Asrın Hukuk Bürosu’ndan İmralı yasağına tepki

Asrın Hukuk Bürosu: “Verilen kararda avukat görüşme hakkının kısıtlandığı yönünde bir karar olmadığı gibi halihazırda kanunen vekil-müvekkil görüşmelerinin sınırlandırılması da söz konusu olamaz.

İmralı Adası’nda tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara her türlü ziyaretçi başta olmak üzere, yazılı haberleşme ve telefon görüşmelerinin OHAL süresince yasaklanmasına tepki gösteren Asrın Hukuk Bürosu, “Verilen kararda avukat görüşme hakkının kısıtlandığı yönünde bir karar olmadığı gibi halihazırda kanunen vekil-müvekkil görüşmelerinin sınırlandırılması da söz konusu olamaz" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesinin görüşme başvurularının Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından her defasında reddedilmesi ardından Bursa 1. İnfaz Hakimliği tarafından OHAL gerekçe gösterilerek, 3 ay boyunca görüş yasağının getirilmesi kararına Asrın Hukuk Bürosu, yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. 

Asrın Hukuk Bürosu açıklamasında şunları belirtti: “Söz konusu infaz hakimliğinin kararında müvekkilimiz hakkında '…bu aşamada örgüte ülkemizi zora sokacak emir ve talimat verebileceği değerlendirildiği…" belirtilmektedir. Oysaki kamuoyunun da çok yakında bildiği üzere Sayın Öcalan son yıllarda gösterdiği politik hamle ve öngörülerle ülkeyi birçok kez kaosun, krizin eşiğinden kurtarmıştır. Bu yönüyle de ilgili tanımlama müvekkilimizin politik gerçekliğini de çarpıtmaktadır. 

Bursa 1. İnfaz Hakimliği kısıtlama kararını 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri'nin İnfazı Hakkındaki Kanunun 114/2-3, 115/1-b ve 59/4. maddelerine dayandırmaktadır. Kısıtlama kararına dayanak yapılan 114/2-3 ve 115/1-b maddeleri 'Tutukluların Hakları ve Kısıtlayıcı Önlemler' başlığında düzenlenmiş olup hükümlüler için yapılan düzenlemeler değildir. 'Soruşturma ve kovuşturmanın selameti' mantığı üzerinden sadece tutuklular için yapılan bu düzenlemelerin hükümlü müvekkil ile hukuki hiçbir bağı bulunmamaktadır. Ortada müvekkilimiz ile ilgili, yukarıdaki maddeler anlamında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamaktadır. Müvekkilimizin yasalar kapsamında hükümlü olduğunu bu vesileyle tekrar hatırlatmak isteriz. 

Kısıtlama kararına dayanak yapılan bir diğer madde olan 59/4. madde ise tamamen cezaevlerinde gerçekleşen avukat-müvekkil görüşmelerinin içeriği ile ilgili bir düzenleme olup hakkın kendisini, özünü tamamen ortadan kaldırmamaktadır.

Dört başlıkta sıralanan kısıtlama kararlarına bakıldığında genel olarak ziyaretçi ve iletişim hakkı sınırlandırmalarıdır. Oysaki anılı kararda avukat görüşme hakkının kısıtlandığı yönünde bir karar olmadığı gibi helihazırda kanunen vekil-müvekkil görüşmelerinin sınırlandırılması da söz konusu olamaz.

Yakın tarihimizden de biliyoruz ki, ülkemizde gerçekleşen her üç darbe dönemleri başta olmak üzere sıkıyönetim ve olağanüstü hal koşullarında cezaevlerinde avukat görüşmeleri engellenmemiştir. Avukat görüş hakkının bu denli kısıtlanması ilk defa müvekkilimizle ortaya çıkan bir hukuksuz uygulamadır.

Hukuki dayanaktan yoksun bu karara itirazımızı en kısa sürede yapacağımızı ve büro avukatları olarak müvekkilimiz ile görüşmek için her gün başvuru yapacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz."