‘Avukatlar Soma’yı, ezilenleri savundukları için tutuklandı'

Hak ihlaline uğrayan yurttaşların davalarına baktıkları için ‘örgüt üyeliği’nden yargılanıp tutuklanan avukatlar, yaşadıklarını ve avukatlar üzerindeki baskıyı anlattı.

İstanbul'da bulunan Halkın Hukuk Bürosu 20 Haziran'da polis tarafından basılarak Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul şube yöneticisi Av. Ebru Timtik ile ÇHD üyeleri Av. Ayşegül Çağatay, Av. Görkem Ağdede ve Av. Nadide Özdemir tutuklandı. HHB’nun 10 avukatı ve bir stajyeri, ÇHD’nin 10 avukatı tutuklu sekizi hakkında yakalama kararı ve ÖHP’nin de bir avukatı tutuklu. Yüzlerce avukat hakkında politik davalarına bakmama kısıtlaması varken yine yüzlerce avukat hakkında da açılmış onlarca dava var.

Avukatlar üzerindeki baskıları ve tutuklamaları ÇHDli Gökmen Yeşil ve HHBlu Yaprak Türkmen ile konuştu. Yeşil, “Geçmişte ÇHD avukatları öldürüldü. Ortada bir sorun var. Bu sorun kendi yoldaşlarını, kendi omuzdaşlarını mutlaka yaratıyor. Mutlaka birbirlerini buluyor; su akar yatağını bulur. Bize baskı uygulamakla sorunlar çözülmez” derken, Türkmen ise HHB’nun hala açık olduğunu anlatan Türkmen, bildikleri yoldan gitmeye devam edeceklerini, sayıları azalsa da haksızlığıa uğrayan insanların davalarına bakmaya devam edeceklerini söyledi.

'DÜŞÜNMEYİN, KONUŞMAYIN, SAVUNMAYIN!’

Avukatlar üzerindeki baskıların nedenini Yeşil, “Ülkede korkunç sömürü ve baskı atmosferi var. Bunlara karşı toplumun sesi olabilecek gazeteciler, avukatlar, akademisyenler vardır. Bu baskıları da ‘düşünmeyin, konuşmayın, savunmayın!’ şeklinde özetleyebiliriz. Sömürü ve baskı devam ederken toplumun sesini duyurabilecek meslek gruplarının da sesini kısmak amacıdır. Ankara’da akademisyenlerin cübbelerinin bir polis tarafından ayakları altında ezilmesi simgesel bir göstergedir” dedi.

‘SAVCI NEDEN SOMA’YI SAVUNUYORSUNUZ’ DİYE SORDU

ÇHDli on avukatın tutuklu olduğunu, sekiz avukat hakkında yakalama kararı olduğunu aktaran Yeşil, avukatların ‘örgüt üyeliği’ ile yargılandıklarını söyledi. Yeşil, savcılık sorgulamasında soruların soru, ‘Neden Soma’daki ailelerin avukatlığını yapıyorsunuz?’ olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Barkın Timtik’e yöneltilen suçlamalardan biri yoksul mahallelerde yıkımlara karşı vatandaşlarla toplantılar yapması. ÇHD gibi bir derneğin genel yöneticisi olan bir avukatın ne yapması bekleniyor? İnsanları yıkımlara karşı bilgilendirmesi hem mesleki hem de insani ve dünya görüşü ilgilidir. Avukat arkadaşlarımızın duruşu iktidarı ve iktidarın savcılarını rahatsız ediyor ve tutuklanmalarının tek nedeni budur.”

DAYANIŞMALAR YETERSİZDİR

‘Hakkınızda açılan ve yargılandığınız bu davalarda kendinizi yalnız hissediyor musunuz?’ sorusunu da yanıtlayan Yeşil, “Dayanışmanın yetersiz olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Ancak bizim dayanışma gösterdiğimiz, dosyalarına girdiğimiz yurttaşlardan daha çok dayanışma görüyoruz diyebilirim. İnsan insanı unutmuyor ve bence unutmaması da gerekiyor. Selçuk Kozağaçlı ve diğer avukatlar tutuklandığında, Soma’daki aileler mesajlar gönderdiler, geldiler, duruşmalara katıldılar” diye konuştu.

YERLERDE SÜRÜKLENİP, MAHKEME SALONLARINDAN ATILDIK

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Yaprak Türkmen, HHB’nun 10 avukatı ve bir stajyerinin tutuklu olduğunu aktardı. Baktıkları davalardan ötürü tutuklandıklarını belirten Türkmen, sözü edilen suçlamaların Soma Madeni’nde yaşamını yitiren işçilerin davaları, kentsel dönüşüm adı altında yıkılmak istenilen evlerdeki insanların davaları, işkence gören insanların davaları olduklarını söyledi. Gördükleri baskıları da sözlerine ekleyen Türkmen, “Mahkemelerde savunma haklarımız engellenmeye çalışılıyor. Müvekkilin savunmasına müdahale edildiği zaman avukatlık yaptığımızda, salonlardan atıldık. Adliye geçişlerinde bile çanta arama dayatılması yapıldı. Bizler buna karşı koyduğumuzda yerlerde sürüklendik. Gözaltındaki işkenceleri teşhir ettiğimizde şiddete maruz bırakıldık” dedi.

EBRU TİMTİK’İ BÜROSUNDAN ALDILAR

Avukat Barkın Timtik’in 18 yıl ceza aldığını hatırlayan Türkmen, son yapılan operasyon hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Son baskında da Ebru Timtik tutuklandı. Ebru’yu bürosundan aldılar ve bir avukatın kendi bürosunda bulunmasını bir suç olarak lanse ettiler. Menfaat vaadedilen ifadelerle arkadaşlarımız alındı. Büroda bulunan diğer avukatlar da alındı ve HHB’nda avukatlık yaptıkları için tutuklandılar.”