AP kulislerinde Türkiye'ye ekonomik yaptırım tartışılıyor
AP'deki Türkiye tasarısının oylanması öncesinde Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar konusu da Avrupalı siyasetçilerin gündeminde.
AP'deki Türkiye tasarısının oylanması öncesinde Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar konusu da Avrupalı siyasetçilerin gündeminde.
AKP/Saray faşizminin politikalarına karşı Perşembe günü Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin dondurulması önerisi oylanacakken, kimi siyasetçiler bunun fayda getirmeyeceği kanaatinde. Kimi Avrupalı siyasetçiler ise, Türkiye’ye karşı ekonomik önlemlerin daha etkili olacağı görüşünde.
Sosyal demokratlar tarafından sunulan ve Perşembe oylanacak tasarıya Yeşiller, sol ve sağ muhafazakar partiler de destek veriyor. Ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinin durdurulmasını öneren tasarı sadece tavsiye niteliğinde olacak.
AP Türkiye Raportörü Kati Piri’ye göre tasarının Perşembe günü yapılacak oylamadan geçmesi kesin gibi.
‘EKONOMİK YAPTIRIMLAR DAHA ETKİLİ OLUR’
Ancak birçok AP üyesi, Türkiye’ye karşı alınacak bu kararın sadece bir ‘başlangıç’ olması gerektiği görüşünde ve ekonomik yaptırımların devreye konulmasını istiyor.
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Arne Lietz, Türkiye’nin hali hazırda ‘AB’yle imtiyazlı bir ortaklık’ içerisinde olduğunu ve bu ‘imtiyazlar üzerine düşünmenin zamanının geldiğini’ söyledi. Lietz, ekonomik alanda Türkiye’ye ‘sarı’ veya ‘kırmızı kart’ gösterilebileceğini savundu.
Lietz, Avrupa’nın Türkiye’ye karşı kullanabileceği ‘entrüman sandığının’ Rusya’ya karşı olduğundan daha büyük olduğunun altını çizdi.
TÜRKİYE RUSYA’DAN DAHA ZAYIF BİR KONUMDA
AP muhafazakar grup EVP adına konuşan Manfred Weber’e göre de, Türkiye’nin ekonomik yaptırımlar konusunda Rusya’dan ‘daha zayıf’ bir konumda olduğuna dikkat çekiyor. Weber, Türkiye’ye karşı sadece AB üyelik müzakerelerini durdurma yerine ekonomik yaptırımların da devreye konulması gerektiğini savunuyor.
Birçok ekolojist ve sol parlamenterin talepleri arasında ise Türkiye’nin şantaj aracı olarak kullandığı Mülteci Anlaşması’nın iptali bulunuyor.
Türkiye’nin AB üyeliğine sert bir biçimde karşı çıkan Avusturya’nın sağcı Halk Partisi (ÖVP) üyesi Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’a göre, mülteci anlaşmasından sonra AB’ye mülteci girişinin azaldığının tümüyle doğru olmadığını savunuyor. Kurz, mülteci sayısının azalmasında Balkan ülkelerinde sınırların kapatılmasının etkisi olduğu görüşünde.