günü İçişleri Bakanlığı talimatıyla Amed, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlara karşı başlatılan eylemler sürüyor.

Amed Büyükşehir Belediyesi (ABB) karşısında bulunan Lise Caddesi’nde 26’ıncı gününde devam eden eylem öncesi alan polis bariyerleriyle çevrildi, cadde ve sokak başlarına zırhlı polis araçlarıyla kapatıldı.

Nöbette “İrademe dokunma” pankartı taşınırken sık sık, “Kayyıma karşı baş kaldır”, “Direne direne kazanacağız”, “Kayyıma karşı omuz omuza” ve “Direne direne direnişten zafere” sloganları atıldı.

Nöbete HDP milletvekilleri, Tevgera Jinên Azad (TJA), Kürdistani partilerin temsilcileri, HDP ve DBP il ve ilçe örgütlerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 26’ncı nöbet eylemine destek verenler arasında Şırnak il belediye meclis üyeleri de yer aldı.

BARIŞTA ISRAR ÇAĞRISI

İlk olarak konuşan HDP Amed il eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, iki gün önce zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitiren küçük yaştaki Efe Tektek’in ailesine başsağlığı diledi. Sürekli barış dediklerini belirten Hülya, bundan vazgeçmeyeceklerini bu taleplerini her alanda dile getireceklerine dikkat çekti.

'AMED'İN SESİ DAHA DA YÜKSELMELİ'

Ardından konuşan HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, “Evet Amed kalbimizdir, Amed yüreğimizdir. Amed ne kadar sesini yükseltirse Mardin ve Van o kadar sesini yükseltir, demokrasi güçleri o kadar sesini yükseltir. Hakkımızı hukukumuzu sonuna kadar arayacağız. Yılmaz Güney’in dediği gibi dost ve düşman herkes bilsin ki düşmana karşı mücadele veren herkes kazanacaktır. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız” dedi.

Yapılan 10 dakikalık oturma eyleminin ardından belediye meclis üyeleri açıklama yaptı.

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNDEN SUÇ DUYURUSU

Grup başkan vekili Gülseren Akkum, kendilerine meclisin feshedildiğine ilişkin bir tebliğinin gelmediğini kaydederek, şunları ifade etti: “Bize herhangi bir tebligatta bulunulmadı. Meclis Feshedilmedi. Aktif olduğumuzu düşünerek belediyeye gitmeye karar verdik ama gidişimiz engellendi. Kartlarımız istendi kartlar yazı işlerinde ama alamadık. Sözcü olarak iki kişi seçildik ve belediyeye gittik. Yazı işleri müdürü ile görüştük. Kartlarımızın verilemeyeceği, işlemlerin askıda olduğunu söyledi. Suç duyurusunda bulunacağız. Bu durumu açıklayabilecek herhangi bir hukuki terim bulamıyorum.”

Son olarak konuşan Amed Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi avukat Gülistan Ataş hala meclis üyeleri olduklarını ve kendilerine tebliğ edilen herhangi bir şeyin olmadığını ifade etti. Ataş, “Bize tebliğ edilen bir şey olmadı. Hukuki olarak tüm haklarımızı arayacağız” diyerek suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.