Amed'de Kürtçe okul üçüncü kez mühürlendi

Amed'de Kürtçe okul üçüncü kez mühürlendi

Amed'in Bağlar ilçesinde 15 Eylül'de açılışı yapılan ancak Valilik talimatıyla ikinci kez mühürlenen Ferzad Kemanger İlkokulu'nun mührünün tekrar sökülmesi ardından kitleye müdahale eden polis okulun içine girerek onlarca kişiyi gözaltına aldı. Okul üçüncü kez mühürlendi. 

Halk tarafından mührü ikinci kez sökülerek açılan Ferzad Kemanger İlkokulu polisler tarafından ablukaya alındı.

Mührün sökülmesinin ardından okul önünde gençlere polisin müdahalesinin ardından çatışmalar yaşandı.

Polis okul bahçesinde bekleyen anadilde eğitim savunucularına karşı gaz bombaları ve tazyikli su kullandı.  

Şiddetli saldırı ardından okula giren polis onlarca kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Gaz bombalarından dolayı da çok sayıda kişi fenalık geçirdi.

Müdahale sırasında bir basın mensubu kimliği belirsiz bir kişi tarafından bıçaklı saldırı sonucu yaralandı.  Okulu tamamen boşaltan polisler tutanak tutup okulu mühürledikten sonra okulun çevresinden uzaklaştı.

TZP Kurdi, Eğitim Destek Evi ve Eğitim Sen'in, pilot bölge olarak seçtiği 3 kentte Kürtçe eğitimin temellerini atma kararı ardından,  üç ilçede 300 öğrenciyle bu yıl 15 Eylül'de Kürtçe eğitime start verilmişti. Okullar için Amed'in Bağlar, Hakkari'nin Yüksekova ve Şırnak'ın Cizre ilçeleri pilot bölge olarak seçilmişti. Her üç kentteki okullar da kapatıldı. 

BİR OKUL DAHA ATEŞE VERİLDİ

Öte yandan Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Üveyş Ana İlköğretim Okulu'nu ikinci kez mühürlemek isteyen özel harekat timlerinin okul önünde bekleyişini sürdüren gençlere müdahalesinin ardından çatışmalar yaşandı.

Esenyurt mahallesinde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu da ateşe verildi. Okulda çıkan yangının sebebiyle okulun birinci katının kullanılamaz hale geldiği öğrenildi. 

Polisin gençlere müdahale sırasında gerçek mermi de kullandığı belirtilirken, polisin attığı baz bombası kapsülünün trafoya isabet etmesi sonucu trafoda çıkan yangın sebebiyle ilçenin elektrikleri de kesildi. Akşam saatlerinde çatışmalar devam ediyordu.

Türk makamlarının Amed, Cizre ve Yüksekova'da açılan üç Kürtçe okulu kapatması ardından 16 Eylül akşamı Şırnak'ın Cizre ilçesinde de üç devlet okulu ateşe verilmişti. Eylemleri, YDG-H üstlenmişti.