BDP'den taş ocakları için araştırma önergesi
BDP'den taş ocakları için araştırma önergesi
BDP'den taş ocakları için araştırma önergesi
Taş ocaklarının ekoloji ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, taş ocaklarının ekoloji, insan sağlığı, tarım ve hayvancılığa verdiği zararlar ile mevcut ocakların ne düzeyde denetlendiğinin araştırılması için Meclis araştırması istedi.
İSTANBUL- BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, taş, mermer, kalsit ocaklarının ekoloji, insan sağlığı, tarım ve hayvancılığa verdiği zararlar ile mevcut ocakların ne düzeyde denetlendiğinin araştırılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.
Meclis başkanlığına soru önergesi veren Tuncel, Türkiye'deki en önemli çevre sorunlarından birinin de taş ocaklarının yarattığı tahribat olduğunu belirtti. Türkiye'nin farklı yerlerinde yaklaşık 5 bin ruhsatlı taş ocağı bulunduğunu hatırlatan Tuncel, 20 bin yeni taş ocağı için ruhsat başvurusu bulunduğunu kaydetti.
Daha önceden taş ocaklarına ilişkin ruhsatların çevre yasalarına bağlı ÇED Yönetmeliği'ne göre verildiğini ancak AKP döneminde yapılan değişikliklerle maden kanunu ve yönetmelikleri kapsamına alındığına dikkat çeken Tuncel, "Mevzuatta taş ocakları sahipleri lehine yapılan bu değişiklik ile taş ocağı ruhsatlarının alınması kolaylaşmıştır ve mahallinde hiçbir ciddi araştırma yapılmadan çevreye vereceği zararlar göz ardı edilerek ruhsat alan taş ocakları sayısı birden artmıştır" dedi.
"Herhangi bir taş ocağından taş çıkarmak için patlatılan dinamit yakın çevreye 3.6 şiddetinde deprem etkisi yapmaktadır" diyen BDP İstanbul Milletvekili Tuncel, şunları kaydetti: "Her bir taş ocağının 1 su kaynağını kuruttuğu hesaplanmaktadır. Ayrıca devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunması gereken, hava kirliliğini de önleyen topraktaki suyu tutan ormanlık alanlar büyük zarar görmektedir. Bunun yanında turizm alanları, tarım alanları ile yerleşim alanlarındaki konutlar, okullar, sağlık tesisleri vs. de olumsuz etkilenmektedir."
Taş ocaklarının ekolojiye verdiği zararlar nedeniyle birçok yerde halkın eylemler yaptığını belirten Tuncel, "Antalya, İsparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu, taş ve mermer ocaklarının Finike ormanlarında yarattığı tahribata dikkat çekerek doğal hayatın yok edilmesine karşı mücadele etmektedirler. 12 taş ocağının olduğu bölgede, taş ocakları orman içerisine kurulduğu için doğrudan doğaya zarar verilmektedir. Diğer yandan denetimsizlik doğaya zarar verilme oranını da artırmaktadır. Pek çok ağaç, bitki türü taş ocakları tarafından yok edilirken, bununla ilgili herhangi bir denetim ya da yaptırım uygulanmamaktadır. Denetimsizlikten dolayı taş ocağı işletmeleri nereyi kazacaklarına ve ne kadar alanda kazı yapacaklarına tamamen kendileri karar verir durumdadır. Dinamit kullanımı ocak çalışması sırasında yasak olmasına rağmen, işletmeciler tarafından geceleri kullanılmaktadır ve yaban hayat yok edilmektedir."
Benzer sorunları Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'ndeki taş ocaklarının da doğurduğuna dikkat çekerek, "Evlerin, yolların zeminleri çökmüş. Taş ocakları insanların hayatlarını ve sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Denetimsiz bir şekilde açılan taş ocakları köylülerin hayvancılık yapmasını da engellemektedir. Ankara'da Gölbaşı ilçesinde bulunan taş, mermer ve kalsit ocaklarından çıkan toz partikülleri insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Taş ocaklarında bacalara takılan filtrelerin ise daha çok göstermelik olarak takılmaktadır" dedi.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, taş, mermer, kalsit ocaklarının ekoloji, insan sağlığı, tarım ve hayvancılığa verdiği zararlar ile mevcut ocakların ne düzeyde denetlendiğinin araştırılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.
Tuncel, tüm bu nedenlerden dolayı, Türkiye’de taş, mermer, kalsit ocaklarının ekolojiye, insan sağlığına, tarım ve hayvancılığa verdiği zararların araştırılması, mevcut ocakların ne düzeyde denetlendiğinin araştırılması, taş ocaklarının açılış kurallarının ve düzenli denetleme şartlarının oluşturulması için gerekli hukuksal çalışmaların yapılması için bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.