BDP'de mayın için araştırma önergesi
BDP'de mayın için araştırma önergesi
BDP'de mayın için araştırma önergesi
BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Türkiye'nin Ottowa Sözleşmesi'nin gereklerini yerine getirmediğine dikkat çekti, mayınlarla ilgili olarak Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, kamuoyunun mayınlar konusunda doğru bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve Türkiye'de Ottowa Sözleşmesi'nin gereklerinin nasıl yerine getirileceğinin belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.
Meclis başkanlığına önerge veren Baluken, yaklaşık 64 ülkede döşenmiş 110 milyon adet patlamamış mayın bulunduğunu belirtti, “Dünya’daki mayın üretiminin yıllık 7,5 milyon adet olduğu, buna karşılık her yıl sadece 100 bin mayının temizlenebilmektedir” dedi.
Ottowa sözleşmesi olarak bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme"sini Türkiye'nin de onayladığını ve sözleşmenin 2004 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Baluken, şunları kaydetti: “Türkiye'de 1950-1955 ve 1984-1994 yılları arasında toprağa 1 milyon mayın döşendi. Depolarda ise imha edilmesi gereken 3 milyon mayın bulunuyor. Ottawa Sözleşmesi gereği Türkiye 1 Mart 2008'e kadar depolarındaki mayınları imha etmesi gerekirken, bu imhayı gerçekleştirmeyerek Yunanistan, Beyaz Rusya ve Ukrayna ile birlikte Ottowa Sözleşmesi'ni ihlal eden dört ülkeden biri oldu. Yine bu sözleşme gereği Türkiye 1 Mart 2014’e kadar ülke topraklarına döşeli mayınları temizlemesi gerekiyor.”
Baluken, Türkiye'de hala üç günde bir, bir kişinin mayından öldüğünü ya da sakat kaldığını belirtirken, “2012 verilerine göre Türkiye'de son 26 yılda mayın nedeniyle 1296 kişi öldüğü, 5091 kişinin de yaralandığı belirtilmektedir. Bunların çoğunun da sivil ve çocuk olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca sadece Suriye ile olan 900 kilometrelik sınırımızdaki tarım alanları kullanılamamaktadır” dedi.
Baluken, 4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü vesilesi ile kamuoyunun mayınlar konusunda doğru bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve Türkiye’de Ottawa Sözleşmesi gereği, depolarında bulunan kullanılmayan mayınlar ve 1 Mart 2014’e toprağa gömülü mayınların ivedilikle nasıl temizlenip imha edilebileceğinin tespiti amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.