Baydemir internet kesintilerini sordu

HDP'li Baydemir, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’na "sokağa çıkma yasakları, belediyelere kayyum, belediye başkanlarının gözaltına alınması gibi operasyonlar sırasında internetin kesilmesinin Bakanlığınızla bir ilgisi var mı?" diye sordu.

HDP Riha (Urfa) Milletvekili Osman Baydemir,  Kürdistan kentlerinde son günlerde yaşanan uzun süreli internet kesintilerini TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’asordu. Baydemir, verdiği önergede Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince Bakan Arslan’dan yönelttiği sorulara yanıt vermesini istedi.

Önergesinde Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı illerde son bir yıl içerisinde mobil ve sabit internet hatlarında meydana gelen kesintilere değinen Baydemir; bu kesintilerin ‘sokağa çıkma yasakları’ sırasında arttığını 11 Eylül 2016 tarihinde DBP’li belediyelere kayyum atamasının yapılması ile ise had safhaya ulaştığını vurguladı. Baydemir, yine Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından önce Amed, sonrasında da bölgedeki 11 kentte Amed, Mêrdîn, Êlih (Batman), Sêrt (Siirt), Wan, Xarpet (Elazığ), Dersim (Tunceli), Antep, Riha (Urfa), Kilis ve Semsûr (Adıyaman) evlerde ve işyerlerinde kullanılan sabit ve mobil internet erişimi kısıtlandığını kaydetti.

Önergesinde bu kısıtlamalarla ilgili internet erişim şirketlerinin de sorunu tespit edemediklerini ifade ettiklerine yer veren Baydemir, Bakan Arslan’dan şu soruların yanıtlarını istedi:

“ * İnternet erişimin kısıtlanmasının sokağa çıkma yasakları, belediyelere kayyum, belediye başkanlarının gözaltına alınması gibi operasyonlar sırasında kesilmesinin Bakanlığınızla bir ilgisi var mıdır? Varsa kesintilerin nedenini nasıl açıklamaktasınız?

* Kesintilerin Bakanlığınızla bir ilgisi yoksa hangi kurum merci tarafından hangi gerekçeyle uygulanıyor?

* İnternet kısıtlamalarının yasal dayanağı nedir?

* İnternet kesintileriyle ilgili olarak şeffaflık ilkesi gereği neden bir açıklama yapılmıyor?

* Bir yılı aşkın süredir aralıklarla uygulanan internet kısıtlamaları daha ne kadar süre devam edecektir?

* Kısıtlamaların içinde bulunduğumuz bu bilgi çağında yurttaşları olumsuz yönde etkilediği tartışmasızdır. Bilgi edinme ve Haberleşme Hakkı’nın da gaspı olan bu uygulamanın yarattığı mağduriyet nasıl telafi edilecektir?”