Berkin'in katilinin cezası düşürüldü!

Gezi olaylarında katledilen Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili davanın karar duruşmasında, sanık Fatih Dalgalı’ya müebbet hapis cezası verildi. Ceza 16 yıl 8 aya düşürüldü

Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesiyle hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin sürdürülen davanın 20’nci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nin 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmada Elvan ailesinin avukatları hazır bulunurken, sanık polis Fatih Dalgalı ise Van’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) duruşmaya katıldı. 

Mahkemede söz alan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, oğlunun devlet tarafından öldürüldüğünü ifade etti. Başka bir çocuğun ölmemesi için mücadele ettiğini söyleyen Elvan, “Başka çocuk öldürülmesin, başka anne ağlamasın ama her gün bize bir anne katılıyor. Kesinlikle bunun sorumlusu devlettir. Bu devlet hem çocuğumu öldürdü hem de üzerinden para kazandı. Yeter artık. Olup bitenlerin sebebi yargıçlardır. Bu suçlara ortak olduğunuz için gün gün acımıza acı ekleniyor. Ben adalet istiyorum. Başka annen aynı acıyı çekmesin. Ben bu katillere ceza verilene kadar ellerim yakalarında olacak. Siz ceza vermeseniz de ben bu işin peşinin bırakmayacağım. Siz ceza vermeyecekseniz o zaman bana çocuğumu verin, bana çocuğumu geri verin” dedi.Daha sonra “Övünün yasalarınızla” diyerek fenalaşan anne Elvan mahkeme salonundan dışarı çıkmak zorunda kaldı. 

Anne Elvan’dan sonra söz alan kız kardeşler Gamze Elvan ve Özge Elvan’da fenalaşmasına rağmen savunma yapmak istedi.  En ağır cezanın verilmesini istediğini söyleyen Özge Elvan, “Bununla bir nebze olsun annemin içi soğuyabilir. Burada sanki biz yargılanıyormuşuz gibi bir hava var. Biz burada Berkin’in masum olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Gamze Elvan ise, sanık Fatih Dalgalı’ya seslenerek “Katil ölme, seni vicdanın öldürsün. Hiçbir ceza benim içimi soğutmayacak. Ne olursa olsun Berkin’in adını haykırmaya devam edeceğim” dedi.

 Konuşmaların ardından duruşmaya yarım saat ara verildi. 

Aranın ardından söz alan Elvan’ın babası Sami Elvan 8 yıldır ailesinin acı çektiğini dile getirerek, Deniz Poyraz’ın öldürülmesine değinerek bununla acılarının tazelendiğini söyledi. Elvan, “Benim evime ekmeklerinin ucu kırık gelirdi. Hakim bey, 8 yıldır evime ekmeklerin ucu kırık gelmiyor. Buradan sizin vicdanlarınıza sesleniyorum; 8 yıldır evimde her gün cenaze var.  Ekranda duran katil oğlumu öldürdü. Bütün kanıtlar ortadayken inkar ediyor. Dönemin Başbakanı arkasında duruyor. Bu ülke  sizin ellerinizde. Artık bu ülkede dökülen kanı durdurun.  8 yıldır bizim çocuğumuzu geri gelmeyeceğini biliyoruz. Aynı durumlar yaşanması için buradayız. Siz bu adamı atarsanız halk sizin arkanızda olacaktır. Defalarca bana adamlarını gönderdiler. ‘Bu bir gariban bir şekil de sustururuz’ dediler. Ama ben susmadım, susmayacağım. Ekrandaki Dalgalı sadece bir tetikçidir” diye konuştu,

Daha sonra söz alan sanık Fatih Dalgalı, dava boyunca çok fazla konuşmadığını ve buna gerek duymadığını belirterek, “Ben 11 yıldır devletime hizmet ettim hala ediyorum” diyerek beraatını talep etti.  

Kararını açıklayan mahkeme heyeti polis Fatih Dalgalı hakkında kasten insan öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi. Ceza olası kast sebebiyle indirilerek 16 yıl 8 aya düşürüldü. Sanık tutuklanmadı, hakkında yurtdışı çıkış yasağı adli kontrol tedbiri uygulandı.