Baş: AKP işsizlikten ya da hastalıktan öldürecek

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, AKP'nin koronavirüs sürecinde emekçileri ya işsizlikten ya da hastalıktan öldüreceğini belirtti, "Çıkış yolu halkın örgütlenmesi" dedi.

Koronavirüsün Türkiye’de de görülmesinin ardından alınan 'önlemler'de emekçiler göz ardı ediliyor. AKP Genel Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı pakette sadece patronlar korunuyor. AKP’nin de rant sağladığı inşaat firmaları çalışmaya devam ederken, emekçiler çalıştıkları iş yerlerinde karantina önlemlerinin alınmamasına dikkat çekmek için videolar yayımlıyor.

'SORUMLU DEĞİL UYUMLU MUHALEFET YAPILIYOR!'

ANF'ye konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul’da devam eden inşaatlara dikkat çekerek, olası ölümlerden iktidarın sorumlu olacağını belirtti. Baş, “Yarın bu işçiler inşaatlarda hastalandıklarında, ölümler yaşandığında bunun hesabını kim verecek? Bunun yarın olmayacağının garantisi var mı? Bu kadar hızlı yayıldığı tespitleri yapıyorlar. 'Sorumlu muhalefet' yorumunu yapıyor muhalefet partileri ama ben 'uyumlu muhalefet' diyorum. Türkiye’yi batıran şeylerden birisi de budur” dedi.

'AKP EMEKÇİLERİ ÖNEMSEMEDİĞİNİ İLAN ETTİ'

AKP’nin açıkladığı maddelerde emekçilerin olmamasına tepki gösteren Baş, şöyle konuştu:

“Devletin ve herhangi bir mevkinde bulunan herkesin önceliği toplumun en yoksullarının ve yoksunlarının, emekçilerin sağlığını güvence altına almak olmalıdır. Fakat bu iktidarın bu konuda tek bir adımı olmadı. Bütün kurguyu sermayenin, patronların para kazanma yollarının süreçlerini devamlılığına kurdular. Kendilerini buna adadılar."

Bu yaklaşımların zaten AKP’nin fıtratında olduğunu belirten Baş, AKP’den bir beklentilerinin olmadığını söyledi. Baş, Meclis'in fiili kapatılmasına rağmen madenlerin, atölyelerin, inşaatların devam etmesiyle, AKP’nin işçilere, 'biz bu salgın sırasında sizi hiç önemsemiyoruz’ mesajını verdiğini söyledi.

'EMEKÇİLER YA İŞSİZLİKTEN YA DA HASTALIKTAN ÖLECEK'

İktidarın, koronavirüse karşı sözde tedbirleri iki farklı koldan ele aldığını kaydeden Baş, şöyle konuştu:

“Birincisi, ‘iktidarı nasıl koruyabilirim, nasıl güçlenirim', ikincisi, iktidarın temel dayanaklarından olan büyük sermayedir. ‘Para kazanmaya nasıl devam edeceğim?’ Başka hiçbir gündemi yok bu iktidarın. Bu ülkedeki milyonlarca insan nasıl yaşayacak, çocuklarına ne yedirip ne içirecekler, hayatlarına nasıl devam edecekler? Bu salgın geldiğinde zaten AKP Türkiye’yi 14 milyon işsiz haline getirmişti. Bir de bunun üzerine yığınsal olarak işsizliğin arttığını düşünün. İnsanlar ya işe gitmeyip açlıktan ölecekler ya da işe gidip hastalıktan ölecekler. Başka seçenekleri yok. İktidar bu ikileme Türkiye’yi sıkıştırmak istiyor.

'ÇIKIŞ YOLU HALKIN ÖRGÜTLENMESİNDE'

Biz buradan tek bir çıkış olduğu kanaatindeyiz artık. Devletin herhangi bir mekanizması, iktidar gücü halkın sağlığını düşünmüyorsa, halk kendi örgütlenmelerini hızlı bir şekilde güçlendirmeli ve buradan çıkış yolu bulmalıyız. Bizim açımızdan artık iktidardan bir beklenti içerisinde olmaktan tümüyle çıktı, yapılması gereken şey hayatın her alanında işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların, iktidarın yok saydığı bütün toplumsal kesimlerin kendi dayanışma ağlarını örgütlemeleri ve birbirleriyle dayanışarak destek olarak bu salgına karşı
ortak mücadeleyi sürdürmeleridir.”

'YÜZDE 1 İÇİN YÜZDE 99 GÖZDEN ÇIKARILIYOR'

Muhalefet partilerinin açıklanan maddelere karşı tutumunu da değerlendiren Baş, şunları kaydetti:

"Toplumun yüzde yüzünü güvence altına alan bir şey yapmak istiyoruz, bu paket toplumun yüzde birini güvence altına alıyor. Toplumun yüzde doksan dokuzunu dışarıda bırakıyor ama toplumun yüzde birini güvence altına aldığı için de karşı çıkamıyoruz' deyip 'evet' oyu verdiler. Oysa toplumsal konuları ele almak ancak toplumsal bir şekilde ele alınabilir. Siz toplumun sadece yüzde birini güvence altına alıp geleceğini, ekonomisini güvence altına alan maddelere imza atıyorsunuz ama geri kalanların ölmesine göz yumuyorsunuz demektir. Süreç böyle bir süreç değil. Zamanla yarışıyoruz. Bu hafta işçiler için yapmayalım on beş gün sonra yapalım demek gibi bir lüksümüz yok."

İstanbul’da devam eden inşatların doğrudan AKP’nin desteğini aldığını ifaden eden Baş, inşaat patronlarının AKP’den yaptığı düzenleme ve kolaylaştırmayla inşaatları yaza kadar bitirme telaşında olduklarını kaydetti. İstanbul’da on binlerce inşaat işçisinin hâlâ bu yapılarda çalışmak zorunda olduklarına dikkat çeken TİP Genel Başkanı Erkan Baş, olası ölümlerden AKP’nin sorumlu olduğunu söyledi.