Baluken: Türkiye halkları Şırnak'a elini uzatmalı
HDP Grup Başkan Vekili Baluken, AKP hükümetinin Şırnak'ta özel bir insansızlaştırma politikası uyguladığını belirtti, Türkiye halklarına, "Elini Şırnak'a uzat" çağrısını yaptı.
HDP Grup Başkan Vekili Baluken, AKP hükümetinin Şırnak'ta özel bir insansızlaştırma politikası uyguladığını belirtti, Türkiye halklarına, "Elini Şırnak'a uzat" çağrısını yaptı.
HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Meclis'te yaptığı konuşmada, Şırnak'ta devam eden abluka ve insani krize dikkat çekti.
"Türkiye'de fiilî olarak 80 ilde olağanüstü hâl, Şırnak'ta ise insanlığın ve tarihin henüz isimlendirmediği bir zulüm ve ölüm rejimi vardır" diyen Baluken, "213 gündür yani tam yedi ayı aşkın bir süredir Şırnaklılar Şırnak'a ayak basamıyor. Yedi aydır bir kentte sokağa çıkma yasağı ve ablukalarla belli bir zihniyeti oraya taşıyıp kent merkezini tamamen âdeta haritadan silecek şekilde talan eden bir rejimle, bir zihniyetle karşı karşıyayız" dedi.
Şırnak ile ilgili yapılan tüm yardımların engellendiğini belirten Baluken, "Bugüne kadar giden bütün gıda malzemelerine, bütün ihtiyaç malzemelerine buradan verilen talimatla valilik tarafından el konuldu. Hiçbir sivil toplum örgütünün, bırakın siyasi partiyi, hiçbir sivil toplum örgütünün Şırnak'a yardımları ulaştırmasına müsaade etmiyorlar" diye konuştu.
'400 AİLE KIŞI NASIL GEÇİRECEK?'
Belediye ve sivil toplum örgütlerinin Şırnaklılar için yapmak istediği barınaklara da izin verilmediğinin altını çizen Baluken, şunları söyledi: "Şırnaklıların kışı orada, çadırlar altında, soğukta geçirmesi için özel bir çaba, özel bir çalışma yürütüyor. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Bir kere sizin çıkıp burada bize cevap vermeniz lazım. Hükûmetseniz, bu devletin başında varsanız Şırnak'la ilgili projeniz nedir, çalışmanız nedir? Şu anda dışarıda bulunan 400 aile kışı hangi koşullarda karşılayacak? Eğer bize izin vermiyorsanız siz bu ailelerle ilgili nasıl bir proje önünüze koydunuz, nasıl bir çalışma önünüze koydunuz, bunu çıkıp burada mutlaka izah etmeniz gerekiyor."
Şırnak'ta eğitimin tamamen durduğunu da belirten Baluken, "Şırnak'ta şu anda eğitim yok, Şırnak'ta eğitim durmuş durumda. Hani hep okulların sorunlarını, öğrencilerin, öğretmenlerin sorunlarını konuşuyoruz ya, Şırnak'ta eğitim yok, eğitim, sorunları konuşacak bir zemin yok" dedi.
'KENAN EVREN BİLE BUNU YAPMADI'
64 bin Şırnaklının kente girişine dahi izin verilmediğini vurgulayan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, "Kenan Evren bile bunu yapmadı; hiçbir ilde, Saddam rejimi, Ortadoğu'nun en kanlı diktatörleri bile böyle bir zulmü reva görmediler. Çıkıp Halep için sahte gözyaşı döküyorsunuz, 'Halep'e -bilmem- yıkım yapıldı, Halep'e insani yardım gitsin' diyorsunuz. Ya Halep'ten önce bir Şırnak'a bakın siz, Şırnak'a insani yardıma izin vermiyorsunuz. Şırnak'a insani yardıma izin vermeyenler çıkıp Halep'e insani yardım çağrılarıyla kendi ikiyüzlülüklerini ortaya koyuyorlar. Biz bu durumu kabul etmiyoruz" diye konuştu.
Türkiye halklarına seslenen Baluken, AKP'nin bilinçli bir şekilde Şırnak'ı insansızlaştırmak, böylece tüm bölgeyi insansızlaştırmak istediğini belirtti, "Türkiye halklarının, mutlaka, bir an önce ayağa kalkması ve Şırnak'a elini uzatması gerekiyor" dedi.
Baluken, BM'ye çağrıda bulundu, " AKP Hükûmeti elinde bulundurduğu devlet imkânlarıyla Şırnak'a özel bir konsept uyguluyor. Halep'e yapılan insani yardımların aynısını Birleşmiş Milletler bir an önce Şırnak için devreye koymalıdır. Bakalım Birleşmiş Milletler eliyle insani yardım gelince siz yine çıkıp o insani yardımları tıpkı Esad rejimi gibi engelleyecek misiniz, engellemeyecek misiniz?" diye konuştu.