'Belediyelerin gasp edilmesi Kürtlerin iradesini yok saymaktır'

Kayyum yolu ile HDP'li belediyelerin gasp edilmesine tepki gösteren İstanbul’da yaşayan Kürdistanlılar, her gün birer belediyenin gasp edilmesi ile iradelerinin yok sayıldığını belirtti.

İstanbul’da yaşayan Kürtler, Kürdistan şehirlerinde oy verilerek seçilen belediye başkanlarının görevlerinden alınmalarına tepki gösterdi. Seçimle gelenin yine seçimle gitmesi gerektiğine dikkat çeken Kürdistanlılar, AKP’nin Kürt oyları üzerindeki gasbının bir an önce son bulması gerektiğini söylüyor.

Belediyelere atanan kayyumlarla halkın buna alıştırılmak istendiğini söyleyen İpek Tekin, "Kayyumları bize dayatıyorlar ve bizi buna alıştırmaya çalışıyorlar. Toplu halde değil, her gün birer birer kayyum atayarak irademize el koyuyorlar. Fakat bütün belediyelerimizi almış olsalar bile seçim yapıldığında bu belediyeleri tekrar biz alacağız. Bu şekilde devam etmeyecektir" diye konuştu.

KAYYUMLAR TÜRKİYE’YE YAYILACAK

Seçimle gelen insanların yerine devletin Vali ve Kaymakam atadığını hatırlatan Özlen Noyan, "Seçilmişleri de hiçbir delil göstermeden tutukluyorlar. Madem öyle, seçime hiç gitmeyelim. Kürtler de kendi iradelerini seçmesinler. Halkın iradesine yapılan bir gasptır. Herkesin aynı anda ses çıkarması gerekiyor. Bugün bu kayyumlar sadece Kürtlerin seçmiş olduğu belediyelere atanmadı. Batıda da başka belediyelere de kayyum atanacaktır. En kısa dönemde CHP’nin İzmir’de bir belediyesine kayyum atandı. Yapılan hukuksuzluklar Türkiye’nin her yerinde olacaktır" diye belirtti.

"Darbe oyunundan sonra demokrat kurumları üzerinde kayyum uygulamalarını yürütülüyor" diyen Ramazan Kırpınar, "Kayyumla Kürt halkının iradesini tanımıyorlar. Bir halkın iradesini ayaklar altına alanları lanetliyoruz" diyerek tepki gösterdi.

AKP, HALKI HEM İÇERİDE, HEM DE DIŞARIDA KANDIRIYOR

Türkiye’nin hem kendi iç hukukundan, hem de uluslararası hukuktan uzaklaştığını söyleyen Özcan Alp, kayyumların zor kullanma ve faşizm olduğunu belirterek, "Kendisinden yana olmayan kesimleri kendisine düşman olarak görüyor. Özellikler Kürt kaygısı, korkusu vardır. Kürtler belirli konumlara eriştiğinde Türkiye tehlikede hissediyor kendisini. Halkı hem içeride, hem de dışarıda kandırmaya yönelik politikalar yürütüyor. HDP'nin dünyaya bakış açısı, tüzüğü programı bellidir. Biz ülkenin demokratikleşmesi için yıllardır üzerimize düşeni yapıyoruz" şeklinde konuştu.

AKP genel başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi yönetemediğini düşündüğünü sözlerine ekleyen Alp şunları söyledi: "Bir dönem ‘devletler de hata yapar’ diyordu Erdoğan, fakat kendisi de bu hataların altından çıkamadı çünkü anlamıyor, kapasite yok, birikim yok, yetenek yok. Dolayısıyla emperyalizmin statükosunu yaşatmaya çalışıyor. Türkiye’deki gericiliği, eski statükoyu korumaya çalışıyor. İktidarın yaptığı budur. Kendi komşularıyla da bu böyle. Bu iktidardan kurtulmak gerekiyor."