BDP: Muş Kale Mahallesi'ndeki yıkım durdurulsun
BDP: Muş Kale Mahallesi'ndeki yıkım durdurulsun
BDP: Muş Kale Mahallesi'ndeki yıkım durdurulsun
BDP Muş Milletvekilleri Muş'ta tarihi Kale Mahallesindeki yıkımın durdurularak alanın koruma altına alınmasını istedi.
BDP Muş Milletvekilleri Demir Çelik ve Sırrı Sakık, Muş Belediyesi’nin yürütmekte olduğu Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesine ilişkin ortak bir açıklama yayınladı.
Kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinde her şeyden önce halkın taleplerinin dikkate alınması istenen açıklamada, Muş’ta projede uzlaşma sağlanmadan yıkıma başlandığının altı çizildi.
Yıkımın başladığı Muş Kale Mahallesinin, tarihi ve Ermeni toplumu açısından manevi önemde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “bu hassasiyete sahip hiçbir yurttaş böyle bir projeyi meşru görüp onaylayamaz. Üzerinden 100 yıla yakın zaman geçmesine rağmen yaşanan trajedi hala yüreklerimizi kanatmaktadır. Göç ettirilmiş, soykırıma uğramış Ermeni halkından kalan tarihi ve kültürel yapılar Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında tarihten silinemez” denildi.
BDP’li vekiller, tarihi Ermeni evlerinin yıkılmasında izlenen yöntemin 98 yıl öncesini hatırlattığını kaydetti. Belediyeye yıkım yetkisi veren 2942 sayılı kanuna dikkat çekti.
Yıkıma maruz kalan tarihi yapıların korumaya alınması istendi. Açıklamada şunlar belirtildi:
“2942 sayılı kanunun 27. maddesi savaş durumunda başvurulması gereken bir maddedir. Acele Kamulaştırma yetkisi savaş durumunda sadece Bakanlar Kurulu’nun kullanabileceği bir yetkidir. Bu yetki Bakanlar Kurulu Kararıyla Muş Belediyesine devredilmiştir. Muş Belediyesi bu yetkiyle proje alanında sonsuz yıkma, yok etme gücüne kavuşmuştur.
Muş Kale Mahallesindeki evlerin önemli bir kısmına ait tapu bulunmamaktadır. Sadece 3 tescilli yapı bulunmaktadır. Muş’un bağlı olduğu Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 2006 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Kurul Bölgede Kültür varlıklarının tespitini halen tamamlayabilmiş değildir.
Muş’ta yıkılan bir kısım yapılar 150 yaşındadır. Bu yapıların 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kanuna göre koruma altına alınması gerekmektedir. Muş Kale Mahallesinde bulunan Kültür Varlıklarının tespit edilebilmesi için Muş Belediyesi bir an önce yıkımı durdurmalıdır. Koruma Kurulu bölgedeki tespit çalışmalarını bir an önce sonuçlandırmalı ve kültürel niteliği bulunan yapılar tescil edilerek koruma altına alınmalıdır.”
Kale Mahallesindeki tarihi yapıların yıkıma değil restorasyona ihtiyacı olduğu belirtilen açıklamada BDP’li vekiller, yıkım ve define aramalarının bir an önce durdurulmasını ve alanın korumaya alınmasını istedi.