'Baskılama sistemleri yeterince olgunlaşmıyor'

Yapılan bir araştırmaya göre, ergen yaştaki bireylerde beyindeki baskılama sistemlerinin yeterli olgunluğa erişmemesi, daha tehlikeli ve kontrolsüz davranışların ana kaynağı.

Sciences Avenir dergisinde yayınlanan araştırmada, ergenlik çağındaki gençlerin neden daha az ‘self-control’ (öz denetim) yetisine sahip oldukları üzerinde duruldu.

Ergenlik çağındaki gençlerde en önemli özelliklerin başında aşırı sansasyon arayışına yol açacak şekilde riskli davranışların olduğuna dikkat çekilen araştırmada, bunun bazı gençlerde tehlikenin boyutlarının küçümsenmesine kadar gittiğine yer verildi. Buna örnek olarak ise tehlikeli davranışların yanı sıra ‘ekstrem sporlara’ ilgi gösterildi.

Araştırmada yer alan deneklerin stimüle edici bir eylem sırasında refleks hareketlerini baskılamaları istendi. Ayrıca bu esnada bakışlarını söz konusu eylemden tam tersi yöne doğru yöneltmeleri talep edildi.

Ergen çocuk ve gençlerdeki ‘dürtüselliğin’ biyolojik nedenlerinin olduğuna işaret edilen araştırmaya göre, bu gruptaki insanlarda beynin sınırlayıcı görev gören ‘inhibitör (baskılayıcı) sistemlerinin’ yeterince gelişmemiş olması en önemli etken. Bu sistemler sayesinde insanlar daha planlı bir davranış sergileyebilmek için bilinçli olarak bazı ani reaksiyonları beyinlerinden atabiliyorlar.

Araştırmaya göre, ergenlik döneminde davranışları sınırlamaya yarayan bu baskılayıcı sistemler henüz yeterli olgunluğa erişmiyorlar. Bundan kaynaklı ise, ergen yaştaki gençlerin ‘mantıklı seçimler’ yapma konusundaki yetileri de sınırlı kalıyor.