Aysel Tuğluk’a cezaevinde zorla dilekçe yazdırıldı

Kobanê davasında söz alan HDP eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, “demans” hastası Aysel Tuğluk’a cezaevi infaz memurlarının “mahkeme talimatı” gerekçesiyle dilekçe yazmaya zorlandığını belirterek, “Hiçbir insani tarafı olmadığı gibi hukuk dışıdır” dedi.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 15'inci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam edildi.

‘AYSEL’İN ATK’DEN DÖNÜNCE RAHATSIZLIĞI ARTTI’

Duruşmada konuşan Yüksekdağ, mahkemenin demans hastası Aysel Tuğluk’a karşı tavrını eleştirerek, “Aysel Tuğluk ağır hasta, yaşamı ve tedavisi oldukça zor bir hastalıktan bahsediyoruz. Kapı gibi raporu inkar eden bir ATK var, ahlak ve vicdan yoksulluğuyla karşı karşıyayız. Buna rağmen Aysel Tuğlak’a karşı bu zorla getirme uygulanması düşman hukukudur. Bu durum faşist, gerici iktidarlarda bile görülmedi. En son Tuğluk’a tebliğ edilen belgeler siyasidir. Onlar sanıyor ki; ‘biz hep düdüğümüzü öttürürüz’ ama hesap verecekler. Yalan rapor veriyorlar. ATK’ye giden arkadaşımızın sürecini yönetemeyeceklerini anlayınca 2 hafta kalması gerekirken 2 gün sonra geri yolladılar. Arkadaşımız döndüğünde hastalığı artmıştı, siz yalan rapor gerçekmiş gibi arkadaşımızı mahkemeye getirdiniz. Neredeyse savunmasını yapacaktınız, arkadaşımızın durumunun birinci sorumlusu iktidardır ikinci sorumlusu onun infaz memuru gibi davrananlardır” diye konuştu. 

‘AYSEL TUĞLUK DİLEKÇE YAZMAYA ZORLANDI’

Cezaevindeki infaz kurumunun Aysel Tuğluk’a zorla dilekçe hazırlatmak için baskı uyguladığını belirten Yüksekdağ, “Memurlar ‘Biz mahkemeye hesap veremeyiz. Bunu yazmak zorundasın’ diyerek baskı uyguluyor. Tuğluk, 3 satırlık yazıyı okuyamaz iken böyle bir baskıyla karşı karşıya. Zorlayıcı bir üslupla Tuğluk’u duruşmaya katılıp katılmayacağına yönelik bir baskı var. Bunun mahkemenin yaptığını söylüyorlar. Bunun hiçbir insani tarafı olmadığı gibi hukuk dışıdır. AKP böyle kalmayacak, arkadaşımız buradan illaki çıkacak ve siz bundan sorumlu tutulacaksınız. Zorla savunma yapmaya zorladığınız için suç işlemiş sayılacaksınız. Siz de bu insanlık dışı uygulamanın içindesiniz” diyerek Tuğluk için gereken her yere başvuracaklarını söyledi. 

‘YOK HÜKMÜNDE BİR YARGILAMA’ 

Aysel Tuğluk’un gelen evraklara yönelik bir karar veremeyecek durumda bulunduğunu belirterek “Bu yok hükmünde bir yargılamadır” dedi. Yüksekdağ, Aysel Tuğluk açısından yargılamanın durdurulmasını talep etti.