Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Avusturya genel sigara yasağı mücadelesi şimdilik kaybedildi

Avusturya’da milyonlarca insanın sağlığını ilgilendiren restoran, bar ve kafelerin tümünde genel sigara yasağı için başlatılan imza kampanyasında sadece 19 bin imza farkla başarısız oldu.

8,8 milyon nüfuslu Avusturya’da yiyecek ve içecek sunulan tüm gastronomi işletmelerinde sigara yasağı için Tabibler Odası ile Kanser Yardım Vakfı (Krebshilfe) tarafından referandum amacıyla imza kampanyası başlatılmıştı.

Genel sigara yasağının referanduma sunulabilmesi için en az 900 bin kişinin imzası gerekiyordu. Ancak sürdürülen kampanyanın süresi dolarken, toplamda 881 bin 569 kişinin imza verdiği duyuruldu.

Krebshilfe adlı kuruluşun başkanı Paul Sevelda, hükümetin referandum için uyma sözü verdiği 900 bin imzaya ulaşamamış olmalarının kendileri için pekte önemli olmadığına dikkat çekti. Sevelda, “Artık siyaset kurumu bu konuda ciddi olarak düşünmek zorunda kalacak” diye konuştu.

Sigara yasağının tüm işletmelerde geçerli olması için daha önce başvurulan Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, 900 bin imzaya ulaşılması halinde konuyu halkoyuna sunacağı vaadinde bulunmuştu.

Yapılan araştırmalar, sigara içenlerin yanı sıra ‘pasif içicilerin’, yani içmemesine rağmen sigara dumanına maruz kalanların da kanser ile diğer hastalık riski taşıdığını gösteriyor. Özellikle gastronomik işletmelerde çalışan emekçilerin sürekli olarak sigara dumanına maruz kaldıkları biliniyor. Bu nedenle birçok Avrupa ülkesinde işletmelerin yemek sunulan kısımlarında veya tümünde sigara yasağı uygulanıyor.