Baluken: 'Çözüm Komisyonu'nda BDP'nin ağırlığı olmalı'

Baluken: 'Çözüm Komisyonu'nda BDP'nin ağırlığı olmalı'

TBMM'de kurulan ve adı henüz resmi olarak belirlenmese de 'Çözüm Komisyonu' olarak söz edilen Komisyonun, önümüzdeki günlerde çalışmaya başlaması bekleniyor. BDP'li İdris Baluken,  komisyonda BDP’nin ağırlığı olması gerektiğini belirterek, "Komisyon Kürt sorununu çözmeyecek; parlamentonun önünü açacak" dedi. 

ANF'ye konuşan, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, önergenin aslında komisyonun kanun ile kurulmasından yana olduklarını belirterek, "Hem kanun ile kurulmasını hem de Kürt sorununun çözümüne ilişkin ciddi, cesur tespitlerin yer almasını düşünüyorduk. Daha önce hükümetle görüştüğümüzde de böyle söyledik ama hükümet, CHP ve MHP'nin ortaya koyduğu muhalefetten ve sokağa çıkmış tepkilerden çekindiğini belirterek farklı bir formül üzerinde, araştırma komisyonu olarak Meclis gündemine getirdi" dedi.

Baluken, Komisyon'un buna rağmen farklı bir işleyişi olabileceğini ifade ederek; 'günlük sosyal hayatı ilgilendiren komisyonların yapacağı misyonu ve işleri taşımadığını; yüz yıllık kanayan yarayı, son otuz yılda da 50 bin insanın canına mal olmuş bir sorunun ele alınacağını' vurguladı.

'BDP'NİN ÜYE SAYISI VE YASAL ÇALIŞMALARI DİKKATE ALINMALI'

Baluken, "...Bu pencereden baktığımızda normal araştırma komisyonundan farklı... Görev tanımının, üye dağılımının buna göre belirlenmesi gerekiyor. Diğer yandan bu komisyon Kürt sorunuyla ilgili çalışma yapacaksa, Kürt halkının seçilmiş iradesini temsil eden partimizin komisyonun içindeki üye sayısı ve hem de ortaya koyduğu bugüne kadarki yasal çalışmaları noktasında bir ağırlığı olması gerekir" diye konuştu.

BDP'nin komisyondaki üye sayısının 'diğerlerinden farklı olması gerektiğine' işaret eden Baluken, "CHP ve MHP daha önceden komisyona üye vermeyeceğini açıkladı ama Komisyonun oluşum aşamasında böyle mi davranırlar, içinde mi yer alırlar, bilemiyoruz" dedi.

Komisyonun, tarihsel misyon ve göreve sahip olması nedeniyle, klasik araştırma komisyonlarından farklı çalışması gerektiğini belirten Baluken, "Meclis Başkanı ve diğer siyasi partilerle de bu düşüncelerimizi paylaşacağız" bilgisini verdi.

GÖREV TANIMI

Görev tanımıyla ilgili de önemli tespitler yapılması gerektiğine değinen Baluken, şunları kaydetti: "Sorunun çözümü için cesurca yaklaşımları gerektiren bir perspektifle yaklaşmak gerekir. Bir boyutu; silahların devreden çıkması ve demokratik siyasetin hak ve özgürlük mücadelesi olarak ön plana çıkma aşamasıdır. Diğer yönü de; demokratik, yasal ve anayasal değişikliklere çalışmalara katkı çıkmaktır. Komisyon bu yönüyle ikisi için de bir çalışma yürütmelidir. Bir diğer boyut da; çatışmalı süreçten kaynaklı köylerin boşaltılması ve yakılması, devletin baskısından kendi köylerini terk etmek zorunda kalan halkımızın kendi toprağına dönmesi sürecidir. Komisyon Kürt sorunuyla ilgili bütünlüklü çalışma koyacaksa ya kendisi aktif olarak birebir bu çalışmaları denetlemeli, takip etmeli ve olası aksaklıklarda müdahil olmalıdır; yada kendisi bir perspektif açığa çıkarır ve çalışmalarla ilgili görüşleri somutlaştırır ve sonraki süreçlerde de parlamentoda farklı mekanizmaların oluşmasını sağlar."

Komisyonun normal çalışma süresinin üç ay olduğunu, bunun en fazla dört aya çıkabileceğini bildiren Baluken, BDP'nin önerdiği, yani 'kanunla kurulmasının' hem bu nedenle hem de yetki alanı bakımından önemli olduğunu kaydetti.

'PARLAMENTONUN ÖNÜNÜ AÇACAK'

"Tabii, parlamentoyla ilgili yasa çıkarma boyutları ileriki dönemlerde gündemleşebilir. Başbakanın yeni bir açıklamasında da, parlamentoda  yasal değişiklikler yapılacağına dair vurgular var. Dolayısıyla Komisyon bütün bunları ve ilk adımları açığa çıkaracak" diyen Baluken, çözüm sürecinin uzun ve cesur yaklaşımları gerektiren bir süreç olduğunu ifade etti: "Komisyonun kurulmasıyla beraber Kürt sorunuyla ilgili sorunların çözüldüğü yada böyle bir beklentinin gerçekleşeceği algısı çok doğru değil. Parlamentonun önünü açacak, raporlar hazırlayacak ve hem tarihi yüzleşme hem de güncel demokratikleştirmeyi sağlayacak çalışmalar yapılacak."

TAKVİM

Komisyonun takvimi ise Meclis Başkanı'nın siyasi partileri davet eden yazısından sonra başlayacak. Şimdilik Meclis Başkanı partilere böyle bir yazı göndermedi. İçtüzükte de Komisyonların süreçleriyle ilgili tespitler yok ancak önceki rutin Meclis uygulamaları hatırlandığında, Komisyonun kısa zamanda çalışmaya başlayacağı söylenebilir.

Komisyon, Kürt sorunuyla ilgili muhatap ve uzmanları da dinleyecek.  Kuzey Kürdistan’da incelemeler yapması da beklenen Komisyon, 3 ya da 4 ayın sonunda rapor yazacak.