Avusturya, İsviçre ve Kanada’da Cumartesi Anneleri eylemi
Avusturya, İsviçre ve Kanada’da Cumartesi Anneleri eylemi
Avusturya, İsviçre ve Kanada’da Cumartesi Anneleri eylemi
Avusturya, İsviçre ve Kanada’da Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemleri yapıldı. Avusturya’nı Başkenti Viyana ve Linz kentinde, İsviçre’nin Bern ve Zürich kentleri ile Kanada’nı Toronto kentinde Cumartesi Anneleri’nin eyleminin 500’üncü haftası vesilesiyle eylemler düzenlendi.
AVUSTURYA
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye Büyükelçiliği yakınlarında yapıldı. 200 kişinin katıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Değişik kurum temsilcilerinin konuşması ardından eylem sona erdi.
Linz’de ise, Martin Luther Platz’da bir araya gelen kitle, bir miting düzenledi.
İSVİÇRE
İsviçre’nin Bern ve Zürich kentlerinde Cumartesi Anneleri’nin 500’üncü haftasında aynı saatlerde eylem düzenlendi. Kayıp fotoğraflarının yanı sıra Almanca dövizlerin taşındığı eylem İsviçre İnsan Hakları Derneği ve Dayanışma Derneği, İsvçre Güç Birliği’nin de bulunduğu Cumartesi Anneleriyle Dayanışma Komitesi’nin çağrısı ile gerçekleşti.
Eylemde yapılan konuşmalarda, Türkiye’de özellikle 1980, 1990’lı yıllarda yüzlerce insanın devlet tarafından kaybedildiği, binlerce kişinin de devlet destekli ya da kamu görevlisi failler tarafından faili meçhul kalacak şekilde öldürüldüğü belirtildi.
Türk devletinin henüz çok y akın bir tarihte 9 Ocak 2013’te Paris’te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i katlettiği de hatırlatılan konuşmalarda, “Bu ölümlerin Türk devletinin istihbarat örgütü tarafından gerçekleştirildiği delilleriyle birlikte ortaya çıkmıştır. Türkiye’de bu faillerin hiçbiri ceza almış değildir. O dönem sorumlu makamlarda bulunan birçok kişi bugünkü iktidarda milletvekili, bakan, parti görevlisi ya da çeşitli görevlerdeki bürokratlar olarak görev almaya devam etmekte, korunmaktadır” denildi.
Türkiye’nin BM Herkesin Zorla Kaybedilmesinden Korunmasına Karşı uluslararası sözleşmeyi imzalaması gerektiği de vurgulandı.
Daha sonra kayıp Ali Tekdağ’ın eşi Hatice Tekdağ bir konuşma yaptı. “Kayıplarımız bulunana kadar mücadelemiz sürecek” dedi. Ardından da Fehmi Tosun’un yakını, hayatı ve mücadelesini anlatan bir konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra eylem sona erdi.
KANADA
Kanada’nın Toronto kentinde de Kürt Kültür Derneği bünyesinde kadın çalışanlar tarafından Cumartesi Annelerinin eylemlerinin 500’üncü haftası nedeniyle bir eylem yapıldı.
Türk konsolosluğu önünde yapılan eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. “Benim Annem Cumartesi, 500’üncü haftada buradayız” yazılı pankart taşınan eylemde Kürtçe ağıtlar da yakıldı. Eylem yapılan konuşma ardından sona erdi.