Amed direnişinde 7. gün: HDP’liler yeniden toplandı

HDP’li belediyelerin gasp edilmesine karşı Amed’deki direniş yedinci gününde devam ediyor. HDP’liler yeniden Lise Caddesi’nde buluştu.

HDP’liler 19 Ağustos’tan bu yana Amed’de belediye gasbına karşı protesto eylemlerinde bulunuyor.

Yedinci gün yeniden Lise Caddesi’nde toplanan kitle arasında HDP’li vekiller Dersim Dağ, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Semra Güzel, Hişyar Özsoy, Garo Paylan, Musa Farisoğulları, İmam Taşçı ve Nimetullah Erdoğmuş yer aldı.

Ayrıca TJA aktivistleri, DBP üyeleri, belediye meclis üyeleri ve Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay da eyleme katıldı. Kısa bir süre sonra, görevi gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da alana geldi. Mızraklı, “direne direne kazanacağız” sloganı ile karşılandı.

HDP’nin yerel saatle 13.00’te Lise Caddesi’nde bir açıklama yapması bekleniyor.

HDP’liler üç belediyenin gasp edildiği 19 Ağustos’tan bu yana eylem halindeler. Cumartesi günkü basın açıklamasında konuşan Garo Paylan, "Erdoğan ve Bahçeli, Talat Paşa yolundadır. Ermeni Soykırımı'na imza atmıştır, bu da Osmanlıyı yıktı, Anadolu’yu felakete sürdü. Onlar da aynı şekilde devam ediyor” demişti.

Paylan, “İstanbul seçimi iptal edildiğinde CHP’yi çok sevdiğimizden yada İmamoğlu’na bayıldığımızdan değil, HDP’liler olarak demokrasi için yan yana durduk. Kayyuma Türkiye ve dünya sessiz kalırsa, Erdoğan suç işlemeye devam edecek. Tüm siyasetçiler tehlikede olacak. Amed olarak dimdik ayaktayız ve kayyumu göndereceğiz. Herkesin kayyuma karşı ses vermesi gerekir” diye eklemişti.

Bu arada belediyenin önü ve çevresindeki polis ablukası da devam ediyor. HDP’li Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri 19 Ağustos’ta rejim güçleri tarafından baskına uğrayarak, gasp edilmişti. Belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atanmıştı. Paralel olarak onlarca kentte yürütülen polis teröründe 400’ü aşkın kişi gözaltına alınmıştı.