Avukat Urfa: İşçi avukatların temsiliyetini sağlayacağız

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar'ın İstanbul Barosu için yönetim kurulu adaylarından Özgür Urfa, işçi avukatlarının baro yönetim ve organlarında temsiliyetini sağlayacaklarını ve Bağlı Çalışan Avukatlar Yönetmeliği'ni uygulayacaklarını söyledi.

İstanbul Barosu'nun genel kurulu bu hafta sonu yapılacak. Daha önceki genel kurullarda olduğu gibi bu yıl da işçi avukatların sorunlarının adaylar tarafından gündeme getirildiğini söylemek zor.

Bu konuda somut ve gerçekçi öneriler sunan ise Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar.

Deneyimli avukat Several Ballıkaya'yı başkan adaylığına gösteren grup, işçi avukatların baro yönetiminde temsiliyeti ve hakların güvence altına alınması için de çeşitli önerilerde bulunuyor.

Özgürlükçü Çağdaş Avukatların yönetim kurulu listesinde yer alan avukat Özgür Urfa, işçi avukatlar ve bu konuda Baronun sorumlulukları üzerine sorularımıza yanıt verdi.

Kendisi de mezun olduktan sonra bir yıl işçi avukatlık yapan Urfa, kapitalizmin birçok meslekte olduğu gibi avukatlık mesleğinde de yaptığı değişikliğe dikkat çekti, “Avukatlık, kişilerin kendi bürolarını açarak yürüttükleri bir meslekti. Ancak, bir patron avukatın, yanında işçi avukatları çalıştırdığı bir mesleğe dönüştü. Tek ya da birkaç kişilik ofislerden ziyade sayıları yüzleri geçen avukatların çalıştığı ya da daha orta ölçekli bürolar kurulmaya başladı” dedi.

35 BİN AVUKATI YÜZDE 70'İ İŞÇİ AVUKAT

İstanbul'da 35 bini aşkın avukat çalışıyor. Urfa'nın verdiği bilgiye göre bunların yüzde 70'i işçi avukat.

Nedeni ise basit; ekonomik koşullar ve genç avukatların yaşadığı ekonomik sıkıntılar kişilerin mesleğe başlar başlamaz büro açmasını çok zorlaştırıyor.

Bu oran giderek de artacak gibi görünüyor. Ancak buna rağmen işçi avukatlara ilişkin herhangi bir yasa yok. Sadece, avukatların mücadelesi sonucunda Türkiye Barolar Birliği'nin hazırladığı “Bağlı Çalışan Avukatlar Yönetmeliği” var.

YÖNETMELİK VAR ANCAK DENETİM YOK

Yönetmeliğin ihlali durumunda “patron” avukat hakkında disiplin soruşturması açılması gerekiyor. Ancak avukat Urfa, “Açıkçası böyle bir disiplin soruşturması açıldığını hiç duymadım” diyor ve ekliyor: “Bu konuda ceza alan ya da soruşturma geçiren patron avukatların olmaması her şeyin iyi olduğu anlamına gelmiyor. Disiplin soruşturması için işçi avukatın ihbar etmesi bekleniyor. İşçi avukat yanında çalıştığı patron avukatı işsiz kalma ya da mobbing korkusu ile şikayet edemiyor.”

İşçi avukatlar için yönetmelik uygulanmadığı için yeni avukatlar asgari ücret düzeyinde çalışmaya başlıyor. Yüksek ücret alanların da ücretleri asgari ücret üzerinden sigortalanıyor. Fazla mesai de ücreti ödenmezken, patron avukat tarafından ödenmesi gereken baro aidatını da işçi avukat ödemek zorunda kalıyor.

YILLARCA İŞÇİ AVUKATLIĞI REDDETTİLER

Avukat Özgür Urfa, İstanbul Barosu yönetimi ile Türkiye Barolar Birliği'nin yıllarca işçi avukatlığını reddettiğini hatırlatarak, “'Avukatın işçisi olmaz' dediler. Ancak gelinen noktada işçi avukatlık bir sonuç ve geriye dönüşü yok” diyor.

Baro yönetimlerinin işçi avukatlık tanımını kabul etmemelerinin ise iki nedeni var: “Birincisi temsiliyet ile ilgili. Genç avukat değiller, genç ve işçi avukatların temsiliyetini önemsemiyorlar. İkincisi; sınıfsal bakış ile ilgili. Kişilerin dünya görüşleri ile görev yaptıkları yerdeki duruşları birbirini etkiliyor. Bizler zaten günlük hayatımızda da emeğin ve emekçinin yanında, içinde olan insanlar olduğumuz için mesleki olarak da işçi avukatların yanındayız.”

İstanbul Barosu'nda “Bağlı Çalışan Avukatlar Kurumu” var. Ancak Avukat Urfa'ya göre, bu aktif ve işlemli değil. İşçi avukatların söz ve karar yetkisi yok.

NE ÖNERİYORLAR?

Avukat Özgür Urfa, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar olarak, öncelikle bu kurulu aktif ve etkin bir biçimde çalıştıracaklarını söylüyor, ayrıca işçi avukatlık üzerine çalışan diğer platformlarla işbirliği yaparak baro bünyesindeki etkin çalışmanın önünü açacaklarını belirtiyor.

Bağlı Çalışan Avukatlar Yönetmeliği ile ekinde yer alan sözleşmenin uygulanmasını sağlamak grup olarak en önemli vaatleri. “Bu çok somut ve gerçekçi bir çözüm önerisi. Böyle bir yönetmelik var ve biz bunun uygulanmasını sağlayacağız” diyor. Baroda işçi ve genç avukatların temsiliyetini sağlamayı amaçladıklarını anlatan Urfa, dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu'nun mali kaynaklarının da genç avukatlara çalışma ortamı yaratılması ya da işçi avukatların sosyal haklarının iyileştirilmesi için kullanılmasını sağlayacaklarını belirtiyor.

Genç avukatların yaşadığı bir diğer sorun ise CMK ve adli yardım ödemeleri. Söz konusu ödemelerin aylar sonra yapıldığına dikkat çeken Özgür Urfa, “Ücretler oldukça düşük. Bu konularda iyileştirme gerekiyor. Baro bunu tek başına belirlemiyor ama bu konuda bir basın oluşturmak, Adalet bakanlığı ile görüşmeler yapmak buna dair etkili eylemler yapmak gibi planlar var” diyor. 

 

...