Beştaş: Tecrit insanlığa karşı suçtur

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi gerektiğini belirterek, "Tecrit insanlığa karşı suçtur ve işkencedir. Zamanaşımı yoktur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi.

Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Beştaş, aşı krizine tepki göstererek,  “Aşı değil de S-400 olsaydı, bu belirsizlik olmayacaktı” dedi.

AŞILAR NEREDE?

Beştaş, “Biliyorsunuz 3 milyon artı 6 buçuk milyon aşı geldi. Hala aşıda 10 milyonu yakalayamadık. Halk adına biz de soruyoruz. Gerçekten aşılar nerede?” diye sordu.

Okulların açılacak olmasına rağmen öğretmenlerin aşı sıralamasına alınmadığı tepkisinde bulunan Beştaş, “Kriz üreten iktidar siyasetinin sağlam bir aşıya ihtiyacı var. 50 milyon seçmenin aşısı hazır, seçim bekliyor” şeklinde konuştu.

YENİ AYM ÜYESİNİN BAGAJINDAKİLER

Beştaş, İrfan Fidan’ın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) üye seçilmesi konusunda, “İrfan Fidan’ın CV’ si çok şey barındırıyor. 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları, şike davası, binlerce akademisyenin atılmasına neden olan barış bildirisi, Cübbeli Ahmet Hoca, Balyoz, Can Dündar-Erdem Gül, Gezi-Osman Kavala davaları gibi kritik konuları bagajında taşıyan bir AYM üyemiz var. İrfan Fidan’ın bagajındaki sansasyonel davaları ve hukuksuzları hepimiz yaşadık. Aynı İrfan fidan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 3 bine yakın kişi hakkında soruşturmalar yapan bir zat” şeklinde konuştuç

 “Temel amaç ne?” diye soran Beştaş, “AYM’yi siyasi erkin hizmetine sokmak. Partili bir AYM dönemi yaratmak. Bunu gündemden düşürmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

HDP’ye yönelik tırmanan baskıları değerlendiren Beştaş, özellikle HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasına yapılan baskına dikkat çekti.

AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR

Beştaş,  “Bu demokratik siyaseti engellemektir. Bu demokratik siyaseti polis ve yargı eliyle muhalefeti, partimiz şahsında kriminalize ederek siyaset dışına çıkarmak isteniyor. Bu amacına ulaşmayacaklar” dedi.

TECRİT SUÇTUR, ZAMAN AŞIMI YOKTUR

Beştaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve cezaevlerindeki hak ihlallerinin sona ermesi için 62’nci gününe giren açlık grevlerine dair şöyle konuştu:  “Bugün 107 cezaevinde 2 binden fazla tutuklu ve hükümlü dönüşümlü ve süresiz açlık grevindeler. Ne istiyorlar? ‘Hukuk kurallarını uygulayın’ diyorlar. Nedir temel talep? Tecrit. Tecrit suçtur. Bunu bir milyon kez söyledik bunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Bu uluslararası belgelerde de iç hukukta da suçtur. İnsanlığa karşı suçtur ve işkencedir. Zamanaşımı yoktur. Bunu hiç akıllarından çıkarmasınlar. Yine cezaevlerinde devam eden baskı, işkence ve kötü muameleler de suçtur. İnsanların hak ve hukuk talebiyle, bu uygulansın diye açlık grevine girmesi, geçmişte acı deneyimlerimiz var, insanların yaşamından olması bir ülke için, bir devlet için utançtır ve bunun resmidir.”

Beştaş, şöyle devam etti: “Biz buradan Adalet Bakanına ve iktidara soruyoruz, tüm mevzuat ve yönetmelikler, yasalar bütün mahkumlar için geçerli değil mi? Bu yasalar sadece bir cezaevinde uygulanmıyorsa bunun adı nedir? CPT raporları ortada ve tecrit şimdi İmralı’dan bütün ülkeye yayılıyor. 21 yılda Öcalan sadece bir defa ailesiyle görüşmüş, bu büyük bir utanç ve hukuksuzluktur, hukuksuzlukta ve çözümsüzlükte ısrarın adıdır. Kafalarını kuma gömmüşler sanki hiç bir şey yokmuş gibi. Şunu hatırlatalım. Öcalan’ın adı bu ülkede barışla anılmış, milyonlarca insan ‘iradem’ diye dilekçe vermiştir. Bu ülke için reçetedir demiştir. Bu hattan gidilirse Kürt meselesinde her şeyin çözümü çok daha kolay olur, şimdi en ufak bir uzlaşı var mı? Hayır yok. Siyaset kaldı mı? Siyaset yapma hakkı şu anda büyük bir baskı altında. AİHM kararları rafa kaldırıldı ama iç hukukta uygulanmıyor. Öyle bir dönemdeyiz.”

KÖTÜLÜK VE ŞİDDET SARMALI

 “Kötülük ve şiddet sarmalına dolanmış bir iktidarla karşıyayız. Ortada bir devlet ciddiyetsizliği ve tutarsızlık var” diyen Beştaş, şunları ekledi: “Öcalan’ı kriminalize ederek fotoğrafını suçmuş gibi göstererek, bu meseleyi çözemezsiniz, bunu deneyimledik yine deneyimliyoruz. Kürt meselesi ancak yumuşak güçle çözebiliriz çağrısı var buna cevap verilmelidir. Bu çağrı 2 yıldır ortada duruyor ve muhataplar cevap vermiş değil. Açlık grevindekilerini duyun, cevap verin, kendi hukukunuzu uygulayın. Bu açlık grevindekilerin sesini kısamayacaklarını, bu sesin bütün toplumun sesi olduğunu adalet hukuk talebinin bütün toplumun talebi olduğunu biliyoruz.”

Beştaş, HDP Gençlik Meclisi üyelerine yönelik saldırılara da tepki göstererek şöyle konuştu:

 “Topluma karşı siyaseti görünür kıldıkları, cesurca buna sahip çıktıkları için saldırıyorlar. Bu iktidar gençlik deyince itiraz değil, teslimiyet istiyor. Bu iktidar gençlerin iradesine kayyım rektör atıyor gündüz ortası kaçırıyor. Gençlik onuruna tabii ki sahip çıkacak. Türkiye’nin en genç partisi olarak diyoruz ki gençlere yönelik operasyon çeliğe su vermekten ibarettir. O gençlik ki sizin ırkçı ve faşist iktidarınızın korkusudur. Siz baskıcı yaptıkça gençler sizi tarihin çöplüğüne götürmenin yollarını arıyor.”