Anne Aydın: Nasıl 7 bin kişinin eylemini görmezsiniz?

28 yıldır cezaevinde olan oğlu Abdullah Aydın ve 2 torunu açlık grevinde olan Latife Aydın, "7000 kişi açlık grevinde. Nasıl olur da hâlâ insanlar görmezden geliyor” diye tepki gösterdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla başlayan açlık grevi eylemleri 1 Mart’tan bu yana tüm cezaevlerine yayıldı. Bu tarihten itibaren, müebbet hapis cezası alan ve 28 yıldır cezaevinde olan oğlu Abdullah Aydın (50) ve yine cezaevinde olan 2 torunu Süleyman Gültekin ve Mustafa Aydın’ın da açlık grevinde olduğunu belirten Anne Latife Aydın, kamuoyunun sessizliğine sitem etti. Anne Aydın, oğlu Abdullah’ın 36 yıl ceza aldığını ve 28 yıldır cezaevinde olduğunu, şu an ise Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi'nde kaldığını, torunu Mustafa’nın 25 yıldır, Süleyman ise 26 yıldır cezaevinde olduğunu aktardı. Hepsinin 1 Mart’tan önce 10’ar gün dönüşümü açlık grevinden hemen sonra dönüşümsüz açlık grevi eylemine geçtiğini ve 48 gündür açlık grevinde olduklarını söyledi.

‘OĞLUM MÜEBBET ALDI, BURAYA YERLEŞTİK'

İki büyük çocuğunun üniversiteyi kazanması üzerine 40 yıl önce memleketleri Mardin’den Adana’ya göç eden Aydın ailesi, hem yaşam hem kimlik mücadelesini burada sürdürmeye başladı. İlk geldiklerinde kalıcı olarak değil, çocuklarının eğitimi için taşındıklarını ifade eden Aydın, “Çocuklarım üniversiteye başladıklarında hem onlar gençlik çalışmasına katıldı hem biz aile olarak parti mücadelesinde daha fazla yer almaya başladık. Biz memleketimize dönmek için gün sayarken, baskılar, cezaevi süreçleri bizi metropollere daha da bağladı. Sürekli aileden birileri için cezaevi yollarına düşerken buluyorduk kendimizi. Küçük oğlum Abdullah’ın müebbet cezası alması ile de buraya tamamen yerleşmiş olduk” dedi.

'ÇOK YARDIMSEVERDİ'

Oğlunun en belirgin özelliğinin yardımseverlik olduğunu kaydeden Aydın, şöyle konuştu: “Abdullah 7 çocuğumdan en küçük olanı. Çocukken de yerinde durmazdı. Bir bakardın komşuya odun çıkarıyor, bir bakardın poşet taşıyor. Bir gün eve eli yüzü kanlar içinde geldi, kavga etmiş. Sordum, ‘Kim sana ne yaptı, ne dedi de kavgaya tutuştun?’ Sonradan öğrendim ki kavganın onunla bir alakası yok. Arkadaşı için kavgaya girmiş. Hareketliliği yaşı ile beraber farklı bir boyut kazanıyordu."

’48 GÜNDE 10 KİLO VERDİ’

Üniversitede İnşaat Mühendisliği okurken kişisel gelişimini ve bilinç düzeyini derinleştiren Abdullah Aydın için annesi, “Çocukken yurtseverlik bilinci ile büyüttük oğlumuzu. Artık bizim öğrettiğimiz ile de değil kendi yeni öğrendiği şeylerle, kendi geliştirdiği alanlarda da çalışmalar yürütmeye başladı. Üniversite son sınıfta da gözaltına alınarak cezaevine konuldu zaten” şeklinde konuştu. Oğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Abdullah Aydın’ın, “Bizim durumumuz da, morallerimiz de iyi. Bizim sabrımız da var. Bu eylemi kazanım ile sonuçlandırmadan geri adım atmak yok” dediğini ve kendisinin de sonuna kadar bu eylemin arkasında olduğunu ifade eden Anne Aydın, yine de sessiz kalanlara tepkili. “7000 kişi bu açlık grevi eylemine başlamış. Nasıl olur da hâlâ insanlar bilmezden, görmezden geliyor” diye soran Aydın, oğlunun açlık grevine başlamasından bu yana 10 kilo verdiğini söyledi.

'BİZ DE HAPİSTEYİZ!'

Aydın, son olarak duygularını şu ifadelerle paylaştı:

“Yaşım müsaade etse, çoktan aynı açlık grevine ben de başlamıştım, ama hastalıklar ve yaşım buna izin vermiyor. Onlar cezaevinde, biz evlerimizde. Ne kadar evde olsak da biz kendimize hapis olarak görüyoruz. Şu an onlar ne kadar özgürse biz o kadar özgürüz. Biz anneler ne istiyor olabilir ki barıştan başka. Asker annesinin de gerilla annesinin de benim de ortak tek şeyimiz bu barış talebidir. Olan bize oluyor, çocuklarımızı oluyor. 28 yıldır oğlum benden uzak, cezaevinde. Hâlâ kıyafetindeki kokusunu saklıyorum. Onunla kendimi bastırıyorum.”