Annen: DAİŞ’le savaşta hala askerlerimize ihtiyaç var

Irak ve Güney Kürdistan’da DAİŞ ile mücadele kapsamında görev yapan Alman askerlerini ziyaret ettikten sonra konuşan Almanya’nın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Niels Annen “Bu savaşta hala Alman askerlerine ihtiyaç var” dedi.

DAİŞ ile mücadele kapsamında Ürdün, Irak ve Güney Kürdistan’da görev yapan Alman askerlere yönelik yeni tezkerenin çıkartılıp çıkartılmayacağı mevzusu bu ay içinde netleşecek. Özellikle Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin ortağı sosyal demokratlar 31 Ekim’de sona erecek tezkerenin uzatılmamasını istiyordu.

Ancak Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyesi Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Niels Annen yeni bir tezkereye ilişkin pozisyonlarının değiştiğine dair ilk sinyali Hewler yakınlarda peşmerge güçlerini eğiten Alman askerlerini ziyaretinden sonra verdi. Bölgedeki ziyaretini dün tamamlayan Annen “Süddeutschen Zeitung” gazetesinin bugünkü sayısına verdiği demeçte “DAİŞ yenildi artık evimize gitmeliyiz düşüncesi yanlış” diye konuştu.

Irak’ın bazı bölgelerinde DAİŞ’in yeniden örgütlendiğine dikkat çeken Alman bakan “Bölgeye yaptığım ziyarette askerlerin DAİŞ ile mücadelede iyi iş çıkarttığını ve görevlerine en üst düzeyde angaje olduklarını gördüm” görüşünü dile getirdi. Almanya’nın bölgedeki varlığının Irak’taki muhatapları tarafından ciddiye alındığını ve uluslararası düzeyde tanındığını söyleyen Annen “Tezkereye nihayetinde meclis karar verecek, fakat öncesinde konuyu enine boyuna tartışmamız gerekiyor” diye konuştu.

SPD’DE TEZKERE ÇATLAĞI!

SPD’li bakan Annen yeni tezkereden yana tutum belirtirken, SPD’nin Federal Meclis’teki grup başkanı Rolf Mützenich ise Alman askerlerinin görev süresinin uzatılmamasından yana olduklarını bildirdi. Der Spiegel dergisine konuşan Mützenich “Alman askerlerinin 5 yıl boyunca gerçekleştirdikleri görevlerinin sonuna geldiğini düşünüyoruz. Alman askerleri 31 Ekim’den sonra tamamen bölgeden geri çekilmeli” görüşünü dile getirdi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında bölgeye giden Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer de DAİŞ çetelerine karşı verilen savaşta Kürt halkının rolüne dikkat çekmişti. Kürtlerin sahada DAİŞ ile mücadele eden güç olduğunu hatırlatan Kramp-Karrenbauer “Almanya’nın bunu unutmaması gerekiyor. Bu yüzden de Kürt güçlerinin eğitimi Almanya’nın güvenlik sorunun bir parçası” diye konuşmuştu.

DAİŞ çetelerinin 2014’de Şengal’e saldırması, ardından 2015’te Fransa’da terör saldırılarını gerçekleştirmesinin ardından Almanya aktif şekilde DAİŞ ile mücadele koalisyonunda yer almaya başladı. Şu anda bu amaçla Güney Kürdistan’da peşmergeyi eğiten askerler de dahil, Irak ve Ürdün’de toplam 300 asker bulunuyor. Ayrıca Ürdün’e yerleştirilen Alman ordusuna ait Tornada ve tanker uçakları da koalisyon çerçevesinde görev yapıyor.