BDP/Blok Grubu Meclis çalışmalarında yine fark attı

BDP/Blok Grubu Meclis çalışmalarında yine fark attı

BDP/Blok Grubu TBMM'nin 24. Dönem 3. Yasama yılında da Genel Kurul'da en fazla çalışma yürüten parti/grup oldu. 603 kez söz alan parti/grup milletvekilleri 359 araştırma önergeleriyle, engellilerden yaşlılara, kadınlardan çocuklara, Kürtlerden Alevilere, Ezidilerden Çingenelere, yoksullardan çalışanlara kadar, toplumun temel sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

BDP TBMM Grubu Basın Müşavirliği, partisinin TBMM'nin 24. Dönem 3. Yasama yılında Meclis Genel Kurulu'ndaki faaliyetlerini derleyerek rapor haline getirdi. Rapora göre, BDP/Blok Grubu 24. Dönem 3. Yasama yılında Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleşen 139 birleşimde kanun tasarı, teklifleri, grup önerileri, sözleşmeler, usul tartışmaları, cevap hakkı üzerine toplam 603 kez söz aldı. Bunun 29’unu gündem dışı konuşmalar oluşturdu.

359 ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

BDP/Blok Grubu, 359 araştırma önergesi verdi. Hakkında araştırma önergesi verilen konular arasında, kadın ve çocuklara dönük cinsel istismar, Kürtlerle ilgili olarak 1920'lerdeki gizli belgeler, TBMM'de Diyalog ve Müzakere grubu komisyonunun kurulması, zorunlu askerliğin yarattığı sorunların tespiti, ana dil talebi, çocuk emeği meselesinin yanı sıra Ezidilerin, Alevilerin, Çingenelerin, engellilerin, yoksulların, maden işçilerinin sorunları da yer aldı. Cezaevleri, ekoloji ve güncel olarak da Gezi parkı eylemlerindeki polis saldırısı da, BDP/Blok Grubunun araştırma önergelerini oluşturan konular oldu.

Yine BDP’nin de ortak önergesiyle Meclis’te yasa dışı dinlemeler ve çözüm süreciyle ilgili iki ayrı araştırma komisyonu bu dönemde kuruldu.

BDP grubu, 3’üncü yasama yılında Meclis Danışma Kurulu’nu 54 kez toplantıya çağırdı ve grup önerisi olarak 46 araştırma önergesini Genel Kurulu’a indirdi. Her seferinde olduğu gibi, önergelerin tamamı AKP oylarıyla reddedildi.

AKP TOPLUMUN HİÇBİR SORUNUNUN ARAŞTIRILMASINI İSTEMEDİ

BDP’nin grup önerisi olarak Genel Kurul’a indirdiği ve AKP oylarıyla reddedilen araştırma önergelerinin sayısı da 50'ye yakın. Bunlar arasında açlık grevlerindeki temel talepler, hasta tutsaklar, üniversite öğrencilerine yönelik baskılar, özel olarak tutsak kadınların sorunları, kadın cinayetleri, iş cinayetleri, nefret söylemleri, basın özgürlüğü, Roboski Katliamı, çalışanların ve emeklilerin sorunları, ana dil, Suriye politikası, şüpheli asker ölümleri gibi konu başlıkları yer alıyor. Yine Lice'deki sivil halka yönelik saldırı da son olarak BDP/Blok'un araştırma önergeleri arasındaydı. AKP, toplumun çeşitli kesimlerini ilgilendiren bu meselelerde araştırma yapılmasını oylarıyla engelledi.

ARAŞTIRMA ÖNERGELERİNDE ORANSAL DAĞILIM

BDP TBMM Grubu Basın Müşavirliği, BDP/Blok'un araştırma önergelerindeki oransal dağılıma da raporunda yer verdi. Buna göre; ana dil hakkında yüzde 3'lük oranı kapsayan 10 araştırma önergesi verilirken; asker ölümleri için 11 (yüzde 3), çalışma yaşamı-sendika üzerine de 26 (yüzde 7) araştırma önergesi verildi. Diğer konulardaki oran dağılımı ise şöyle:

"Basın özgürlüğü: 3 (yüzde 1)

Çevre-Afet: 33 (yüzde 9)

Cezaevi: 30 (yüzde 8)

Çocuklar: 13 (yüzde 4)

Demokratikleşme-İfade Özgürlüğü, Yargı: 19 (yüzde 5)

Dış Politika: 5 (yüzde 1)

Eğitim: 23 (yüzde 6)

Ekonomi: 32 (yüzde 9)

Engelliler: 3 (yüzde 1)

Faili meçhul, kayıt, katliam, toplu mezar: 29 (yüzde 8)

Farklı kimlik ve kültürler: 16 (yüzde 4)

Genel: 26 (yüzde 7)

İnsan hakları, toplumsal olaylar: 28 (yüzde 8)

Kadın: 17 (yüzde 5)

Koruculuk: 1 (yüzde 0)

Kürt sorunu: 8 (yüzde 2)

Sağlık: 20 (yüzde 6)

Toplum Yaşam: 3 (yüzde 1)

Üniversiteler: 3 (yüzde 1)

Toplam: 359."

99 KANUN TEKLİFİ

BDP/Blok Grubu 3’üncü Yasama Yılında Seçim barajının indirilmesinden TMK’nın kaldırılmasına, 8 Mart’ın tatil edilmesinden polisin yetkilerinin sınırlandırılmasına kadar bir çok alanda toplam 99 kanun teklifi verdi.

Bazı kanun teklifleri şöyle:

"Düşünce, ifade özgürlüğünün genişletilmesi TCK 220’de değişiklik

Milletvekili seçimi kanununda değişiklik-barajın yüzde 3'e çekilmesi

Siyasi partiler kanununda değişiklik-hazine yardımı yapılması hak.

Terörle Mücadele Kanunu'nun yürlükten kaldırılması

Kamusal hizmette anadil kullanımı hakkında

CMK'da değişiklik-anadilde savunma hakkının tanınması

CMK’da değişiklik-uzun tutukluluğun sınırlandırılması

Koruculuk sisteminin kaldırılması hakkında

Polisin yetkilerinin sınırlandırılması hakkında

Cemevlerinin ibadete açılması hakkında

Belediye kanununda değişiklik-AB Yerel Özerklik Şartına uyum sağlanması

Medeni kanunda değişiklik-kadınlara soyadlarını kullanma hakkının tanınması

Darbecilerin isimlerinin cadde ve sokaklardan kaldırılması hak kan. tekl.

Sözleşmeli öğretmenlere kadro verilmesi hak. kanun teklifi

Gelir vergisi kanununda değişiklik-esnafların vergi muafiyetine alınması

8 Mart ve21 Mart'ın resmi tatil günleri kapsamına alınması

İstiklal mahkemesi zabıtlarının halka açılması hakkında

Emekli, dul ve yetimlerin sendikalaşması hakkında

YÖK kanununda değişiklik-öğrenci affı

Darbelerin yolaçtığı mağduriyetlerin giderilmesi hakkında."

1910 YAZILI VE SÖZLÜ SORU ÖNERGESİ

Kanun tekliflerindeki oransal dağılıma göre ise çalışma yaşamı-özlük hakları 22 teklifle birinci sırada.

BDP TBMM Grubu Basın Müşavirliği'nin raporuna göre; BDP Milletvekilleri, denetim faaliyeti kapsamında yerel ve genel sorunlarla ilgili olarak toplam 1910 yazılı ve sözlü soru önergesi verdi. Raporda, "Demokratikleşme, insan hakları, yargı, eğitim, sağlık, çevre, ekonomi, çalışma yaşamı, kültür gibi başlıklarda milletvekilleri mecliste toplam 150 basın toplantısı düzenledi. 3. Yasama yılında yapılan grup toplantısı sayısı 30" bilgileri de yer aldı.