BDP, Digor Katliamı için meclis araştırması istedi

BDP, Digor Katliamı için meclis araştırması istedi

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, 14 Ağustos 1993’da Digor’da gösteri ve yürüyüş hakkını kullanmak isteyen halkın üzerine ateş açılması sonucu 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve tarihe "Digor Katliamı" olarak geçen olayın sorumlularının bulunması amacıyla araştırma önergesi sundu.

Kars’ın Digor İlçesi’nde 14 Ağustos 1993 tarihinde yaşanan katliamın üzerinden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı olaya ilişkin BDP’li Mülkiye Birtane, TBMM’ye araştırma önergesi sundu.  Birtane, önergesinde katliamın, devlet güçleri tarafından yapıldığını, görgü tanıkları ve tespitler sonucu kesinleşmiş olmasına rağmen bugüne kadar ne yargı ne de diğer yetkili organların katliamın aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması hakkında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini ifade etti.

Digor halkının 14 Ağustos 1993 tarihinde köylerden toplanan kalabalık bir kitle halinde o dönem gıda ambargosu ve yayla yasağı başta olmak üzere yaşanan hak ihlallerini protesto etmek amacıyla ilçe merkezine yürümek istediğini kaydeden Birtane, “Bu sırada güvenlik güçleri halkın üzerine ateş açmıştır.  Açılan ateş sonucu Gülcan Çağdavul, Selvi Çağdavul, Yeter Kerenciler, Necla Geçener, Zarife Boylu, Erdal Buğan, Zeynep Çağdavul, Hacer Hacıoğlu, Suna Çidemal, Fatma Parlak, Faruk Aydın, Cemil Özvarış, Gıyasettin Çalışçı, Hasan Çağdavul, Süleyman Taş, Nurettin Orun, Tütiye Talan yaşamını yitirmiştir. Onlarca kişinin gözaltına alınması ile sonuçlanan bu olayda, yüzlerce kişi yaralanmış ancak gözaltı ve tutuklanma kaygısı ile hastanelere gidemediklerinden, kayıtlara geçen yaralı sayısı 67 olmuştur. Olayda yaralananlar götürüldükleri hastanelerde de kaba uygulamalara maruz bırakılmış, tedavileri yapılmamıştır” ifadelerinde bulundu.

“Sakatlanan ve organlarını yitiren birçok kişi hala hayattadır. Olayın hemen ardından, ölenlerin yakınları ve olayda yaralananlar,  güvenlik güçleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur” diyen Birtane, ancak katliamın sorumlularını koruyan yargının, göstericiler hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefetten soruşturma açtığına dikkat çekti.

KATLİAMCILAR GÖREVDE

Kars Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Özel Harekât Şube Müdürlüğü'nde görevli 8 polis memuru hakkında “kasten adam öldürmek” ve “kasten adam öldürmeye teşebbüs” suçlarından başlatılan soruşturma ve akabinde açılan dava sürecinin 14 yıl sürdüğünü hatırlatan Birtane, “Kars Ağır Ceza Mahkemesince sanık polisler hakkında beraat kararı verilmiştir. Yargılamanın uzamasından kaynaklı olarak maktullerden 7’sinin yakını ve yaralılardan 8 kişi, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımıştır. AİHM, Türkiye’ye ‘sulh’ teklifinde bulunmuş ve Türkiye tarafından AİHM’e gönderilen cevapta teklif kabul edilmiş ve cevapta ‘Hükümet, mevcut Türk mevzuatına ve böylesi eylemleri önleme hususundaki kararlılığına rağmen aşırı güç kullanımı neticesinde ölümle sonuçlanan münferit olaylardan üzüntülüdür’ şeklinde bir ifade kullanmıştır. Konu hakkında 2008 yılında verilmiş soru önergesine gelmiş olan cevabi yazıda ise AİHM'e müracaat edenlere, mahkeme kararı doğrultusunda 325 bin Euro tutarından ödeme yapıldığı, yargılanan emniyet personelinden 2'sinin emekliye ayrıldığı, 6'sının ise göreve devam ettiği bilgisi yer almaktadır” diye kaydetti.

'ADALETSİZLİK GİDERİLMELİ'

Katliamın üzerinden 20 yıl geçtiğini ifade eden Birtane, şunları belirtti: “Katliamın devletin güvenlik güçleri tarafından yapıldığı tüm deliller ve görgü tanıklarının ifadeleri ile açıkça ortadadır. Digor halkı her yıl 14 Ağustos'ta bu katliamın sorumlularının yargı önüne çıkarılarak hak ettikleri cezayı çekmeleri talebinde bulunmaktadırlar. Ancak katliamdan sorumlu olduğu gerekçesi ile hakkında soruşturma açılanların beraat etmesi ve görevlerine devam etmeleri başta bu olayın mağdurları olmak üzere tüm toplumda açık bir adaletsizlik hissi yaratmıştır. Katliamın sorumluları açığa çıkarılarak olay aydınlatılmadığı sürece, suçluların devlet tarafından korunduğu düşüncesi de varlığını koruyacaktır. Katliamın üzerindeki sır perdesinin kaldırılarak, sorumlular hakkında gerekli yasal sürecin başlatılması için bir meclis araştırması açılmasını Genel Kurul'un takdirine sunuyoruz.”