Bakır: TMMOB fiilen bitirilmiştir
Bakır: TMMOB fiilen bitirilmiştir
Bakır: TMMOB fiilen bitirilmiştir
Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, AKP'nin Meclise gece yarısı sunduğu torba kanunla meslek odalarının vize ve onay yetkilerini kaldıran önerge ile Gezi Parkı direnişine destek veren TMMOB'dan intikam aldığını belirtti. Bakır, "Bundan sonra sıra diğer STÖ'dedir. Herkesi AKP'nin bu oyununa karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.
Torba kanuna ilişkin TMMOB binasında yapılan basın toplantısına Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır ve oda temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını yapan Bakır, bu kanunla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni fiilen bitirildiğini ve tüm yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçtiğini söyledi.
‘GEZİ PARKI’NIN İNTİKAMI ALINIYOR’
Bakır, Taksim Gezi Parkı eylemlerini destekleyen ve göstericilere sahip çıkan TMMOB’un “harita, plan, etüt ve projelerine” belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisinin Meclis Genel Kurulu’nda, son dakika önergesiyle ellerinden alındığını kaydetti.
TMMOB’un yetkilerinin elinden alınmasının Gezi Direnişi’nin intikamı olduğunu vurgulayan Bakır, “Bu ülkede korsan miting yapar gibi korsan kanunlar yapılıyor. TMMOB ile ilgili bu kanunun, TBMM’nin organlarından kaçırılarak gece yarısı kanunlaştırılması kimsenin menfaatine olmaz. Bu, ülkenin şehirlerinin ve kasabalarının zararınadır. Kabul edilen önergeye göre, arazi kullanımı ve yapılaşmada sadece mekansal strateji planları, çevre düzeni planları ve imar planları kararlarına uyulacak. İmar Kanunu'nun istisnası olan alanlarla korumaya yönelik diğer özel kanunlara tabi alanlara ilişkin alt kademe planların onay, askı ve kesinleşme işlemlerini yapmaya, yaptırmaya ve değiştirmeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili olacak. Alt kademe planlar, üst kademe planların kesinleşmesinden itibaren en geç 1 yıl içinde ilgili idarece üst kademe planlara uygun hale getirilecek. Aksi halde, üst kademe planları onaylayan kuruluşlar, alt kademe planı, en geç 6 ay içinde uygun hale getirecek ve resen onaylayacak. Bu sürede ruhsat işlemi, yürürlükte olan uygulama imar planına göre gerçekleştirilecek” dedi.
Kamu kurum ve kuruluşlarının veya plan müellifleri ile ilgili kurum ve kuruluşlardan plana ilişkin görüş alabileceğini de vurgulayan Bakır, “Görüş 30 gün içinde bildirilecek, etüt ve analiz gibi uzun süreli çalışma yapılması gereken hallerde ilave 30 gün süre verilecek. Bu sürede görüş bildirilmezse plan hakkında olumsuz görüş bildirilmediği kabul edilecek " diye konuştu.
Büyükşehir yasasına göre, mahalleye dönüşen ve nüfusu 5 binin altındaki yerler ile köylerde yapı yapılmasına ilişkin esasların uygulanacağını da vurgulayan Bakır, şunlara dikkat çekti: "Köylerde bulunan konutlarda işyeri açma ve çalışma izni alınarak, ev pansiyonculuğu yapılabilecek. Kamuya ait bir yaya veya taşıt yoluna cephe sağlanmadan yapı inşa edilemeyecek, parsel oluşturulamayacak. Yapılaşma özellikleri, mimari dokusu açısından önem taşıyan köylerde, bu özellikleri korumak, geliştirmek ve yaşatmak için köy tasarım rehberleri hazırlanabilecek. Köylerde ve kırsal özellik gösteren yerlerde yapıların etüt ve projeleri, ilgili idarenin veya bakanlığın taşra teşkilatının mimar ve mühendisleri tarafından hazırlanabilecek. Bu yerlerde bakanlık tarafından enerji verimli, iklim duyarlı ve ekolojik özellikli plan ve projeler hazırlanabilecek ya da uzun vadeli krediyle desteklenebilecek."