‘Atılan her bomba sanki yüreğimde patlıyor’
‘Atılan her bomba sanki yüreğimde patlıyor’
‘Atılan her bomba sanki yüreğimde patlıyor’
Çete saldırılarına karşı 87 gündür direnişin sürdüğü Kobanê’den göç etmek zorunda kalanlar sınırın bu yanında umutla cepheden gelecek iyi haberleri bekliyorlar. 3 çocuğu YPG’de savaşan Maha Yusuf’ta Mehser köyünde ayrılmayarak, gelecek haberleri beklerken, “Patlayan her bomba sanki yüreğimde patlıyor” sözleriyle hissettiklerini özetliyor.
DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle topraklarından göç etmek zorunda kalan ve Suruç’a yerleşen binlerce Kobanêli, kentin kurtarılacağı günü dört gözle bekliyor. Çetelerin kent merkezine obüslerle saldırması üzerinde Kobanê’den çıkmak zorunda kalan Maha Yusus, 3 çocuğunu Kobanê bırakarak, 12 yaşındaki kızı ve eşiyle birlikte sınır geçenlerden. Doğduğu kentten çok uzaklaşmamak için Kaniya Kurda bölgesine karşısında yer alan Mahser köyüne yerleşen Maha Yusuf, “Her bomba sanki yüreğimde patlıyor” diyor. Maha Yusuf’un ilk oğlu Diyar 3 yıl önce YPG’ye katılmış. Çete saldırılarının başlamasının ardından ise oğulları Amed ve Mihemet YPG saflarına katılmış.
‘SAATLERCE ACABA BOMBA NEREYE DÜŞTÜ DİYE BAKIYORUM’
Saldırıların yoğunlaştığı günlerde Kobanê’den zorla gönderildiğini dile getiren Maha Yusuf, “Tek isteğimiz Kobanê’nin bir an önce özgürleşmesidir. Kobanê’ye döneceğiz diye uzağa gitmek istemedim” dedi. Yusuf, “Kobanê’den çıktıktan sonra en yakın yer olan Mahser köyüne geldim. Yönüm hep Kobanê’ye dönük olacak. Burada Kobanê’yi sevenlerin direnişi var. Ben de burada Kobanê’ye yakın olarak dua ederek ve sınıra giderek geçiriyorum” dedi. Kobanê’ye atılan her bombanın yüreğinde patladığını dile getiren Yusuf, “Her sese çok duyarlıyım. Atılan her bomba sonra ‘acaba nereye düştü’ diye düşünüyorum. İşimi bitirdiğim gibi Kobanê’ye doğru gidiyorum ve tuğlanın üzerinde oturup Kobanê’yi saatlerce izliyorum” dedi.
‘BAŞKA BİR ŞEY DÜŞÜNEMİYORUM’
Kobanê dışından bir şey düşünmediğini dile getiren Yusuf, “Suruç’ta akrabalarımız var. Yanlarına gittiğimin de Kobanê’den uzaklaştım diye için rahat değil. Hemen birkaç saat kaldıktan sonra tekrar Mehser’e geliyorum. Sınıra gidiyorum. Gelen sesler içimi yaksa da yakın olmaktan mutluluk duyuyorum” diye belirtti. Kobanê yaşanan çatışmada oğlu Amed’ın birkaç kez yaralandığını dile getiren Yusuf, “Oğlumun kaç kez yaralandığını duydum. Bir ara tedavi olmak için Türkiye’ye geldiğini öğrendim. Yanıma gelmesini söyledim. Geldi bir çayı içip tekrardan savaşmaya gitti. Zordur hem çocuktan hem de topraktan olmak” dedi.
‘NERDE KALDIĞIMIN ÖNEMİ YOK’
“Kobanê’de her şeylerini kaybettik gözümüze gelmiyor YPG ve YPJ’nın canı sağ olsun” diyen Yusuf, “Gidecek yerim olmada Kobanê’de olayım çadırda olayım. Benim için sorun değil. Yeter ki Kobanê özgürleşsin” dedi. Kötülen bu kadar kandan sonra Kobanê’nin en kısa zamanda özgürleşeceğine inandıklarını dile getiren Yusuf, Kobanê’ye dönüşlerin başlamasıyla yalın ayakla Kobanê koşarak gideceğini dile getirdi.