Avusturya’da ses yarışması düzenlendi

Avusturya’da ses yarışması düzenlendi

Avusturya’nın başkenti Viyana’da TEV-ÇAND organizesi ile düzenlenen kültür sanat yarışmasında 9 aday yarıştı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Haus der Begegnung’da düzenlenen yarışmanın birincisi Velican Çinkılıç, ikincisi Sinem Koçer ve üçüncüsü ise Melike Eksik oldu.

Sahne Kürt kültürünün değerleri olan Ayşe Şan, Ozan Mizgin, Cigerxwin, Mele Ciziri, Şakiro, Ape Musa, Delila ile Ozan Delil’in posterleri ile donatıldı.

9 adayın yarıştığı ve Mezopotamya Demokratik Kültür Hareketi (TEV-ÇAND)  tarafından organize edilen yarışma, 9 Ocak’ta Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi şahsında, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşu ardından juri üyeleri Sefkan Koçer, Ozan Cömert, Songül Çinkılıç ve Delil Xıdır yerlerini aldı. Yarışmanın açılış konuşmasını ise Delil Xıdır yaptı. Xıdır, Kürtlerin çok hassas bir süreçten geçtiğini ve bazı derin güçlerin süreci baltalayarak, Kürt ve Türk halkının daha derin bir savaşa sürüklenmek istediğini söyledi. Kürt halkının çıkar güçlerinin oyununa gelmemesi gerektiğini de vurgulayan Xıdır, Kürt ses yarışmasının Avusturya’da bir ilk olduğunu kaydetti.

Kürtlerin Avrupa ülkelerinde ancak güçlü bir örgütlülükle dil ve kültürlerini koruyabileceğini de söyleyen Delil Xıdır, Avrupa’da yaşayan Kürtlerin kendi dil ve kültürlerini yaşayarak ve yaşatarak var olabileceklerini de belirtti.

TEV-ÇAND Avusturya Meclisi'nden Bawer Can ise bu tür yarışmaların daha sonra da organize edileceğini söyledi.

Yarışmanın sunumu Almanca ve Kürtce dillerinde yapıldı. Yarışmanın 1. turunda kura çekimi ile finalistlerin sıralamaları belirlendi.. TEV-ÇAND’ın yarışmaya yönelik mesajı okunduktan sonra sırası ile Hozan Cömert ve Delil Xıdır sahne aldı.

Yarışmanın ikinci turunda ise finalistler performanslarını sergilediler. Sonuçları açıklamak için sahneye davet edilen Hozan Cömert, bir ilk olan böyle bir yarışmanın devamının gelmesini Kürt gençlerinin özünü ve kültürünü unutmaması gerektiğini ifade etti.

9 kişinin yer aldığı yarışmada, Veli  Can Çinkılıç birinci, Sinem Koçer ikinci ve Melike Eksik ise üçüncü oldu.

Yarışmanın birincisi Velican Çinkılıç, bu ses yarışmasında birinciliğin kendisinin değil, Kürt halkı ve değerlerinin olduğunu söyledi. “Bu yarışmada birinciliğe layık görüldüğüm için bütün şehit ozanlarımıza mintterarım” dedi. Yarışmanın sonunda 10 finaliste Viyana Kültür Hareketi tarafından hediyeleri takdim edildi. Yarışma  jüri üyelerin müzik dinletisi ile sona erdi.

Dereceye giren 2. Ve 3. yarışmacılar Viyana’da 23 Mart tarihinde düzenlenecek Newroz programında da sahne alacaklar. Yarışmanın birincisi için ise seslendirdiği parçaya klip çekilecek.