Belediye gaspları Beşiktaş’ta protesto edildi

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, "Demokraside ısrar ediyoruz. Kayyuma hayır" şiarıyla Beşiktaş’ta gerçekleştirdiği eylemde, “Dün askeri darbeye nasıl karşı durduysak, bugün de sivil darbenin her türüne karşı çıkacağız” mesajı verdi.

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, HDP’li belediyelere yönelik kayyum darbesini Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda protesto etti. Polis ablukası altında gerçekleşen açıklamaya, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı’nın yanı sıra çok sayıda sendika ile demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

‘SALGIN CANIMIZA İKTİDAR DEMOKRASİYE KASTEDİYOR’

“Demokraside ısrar ediyoruz! Kayyuma hayır” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Yaşasın devrimci dayanışma sloganları atıldı. İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu üyesi Mesut Mike okudu. “Salgın canımıza iktidar demokrasiye kastediyor” diyerek konuşmasına başlayan Mike, iktidardan güç alan dünün cemaatçilerinin TV’lerde ellerindeki ölüm listelerinden, evlerindeki cephaneliklerden bahsetmelerine rağmen haklarında herhangi bir işlem yapılmazken; iktidara en ufak eleştiri yapanların yaka paça gözaltına alındığını hatırlattı. 5-10 kişiyle yapılmak istenen basın açıklamalarına dahi izin verilmediğine işaret eden Mike, öte yandan kamuoyunda tanınan ve sevilen, muhalif kimlikleriyle bilinen siyasetçiler, aydınlar, sanatçılar, gazeteciler trollerin ve iktidarın ağır saldırısına uğradığını belirtti.

‘SAVCILAR YERİNE AK TROLLER ÇALIŞIYOR’

Salgın başladıktan kısa süre sonra Batman, Silvan, Lice, Eğil ve Ergani belediyelerine kayyum atandığını; seçilmiş belediye eşbaşkanlarının çoğu gözaltına alındığını hatırlatan Mike, gelinen noktada siyasi iktidar artık topluma hukuksal bir gerekçe sunmaya ihtiyaç dahi duymadığını; savcıların yerine çalışan ak trollerin delil uydurduğunu, suç tanımlayıp, cezaların ne olması gerektiğini belirlediğine dikkat çekti.

‘İKTİDAR KEYBETTİKLERİNDEN İNTİKAM ALMAYA DEVAM EDİYOR’

Yerel seçimleri kaybeden siyasi iktidar her fırsatta kaybettiklerinden intikam almaya devam ettiğini vurgulayan Mike, halk iradesiyle kaybettiklerine darbe hukuku ile el koyma yöntemleriyle almaya çalıştıklarını kaydetti. İstanbul, Ankara, İzmir ve Kars belediyelerine yapılan baskılar ve yasaklamalarla salgın sürecinde muhalefete ait yerel yönetimlerin halkla dayanışması engellendiğini hatırlatan Mike, kayyumlar ile belediye çalışanları işsiz bırakıldığını, kadın kurumları kapatılarak kadınlar korumasız bırakıldığını belirtti.

‘MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ’

Son olarak Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan ve Altınova belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınarak yerlerine jet hızıyla yerlerine kayyum atandığını hatırlatan Mike, bu saldırıların Türk medyasında dahi gündem olmadığına dikkat çekti. Kayyum ve keyfi tutuklamalarla iktidar bir kez daha darbe mekaniğini devre soktuğunu vurgulayan Mike, iktidarın bu darbe ile ülkeyi demokrasinin asgari kuralları ile dahi yönetemediğini, yönetmek istemediğini beyan ettiğini söyledi. Kayyum politikasıyla da açıkça halk iradesini gasp edildiğinin altını çizen Mike, Urfa ve Amed’de birçok siyasetçinin evleri basılarak gözaltı alınmasına da tepki gösterdi

Demokrasiyi savunan her kesime bu faşizan uygulamalara karşı çıkmaya çağıran Mike, “Biz İstanbul Emek Demokrasi ve Barış Platformu olarak; dün askeri darbeye nasıl karşı durduysak bugün de sivil darbenin her türüne, her uygulamasına karşı çıktığımızı bir kez daha vurguluyoruz. İktidarın hukuk dışı uygulama ve yönelimlerine karşı birlikte mücadele edecek ve sesimizi yükselteceğiz” dedi.