Belçikalı hukukçular BM’ye kimyasal saldırıları araştırma çağrısında bulundu

Belçika’daki Van Steenbrugge Advocaten Hukuk Bürosu, Türkiye’nin kimyasal silahlar kullanmasını BM’ye taşıdı. BM’ye başvuran avukatlar bir soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’nda Meltem Oktay imzasıyla yayınlanan habere göre Türk başbakanı Erdoğan hakkında “işkence” ve “insanlığa karşı işlenmiş suçlar” kapsamında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ve Magnitsky yasasına göre dosya hazırlayan Belçika’daki Van Steenbrugge Advocaten Hukuk Bürosu, kimyasal silah kullanımı için de harakete geçti. Hukuk bürosunun başkanlığını yapan Gent Üniversitesi Profesörü ve Belçika eski Devlet Bakanı Dr. Johan Vande Lanotte ve hukuk Bürosundan avukat Johan Heymans, Kürdistan’da Kimyasal Silah Kullanımına Karşı Koalisyon adına BM Genel Sekreterliğine, kimyasal silah kullanımına dair görüntüler ve raporlar üzerine başvuruda bulundu. Çağrı mektubu 7 Kasım'da BM Genel Sekreterliği'ne fax aracılığıyla gönderildi. 

BM GENEL SEKRETERLİĞİ’NE BAŞVURU

Mektupta BM Genel Sekreterliğine hitap edildi. Avukatlar Johan Vande Lanotte ve Johan Heymans imzalı başvuruda Kurdistan’da Kimyasal Silah Kullanımına Karşı Koalisyon’un Türkiye’nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nde belirtilen hükümleri ihlal ettiğini ve Türk devletinin Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullanıp kullanmadığının açığa çıkması için inceleme yapılmasını talep ettiği belirtildi. 

İDDİALARI NETLEŞTİRMEK İÇİN İNCELEME ACİL VE ÖNEMLİ 

Yazılan başvuru mektubunda “Bir araştırma komisyonu, o bölgede yaşayan Kürt nüfusunun dile getirdiği, ancak şimdiye kadar bağımsız bir soruşturmanın konusu olmayan iddiaları netleştirmek için son derece önemli ve acil olacaktır” denildi. 

IPPNW GÜVENİLİRDİR

Bu bağlamda Kurdistan’da Kimyasal Silah Kullanımına Karşı Koalisyon’un endişelerini dile getiren Uluslararası Nükleer Savaşı Önleme Doktorları IPPNW’nin bağımsız uluslararası bir tıp grubu olduğu, 1985’de Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldüğü belirtilerek bağımsızlığına ve güvenilirliğine vurgu yapıldı.