BDP Siirt’teki ‘fişleme’ iddiasını Erdoğan’a sordu

BDP Siirt’teki ‘fişleme’ iddiasını Erdoğan’a sordu

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Siirt’e bağlı Şirvan-Pervari ilçeleri arasında faaliyet yürüten Çetin Hidroelektrik Santrali'nin yöre halkı ve çalışanlarını sistematik olarak fişlediği ve kanunsuz bilgi topladığı yönündeki iddiaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu. Tuncel, “fişleme” ve “kanunsuz bilgi toplama” iddialarının araştırılmasını istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması üzere Meclis’e bir önerge veren BDP’li vekil Sabahat Tuncel, Siirt’teki fişleme iddialarını sordu.

Tuncel, “Siirt ilinin, Şirvan-Pervari ilçeleri arasında yer alan, Botan Çayı üzerinde inşaatı devam eden Norveç menşeli Statkraft Enerji firmasının, Türk bağlı ortağı Çetin Hidroelektrik Santrali yönetimi tarafından yöre halkı ve çalışanları üzerinde sistematik olarak siyasi fişleme ve kanunsuz bilgi toplama gibi girişimlerde bulunduğu iddia edilmektedir” dedi.

EMEKLİ ASKERLERDEN OLUŞAN BİR FİRMA

Önergede olayı takip eden yöre halkının ifadelerine göre, bu girişimleri Sigma Risk Değerlendirme adı altında danışmanlık veren, emekli askerlerden oluşan bir firmanın gerçekleştirdiği belirtildi.

Önergede şunlar ifade edildi: “Bu askerlerin bir kısmının daha önceden Jitem'e çalışmış ve hatta HADEP Silopi kayıplarından Ebubekir Deniz, Serdar Tanış cinayetlerinde adı geçen, o dönem bölgede istihbarat elemanı olarak çalışmış astsubay Selim Gül'ün olduğu iddia edilmektedir. Yöre halkının verdiği bilgilere göre, yapmış oldukları yasa dışı fişlemeler doğrultusunda Norveç'teki şirket yönetimini yanlış yönlendirmekte ve siyasi kimliğini koruyan insanları bu yanlış brifingler ile fişlemektedirler ve Kürt halkının demokratik taleplerini terörize ederek, şirket yönetimine kaos ortamı varmış gibi lanse etmek koşuluyla fahiş oranda hizmet bedelleri almakta ve halka karşı askeri önlemleri artırmaktadır.

Aynı şekilde yapmış oldukları fişlemeleri de dosyalayarak, zamanı geldiğinde çalışanlara karşı kullanacaklarını söyleyerek tehdit yoluyla çalışanları sindirme yoluna girdikleri söylenmektedir. BDP tabanı olan köylüler hakkında da fişleme yaparak, askeri ve şirket birimleriyle de bu bilgileri usulsüzce paylaştıkları, şantiye çevresine karakol kurdurmayı şirket yönetimine dayatarak, baraj yapımında mağdur olan köylüleri askeri tehditler ile pasifize etmeyi hedefledikleri belirtilmektedir. Bu yönde politika gerçekleştirdiklerine gösterilen kanıt ise askeriyeye 4 adet sivil araç tahsis etmeleri gösterilmektedir.

Siirt ilinde iddia edilen bu hukuksuzluklardan biri de Hürriyet Aydın isimli vatandaşın sosyalist-Kürt kimliğinden dolayı, somut hiçbir gerekçesi olmadan 31 Temmuz 2013 tarihinde işten çıkarılmasıdır. Yöneticileri tarafından çalışması olumlu değerlendirilen Hürriyet Aydın’ın, Sigma adlı firmanın yanlış bilgilendirmeleri sonucunda işten çıkarıldığı iddia edilmektedir. Kişi, iş akdi feshedildiği gün, ondan fazla güvenlik görevlisi tarafından takip edilerek taciz edildiğini belirtmektedir.”

Tuncel, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

1. Siirt’in Şirvan-Pervari ilçesinde Hes yapımında adı geçen firmaların fişleme yaptığına dair iddialar araştırılmış mıdır? Sigma firmasının yurtdışı ortağı olan firmayı yanlış bilgilendirerek bundan rant sağladığı doğru mudur?

2. Bu firmanın özellikle Kürt-muhalif yöre halkına yönelik fişleme, taciz gibi tavırları araştırılmış mıdır? Bu konuda bir soruşturma var mı?

3. Hürriyet Aydın’ın işten atılma ve sonrasında taciz edilme iddiaları araştırılmış mıdır? Şirket hakkında bir cezai işlem yapılmış mıdır?

4. Firmada Jitem bağlantılı kişilerin çalıştığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu firmanın derhal kapatılacak ve bu kişiler hakkında hukuki işlemler başlatılacak mı?

5. Bu şekilde HES yapımında çalışan firmaların yöre halkını terörize eden, fişleyen ve bundan rant sağlama gibi hukuksuz durumları araştırılmış mıdır? Kaç firma hakkında bu tür hukuksuzluk yaptığına dair şikayet edilmiştir?

6. HES danışmanlık firmalarının yöre halkına yönelik bu tür bir araştırma yapma yetkisi var mıdır?