Barış ve demokrasi görüşmelerinin yeniden gündeme geldiği bu süreçte, görevden alınarak yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları, kayyum uygulamalarının halkın iradesine açık bir müdahale olduğunu belirterek, kayyumların geri çekilmesi ve hukuksuzlukların son bulması çağrısında bulundu. Eşbaşkanlar, demokratik değerlerin korunması ve yerel yönetimlerin seçilmiş temsilciler tarafından yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Elîh Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük ve Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, yaşanan sürece dair ajansımıza konuştu.
'SOMUT ADIMLAR ATILMALI’
Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, bu süreçte hasta tutsakların serbest bırakılması ve kayyum uygulamalarının son bulması gerektiğini vurguladı. Gülistan Sönük, 27 Şubat’ta yapılan “Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı”nın toplumsal karşılık bulduğunu ve halkın bu çağrıyı sahiplendiğini belirtti. Gülistan Sönük, iktidar ve muhalefet partileriyle yürütülen görüşmelerin umut verici olduğunu dile getirirken, sürecin samimiyetle ilerleyebilmesi için bazı somut adımların atılması gerektiğine dikkat çekti.
Bir sürecin yürütüldüğünü ifade eden Gülistan Sönük, bu sürecin muhataplarından birinin iktidar partisi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bu süreçte hasta tutukluların serbest bırakılmaması, infazların ertelenmesi ve tahliyelerin engellenmesi, hukuksuzlukların devam ettiğini gösteriyor. Eğer barışa dair samimi bir irade varsa, ilk adım hasta tutukluların tahliyesi ve infazı ertelenen mahpusların serbest bırakılması olmalı.”
'KAYYUMLAR GERİ ÇEKİLMELİ’
Gülistan Sönük, halkın barış sürecine güvenle bakabilmesi için iktidarın bu konuda adım atması gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti: “Bu şekilde samimi ve onurlu bir barış inşa edilebilir. Demokratik bir toplum ve barış inşası, halk iradesinin gasbıyla bir arada olamaz. Atanan kayyumlar derhal geri çekilmeli ve bu politika terk edilmeli.”
“Biz seçilmişler olarak her platformda halkın iradesinin yanında olduğumuzu dile getiriyoruz” diyen Gülistan Sönük, halkın bin bir emekle kazandığı belediyelerin tekrar halka teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Bu süreçte kayyımlar değil, demokrasi ve barış konuşulmalı” diyerek sözlerini tamamlayan Gülistan Sönük, hukuksuzluklara karşı mücadelelerinin süreceğini de ekledi.
'HERKES BU SÜRECİ SAHİPLENMELİ’
Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan ise, barış çağrısının halk tarafından sahiplendiğini belirterek, kayyum uygulamalarının sona ermesi ve hasta tutukluların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
Zeydan, 27 Şubat’ta yapılan “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın halkta büyük yankı uyandırdığını ekleyerek, 8 Mart ve Newroz alanlarında halkın bu çağrıyı sahiplenmesinin sürece olan inancını gösterdiğini ifade etti. Sürecin ciddiyetle ele alınması gerektiğini dile getiren Zeydan, iktidara da adım atması çağrısında bulundu.
“Bu barış bütün halklara özgürlük getirecektir” diyen Zeydan, barışın inşası için umut hakkının uygulanması ve hasta tutsakların acilen serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Demokratik, özgürlükçü ve çoğulcu bir anayasa ile barış sürecinin temellerinin atılması gerektiğini belirten Zeydan, “Tarihi bir süreçten bahsediyoruz, herkesin bu çağrıyı sahiplenmesi ve ciddi yaklaşması gerekiyor” dedi.
'GASP SONA ERMELİ’
Abdullah Zeydan, kayyum uygulamalarını da sert sözlerle eleştirerek şunları söyledi: “Kayyum demek hırsızlık ve talan demektir. Kayyumlar, kentlerin dilini, kimliğini ve hafızasını yok sayıyor. Bu antidemokratik uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Wan’da 10 ay gibi kısa bir sürede 10 yıllık çalışma yürüttük. Gaspa karşı halkla beraber alanda çalışmaya devam ediyoruz. Kaldığımız yerden halkımızla birlikte alanda olmaya devam edeceğiz.”
Zeydan son olarak, iktidarın kayyum politikasını terk ederek yüzünü halkın iradesine ve demokratik değerlere dönmesi gerektiğini belirtti.