Anneler, tecride karşı her yerde direniyor

Adana ve Ankara'da tutsak anneleri eylemlerini sürdürüyor. Dersim'de de kurumlar hükümeti uyardı.

Adana'da tutsak anneleri, sokağa çıkarak, çocuklarının tecride karşı direnişini sahiplenmeye devam ediyor. Ankara'da eylemlerini sürdüren aileler de açıklama yaptı. Dersim'de ise kurumlar tecride karşı sokağa çıktı, hükümeti uyardı.

ADANA 

Açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine dikkat çekmek için Adana’da tutsak ailelerinin İsmet İnönü Parkı’nda başlattığı oturma eylemi 11’inci gününde sürdü. Kenti etkisi altına alınan sıcak havaya ve oruçlu olmalarına rağmen, parka gelen annelerin etrafı yine polislerce sarıldı. 
Anneler ile parktaki diğer halk arasında polis kalkanları ile duvar örüldü. Annelerin yanına yaklaşılmasına engel olundu. Buna rağmen, HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın yanı sıra HDP, HDK ile TUAY-DER yöneticileri parka geşerek annelere uzaktan destek verdi. 
Eylem sırasında parktaki herkesi Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçiren polisler, yargılandığı adli bir dosyadan ötürü hakkında gözaltı kararı bulunan bir kişiyi gözaltına aldı. 
Annelerden Vesile Ulaş, cezaevlerinden tabut çıkmadan bir an evvel İmralı tecridinin sonlandırılmasını istedi. Türkan Şimşek de, hükümetin bu konudaki sessizliğine tepki gösterdi.
Ayfer Yavaş da "Çocuklarımız ölmesin” mesajını verdi.

DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de açlık grevi ve ölüm oruçlarına ilişkin Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Eyleme HDP, DBP, ESP, EMEP, SMF, CHP gibi siyasi partilerin yanı sıra Pirsultan Abdal, İHD, DAD, Dersim Barosu gibi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.  
Ortak açıklamayı okuyan İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, hükümetin hukuki olan talepleri karşılamaması sonucunda ölüm orucu eyleminin başladığını kaydetti. Solmaz, “Özellikle siyasal iktidarın sorunu görmezden gelmesi kaygılarımızı daha da artırmaktadır. Sürecin bu şekilde devam etmesi sonucunda daha fazla can kaybının yaşanması kaçınılmazdır. Bu durumun toplumsal barış, demokrasi ve insan haklarında tamir edilemeyecek yaralar açacağı aşikârdır” diye belirtti. 
Tutukluların sağlık durumları ile ilgili net bilgiler alınamadığına da dikkat çeken Solmaz, "Avukatlar ve ziyarete giden tutuklu yakınlarından edinilebilen kısıtlı bilgilere göre sağlık durumları kritik aşamayı geçti.  Kimi cezaevlerinde yaşamsal önemde olan başta B1 vitamini olmak üzere sıvı, tuz ve şeker verilmemektedir” dedi.  
Solmaz, toplumsal barış için herkesi insani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet etti.

ANKARA

Açlık grevindeki çocukları için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde oturma eylemi yapan anneler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’ne giderek burada açıklama yaptı. Basın toplantısına İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da katıldı.
Türkdoğan, “Adalet Bakanı bir açıklama yaptı. İmralı’daki görüşme yasaklarının kaldırıldığını ifade etti. Madem yasak kalktı aile ve avukat görüşler yapılsın” dedi. 
Herkesin annelerin sesine kulak vermesi gerektiğini dile getiren Türkdoğan, “Türkiye demokrasi, insan hakları tarihide annelerin hapishanelerdeki konusundaki direngenliğini çok iyi biliyoruz. Bu eylemlerini sürdürürken Gebze, İstanbul, Van, Batman ve birçok yerde annelere yönelik polis müdahalesini kabul etmiyoruz. İşkence ve kötü muamele annelere uygulanıyor maalesef. Annelerin protesto hakkını korumaları gerektiği konusunda İçişleri Bakanını uyarıyoruz” diye belirtti.  
Türkdoğan, “İmralı’da Abdullah Öcalan ve üç mahpus için de uygulanmalı. Bütün haklardan yararlanmaları gerekiyor. Durumun ciddiyeti çok açıktır, nettir. Türkiye kamuoyunu, devlet yetkililerini, dünya kamuoyuna çağrı yapıyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak bu görüşmelerin sağlanması, fiili engellerin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
Ardından söz alan annelerden Nazehat Teke de şunları söyledi: "Sokaklarda direnen, yeri gelince dayak yiyen, saçları çekilen,  yerlerde sürüklenen tüm anneler adına buradayız. Bizim için saatler, saniyeler önemliyken, neden şimdiye kadar görüşme gerçekleşmedi?"
Anne Ayşe Alıcı da “Anneyiz, ciğerimiz yanıyor. Bütün kurumlar bir an önce ellerinden geleni yapsın” dedi. Alıcı, konuşmasının ardından fenalık geçirdi.