AP milletvekilleri, HDP’ye açılan kapatma davasını mahkum etti

AP, Türkiye’deki baskıları, HDP’ye yönelik açılan davayı kınayan, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini eleştiren bir önergeyi kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), bugün düzenlediği oturumda Türkiye’deki muhalif partilere yönelik baskıları kınadığı bir önergeyi 603 oy ile kabul etti. Oylamada 2 milletvekili ret, 67 milletvekili de çekimser oy kullandı.

Özellikle HDP’ye yönelik baskıların mahkum edildiği önergede Türk hükümetine bütün siyasi partilerin çoğulcu ve demokratik hakları olan siyaset yapma hakkının engellenmesini kınadı.

Önergede Türkiye’nin üçüncü siyasi partisi olan HDP’ye yönelik açılan kapatma davası da mahkum edilirken, HDP’nin milletvekilleri, yerel seçilmişleri, belediye eşbaşkanlarına yönelik açılan davalar da mahkum edildi.

Önergede HDP’nin demokratik sisteme dahil olmasının engellenmemesinin, Türkiye’deki bütün toplumların siyasete dahil edilmesi, Kürt sorununa barışçıl çözüm açısından da önemli olduğu belirtildi.

Milletvekillerinin, demokratik yöntemlerle seçilmiş olan HDP’li belediye eşbaşkanlarının görevlerinin gasp edilmesi ve kayyumların atanmasını da kınarken, bu uygulamaya da “şüpheli” suçlamaların gerekçe gösterildiğine dikkat çekti. Türk hükümetinin İstanbul, Ankara ve İzmir belediyelerinin çalışmalarını da bilinçli bir şekilde felç ettiğini dile getirdi.

Bu uygulamaların muhalefetin demokratik görevlerini yerine getirmesini engellediği de dile gelen önergede, Türkiye’ye çoğulculuğu garantileme, dernekleşme ve ifade özgürlüğü konusunda da çağrı yapıldı.

AP milletvekilleri, aynı zamanda Avrupa Birliği’ne (AB) Türkiye’nin durumundaki değişiklikleri izlemesi, özellikle de Kobanê davasını yakından takip etmesi, cezaevlerini ziyaret etmesi çağrısında da bulundu.

Türkiye’nin dış politikası konusunda da bir düzeltmeye gitmesi gerektiği vurgulanan önergede insan hakları ve sivil haklar konusundaki gelişmelerle-değişimlerle birlikte bazı önerilerin yapılabileceği de dile geldi. Ayrıca Türkiye’nin insan hakları, kadın hakları, İstanbul Sözleşmesi, din özgürlüğü, etnik özgürlükler konusunda da gelişme kaydetmesinin önemine vurgu yapıldı.