Belarus’a Kürt göçmenlerin taşınması Erdoğan’ın işi

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, çoğunluğu Kürt olan göçmenlerin Belarus’a taşınmasının Erdoğan rejiminin işi olduğunu yazdı. Alman sınır polisi yetkililerine göre göçmenler, THY’nin özel seferleriyle Minsk’e taşındı.

Yaz aylarından bu yana Belarus ile Avrupa Birliği üyesi Polonya sınırı arasında mülteci dramı yaşanıyor. Hava yoluyla Belarus’un başkenti Minsk’e ulaşan çoğu Güney ve Rojava Kürdistan’ından binlerce mülteci, başta Almanya olmak üzere batı Avrupa ülkelerine geçmek için soluğu Polonya sınırında almış, ancak AB’nin desteğiyle Polonya sınırlarını kapatınca bu mülteciler ormanlık alanlarda mahsur kalmıştı.

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild ise bu göçmen trafiğinin arkasında Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Rus Devlet Başkanı Vlademir Putin’in yanı sıra Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğuna dikkat çekti.

Her üç liderin, göçmenleri AB’nin yaptırımlarına karşı silah olarak kullandığını belirtilen gazetenin özel haberinde mültecilerin hava yoluyla Moskova, İstanbul, Antalya, Hewlêr ve Şam’dan nasıl Minsk’e taşındığı ayrıntılı olarak anlatıldı.

MİNSK’E BİLETSİZ ÖZEL UÇAK SEFERLERİ

Gazeteye konuşan Alman Federal Polis Sendikası Başkanı Heiko Teggatz, göçmenlerin yüzde 49 hissesi Türk devletinin elinde olan Türk Hava Yolları (THY) ile yüzde 51 hissesi Rusya’ya ait olan Aeroflot’un seferleriyle gerçekleştiğini bildirdi. Gazeteye göre her iki hava yolu şirketinin Belarus-Polonya sınırı arasında yaşanan mülteci krizinde önemli bir rol oynadıkları Alman güvenlik birimleri tarafından da teyit edildi.

Buna göre göçmenlerin taşınması için 2019/2020 kışında Ortadoğu ülkelerinden Minsk’e haftalık 17 olan uçak sefer sayısının bu kış 57’ye çıkarak, bu seferlere Güney Kürdistan’ın Hewlêr ile Suriye’nin başkenti Şam da eklendi.

Mültecilerin en önemli iki toplama merkezi ise İstanbul ve Moskova olurken, THY de İstanbul-Minsk sefer sayısını günde iki kereye çıkardı. Belarus’un hava yolu şirketi Belavia’nın Antalya-Minsk seferlerinin ise internet üzerinden bilet alma işlemini iptal etmesine rağmen, bu seferler haftada 4 kere gerçekleşti.

BAŞÛR VE ROJAVA’YI BOŞALTMA PLANI

Erdoğan rejiminin Rusya ve Belarus ile yaptığı işbirliğiyle mültecileri AB’ye karşı silah olarak kullanma planının yanı sıra bir başka hedefi ise Başûr ve Rojava Kürdistanı’nı boşaltmak. Zira Belarus’a ulaşan göçmenlerin Irak vatandaşı olanlarının önemli kısmı Behdinan ve Süleymaniye etrafındaki ilçelerden gelenler oluşturuyor.

Çoğunluğu genç olan Güney Kürdistanlıların, Hewlêr veya İstanbul üzerinden Belarus’a taşındığı ifade edildi. Güney Kürdistan’ın organize bir şekilde boşaltılması planının, Türk devletinin 23 Nisan’da başlattığı işgal saldırılarının hemen ardından devreye sokulması ise dikkat çekti. Resmi rakamlara göre son bir yılda Irak vatandaşı 40 bine yakın kişi yurt dışına kaçarken, bunlardan 10’u yaşamını yitirdi, 12’sinin de akıbeti bilinmiyor.

Polonya sınırında ölüme terk edilen mülteciler ise dün yürüyüşle sınır kapılarının açılması talebiyle yürüyüşe geçti. Polonya yönetimi ise sınıra 12 bine yakın güvenlik gücünü yığarak sert tedbirlere başvurdu. Belarus sınırı boyunca dikenli teller döşenirken, bölgede şu ana kadar soğuk hava ve kötü yaşam koşulları yüzünden 10’dan fazla mülteci hayatını kaybetti.