Avukatlardan Adalet Bakanlığı’na ‘İmralı’ başvurusu

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklarla görüşmek için Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı’na başvurdu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre avukatlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’la “derhal görüşme” talebiyle yeni başvurularda bulundu.

Başvuruların Bursa İnfaz Hakimliği'nin ardından Adalet Bakanlığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı’na ayrı ayrı yapıldığı belirtildi.

Habere göre avukatlar “Avukat ve aile ziyareti kapsamında fiziki temasın sağlanarak endişe verici mahpusluk koşullarının müvekkillerinin yaşam ve sağlıkları hakkında yarattığı belirsizlik haline son verilmesini” talep etti.

Asrın Hukuk Bürosu ayrıca Abdullah Öcalan ve diğer 3 müvekkillerinden 8 aydır haber alamadıklarını, yaşam ve sağlık durumları, tutulma koşulları, hukuki durumlar ve Covid-19 salgını gibi diğer tedbirlere dair hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını belirterek endişelerini ifade etti.

Başvuruda "haber alamama haline son verilmesi" ve müvekkilleriyle fiziki temasın sağlanması talep edildi.

Asrın Hukuk Bürosu, 23 Kasım günü de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklar ile “derhal görüşmek” için Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvurmuştu.

Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan, 1999’da uluslararası bir komplo ile esaret altında alındığından bu yana İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarında tutuluyor.

Abdullah Öcalan ile son görüşme 25 Mart'ta kardeşiyle yapılan telefon görüşmesiydi. Bu görüşme yarıda kesilmişti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatları müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. 7 Ağustos 2019’dan bu yana tüm başvurular yanıtsız bırakıldı.