Amed, Van ve İstanbul'da Adalet Nöbeti

Hasta ve infazları yakılan tutsakların özgürlüğü için ailelerin Adalet Nöbeti Amed, Van ve İstanbul'da devam etti.

Tutsak ailelerinin Adalet Nöbeti, İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki nöbet eylemine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ile Barış Anneleri ve tutsak yakınları katıldı.

POLİSTEN ENGELLEME, AİLELERDEN ISRAR
 
Burada açıklama yapmak isteyen tutsak yakınlarını polis, Kağıthane Kaymakamlığı’nın yasak kararını öne sürerek engellemek istedi. Bunun üzerine tutsak yakınları, açıklama yapmakta ısrar etti. Gözaltına almakla tehdit eden polisin tavrına karşı aileler, bir süre “sessiz eylem” gerçekleştirdi.
 
HDP’li Ali Kenanoğlu ise, polisin engelleme girişimine tepki göstererek, “Burada toplanan anneleri, polisler gözaltına alacaklarını söylüyorlar. İnsanların demokratik tepkilerini sistemin uygulamalarından kaynaklı olarak, itirazlarını dile getirme imkanlarını tanımıyorlar” dedi.

Cezaevlerinin işkencehaneye dönüştüğüne işaret eden Kenanoğlu, şöyle konuştu: “Devletin, iktidarın koruması, kollaması ve muhafazası altındaki cezaevlerinde açık ve aleni bir şekilde işkence yapılıyor. Tecavüzler oluyor, insanlar intiharlar sürükleniyor. Ve cezaevleri, idam cezasının fiilen uygulandığı alanlar haline dönüştürülmüş durumda. Anneler, çocuklarına, ailelerine sahip çıkıp adil yargılanma hakkını istiyorlar.  Bir taraftan da insan hakları evrensel çerçevesinde,  cezaevlerinde hükümlü olan tutsak edilen çocuklarının, ailelerinin, devletin kendi yasalarına uygun bir şekilde kalmaları için gerekli işlemelerinin yapılmasını istiyorlar. Annelerin tepkisi bundan ibarettir. Ama buna tahammül edecek bir yönetim anlayışı yoktur. Ülkenin geldiği nokta budur.”
 
Tutsak yakınları daha sonra zılgıtlar eşliğinde kol kola girerek ve  “BijÎ berxwedana zindana” sloganları ile adliye önünde yürüyüş yaparak bu haftaki eylemini sonlandırdı.
 
AMED
Amed'de ise adliye binası önünde bir araya gelen ailelere, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Koordinasyonu, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Diyarbakır Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER) ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) yönetici ve üyeleri de destek verdi.
 
Tutsak yakını Herdem Merwani, siyasi partilerini çözüm için adım atmaya çağırdı.

Tutsak yakını Reşahat Ada, Ramazan Bayramı’nda da hak aramak için alanda olacaklarını vurguladı. Ada, “Çocuklarımızı sahipsiz bırakamayız. Ramazan Bayramı’nda Diyarbakır Cezaevi’nin önünde adalet isteyeceğiz. Çocuklarımızın bayramını cezaevi önünde kutlayacağız. Ramazan ayı dolayısıyla barışın ve adaletin sağlanabileceğini umut ediyorduk. Sesimizi duysunlar artık” dedi.
 
Tutsak yakını Nuray Abay ise adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Açıklama “Hak, hukuk, adalet” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganlarıyla son buldu.
 
VAN
Van’daki Adalet Nöbeti de, adliye önünde devam etti. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) ile birçok kurumun destek verdiği açıklamaya engel olundu. Adliye binası önüne giden aileleri durduran polis basın açıklamasına "izin" vermeyeceklerini söyledi. Polisler tarafından ablukaya alınan milletvekilleri ve aileler, polise tepki gösterdi.
 
Burada polise tepki gösteren tutsak Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur, “Biz sadece adalet için buradayız. Adalet nöbeti yapmamızı istemiyorsanız o zaman çocuklarımızı serbest bıraksınlar bizler de evlerimize dönelim” dedi.