Ankara katliamında oğlunu kaybeden Doğan’a 10 ay hapis

10 Ekim Ankara Katliamı’nda oğlu Güney Doğan’ı kaybeden baba Mustafa Doğan hakkında Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla açılan davada 10 ay hapis cezası verildi.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren Güney Doğan’ın babası Mustafa Doğan hakkında açılan “Cumhurbaşkanı’na hakaret” davasının ilk duruşması Ankara Batı Adliyesi 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi görüldü. Duruşmada Mustafa Doğan ve avukatı Atiye Arıkan hazır bulundu.

Kimlik tespiti ardından iddianamenin okunmasıyla başlayan duruşmada baba Doğan savunma yaptı. Baba Doğan olayın üzerinden zaman geçtiğini ve hatırlamadığını belirterek, daha önce verdiği beyanın okunmasını istedi.

Soruşturma aşamasında 11 Eylül 2018 tarihinde verdiği beyan okunması ardından baba Doğan, “Orada öyle bir söz söyleyip, söylemediğimi hatırlamıyorum. Ben olayda oğlunu kaybetmiş üzüntülü bir baba olarak duruşma çıkışındaki haleti ruhiyemin dikkate alınmasını talep ediyorum. Suçsuzum, beraatımı istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti sonrasında Doğan’ın duruşmaya getirdiği tanık Mustafa Özdağ’ı dinledi. Mustafa Özdağ da ifadesinde olay günü duruşmadan baba Doğan ile çıktığını belirtti. Doğan’ın evladını kaybetmenin acısıyla ve adaletin yerini bulmamasının üzüntüsü içerisinde olduğunu aktaran Özdağ, “Bu sırada neler söylendiğini duymadım. Ama Mustafa’nın üzüntü ve gerginliğe daha fazla dayanamayıp, bayıldığını gördüm. Tedavi için ambulans getirdik” diye belirtti.

Söz alan Doğan’ın avukatı Atiye Arıkan da tanık ve sanık beyanlarına katıldığını belirterek, “Atılı suçun unsurları oluşmamıştır. Sunmuş olduğumuz emsal kararlarda da görüldüğü üzere sözler söylenmiş olsa dahi, eleştiri mahiyetinde olup, siyasilerin katlanması gerekir. Cumhurbaşkanı makamına yönelik bir söz, söz konusu değildir. Sanığın beraatını istiyorum” diye savunma yaptı.

Mahkemenin kararı ise şöyle: “Sanığın Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu işlediğinin sabit görüldüğünden eylemine uyan TCK 299/1 maddesi uyarınca sanığın kişiliği, suçun işlenişi şekli, ısrarı, sebebi ve kullanılan sözlerin ağırlığı, kastın yoğunluğu nazara alınarak 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanığın samimi savunmaları, nedameti lehine değerlendirilerek cezasının 6’da 1 oranında indirilmesiyle cezanın 10 aya düşürülmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar olunur.”

Ankara Gar Katliamı davasının Sincan Cezaevi Kampüsü’nde 3 Ağustos 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında oğlu Güney Doğan’ı katliamda kaybeden baba Mustafa Doğan’ın, “(...) Bu ülkenin adaletine güvenmiyoruz, katil devlet hesap verecek, 10 Ekim’de canlarımızı katleden bilinsin ki siyasi iktidardır. Bilinmeli ki AKP iktidarıdır. Faşist Tayyip Erdoğan’dır. Benim çocuğumun geleceğini katleden Tayyip Erdoğan’dır” şeklindeki konuşmasından kaynaklı dava açılmıştı.