Beştaş: İttifaklar için kapılarımızı kapalı tutmayacağız

Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesini değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Beştaş, "yüzde 15’leri zorlayan hatta normal koşullarda olsa yüzde 20’yi rahatlıkla alabilecek konumdayız. İttifak için kapılarımızı bugüne kadar kapalı tutmayacağız" dedi.

AKP-MHP faşist ittifakı, kaybedeceği seçimin sistemini değiştirerek, kendisine kazandıracak bir değişikliğin kapısını açmaya çalışıyor. AKP ve MHP'nin uzlaşmasıyla baraj yüzde 7'ye inecek, seçime girmek için grup kurmak yeterli olmayacak.

Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi ve seçim yasası ile ilgili diğer değişikliklere ilişkin ANF’nin sorularını yanıtlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Büyük ortak” dediği AKP’nin, belirlediği yüzde 7 seçim barajını, “küçük ortağı” MHP için can simidi gibi gördüğünü söyledi. Seçim barajının HDP için konulduğunu hatırlatan Beştaş, bugün gelinen durumun tarihsel bir ironi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin üçüncü partisi olduklarını hatırlatan Beştaş, “Biz tek başımıza yüzde 15’leri zorlayan hatta normal koşullarda olsa yüzde 20’yi rahatlıkla alabilecek bir parti konumundayız. İttifak için kapılarımızı bugüne kadar kapalı tutmadık, yine kapalı tutmayacağız” dedi.

 

‘YÜZDE 7 BARAJINI, KÜÇÜK ORTAĞI İÇİN CAN SİMİDİ GİBİ GÖRÜYOR’

Dünyanın her yerinde iktidar partilerinin kaybetmeye başladıklarında seçim yasalarıyla oynadıklarını ifade eden Beştaş, şöyle devam etti: “Hayati Yazıcı başkanlığında bir komisyon kurulduğunu biliyoruz. Zaman zaman kamuoyuna açıklamalar da yapıyorlar. Bu konuda dünyanın her yerinde bilinen bir realite var; iktidardaki partiler, kaybetmeye başladıklarında seçim yasalarıyla oynarlar. Yani siyasi mühendislik yaparlar; azalan oyumuzla, kaybettiğimiz gücümüzle nasıl daha fazla milletvekili çıkarırız, seçim sonucunu nasıl değiştirebilir veya etkileyebiliriz diye. AKP-MHP iktidar ortakları da kaybolan güçlerini geri kazanmak için seçim yasasıyla oynuyorlar. İktidar olma yeteneklerini kaybetmiş durumdalar. Zaten Türkiye’de bir yönetim krizi var. Ekonomik, sosyal, kadın, Kürt meselesi gibi her yerde devasa problem alanları var. Bunların hiçbirine de güç getiremiyorlar. Seçim yasasını iki yılı aşkın süredir değiştirelim dediler ve en sonunda barajı düşürüyoruz dediler. Bundan birçok netice çıkarmak mümkün. Seçim yasası üzerinde yapılan değişikliklerde baraj dışında bir anlaşma olmadığını biliyoruz. Çünkü başka hiç bir ayrıntı verilmedi. Uzun süre bölgeyi tartıştılar, daraltılmış bölgeyi tartıştılar, birçok veri tartışıldı, servis ettiler ama en son barajda kaldılar. Tabii bu barajın küçük ortak için olduğunu sağır sultan bile duydu. Yapılan tüm anketlerde yüzde 10 barajını geçemediği ortaya çıktı. Anket firması kime yakın olursa olsun, nereden olursa olsun böyle bir sonuç var. Tabii bu aynı zamanda tarihin bir ironisi. Barajı bizim için getirmişlerdi. Başta Kürt halkı için, Kürtler Meclis’te temsil edilmesin, solcular, demokratlar, sosyalistler temsil edilmesin diye getirdiler. Şimdi bizim bir baraj sorunumuz yok ve onların baraj sorunu var ve kendileri için indiriyorlar. İktidarlarının devam etmesi için büyük ortak küçük ortağı kurtaran bir can simidi gibi görüyor.”

DEMOKRASİ MÜCADELESİNE TAHAMMÜLLERİ YOK

HDP’nin daha önce seçim barajını yıktığını hatırlatan Beştaş, “Seçim yasasıyla ilgili başka bir bilgi deklare etmediler. Çünkü  kamuoyu da farkındadır; bu görüşmeler gizli kapaklı yürütülüyor. Uzun süredir sadece ara ara Hayati Yazıcı, komisyon başkanı olarak çalışmalarımız sürüyor diye açıklamalar yapıyordu. HDP’yi kriminalize ederek, ötekileştirerek, toplumu kutuplaştırarak, HDP’ye yönelik kapatma davasından tutalım partililerimize karşı açılan bütün soruşturma ve kovuşturmalar, HDP’ye siyaseti yasaklamak ve partimizi demokratik siyaset zemininden uzaklaştırmak için yapılıyor. Çünkü Türkiye’de bir demokrasi mücadelesine, demokratik bir muhalefete tahammülleri yok. Bunu çok net bir şekilde ifade edebilirim. Diğer yandan biz onların gerçek yüzünü siyasetimizle, her gün tekrar tekrar ortaya koyuyoruz. Daha iyi ve demokratik bir Türkiye’nin mümkün olduğunu ifade ediyoruz. Bilinç altlarında, her attıkları adımda mutlaka ‘HDP’ye ne yapabiliriz’ var. HDP bütün bu barajları yıktı geçti, bundan sonra da yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.  

‘TEK BAŞIMIZA YÜZDE 15’LERİ ZORLAYAN BİR PARTİYİZ’

İttifak tartışmalarına ilişkin Beştaş, Türkiye’nin üçüncü partisi olduklarını altını çizerek, “Bizim kimseyle bir ittifakımız da yok, kimseye ihtiyacımız da yok. Biz tek başımıza yüzde 15’leri zorlayan hatta normal koşullarda olsa yüzde 20’yi rahatlıkla alabilecek bir parti konumundayız. İlla şunlarla ya da bunlarla ittifak yapalım gibi bir talebimiz yok. "Biz tamamen partimizi güçlendirmeye, gözaltılarla, tutuklamalarla zayıflatılan örgütlerimizi yenileyerek, büyüterek yolumuza devam ediyoruz. Yaz boyunca ‘HDP’liyiz, Her Yerdeyiz’ kampanyası kapsamında çok geniş halk buluşmaları yaptık. Çok büyük bir güç aldık. Birbirimize dokunduk, moral aldık. Toplantılarımızda halkın ne kadar büyük bir coşkuyla partimizle, bizimle birlikte olduğunu bir kez daha deneyimledik” diye konuştu.

‘KAPILARIMIZI KAPALI TUTMAYACAĞIZ’

Bugüne kadar kapılarını kapalı tutmadıklarını, bundan sonra da tutmayacaklarının altını çizen HDP Grup Başkanvekili Merak Danış Beştaş, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Diyelim ki; seçim tarihi belli olur, zaten parlamento için ittifak yapma gibi kimsenin bir düşüncesi yok. Bizi görmeyen, bizi dikkate almayan, adımızı söylemekten imtina eden her hangi bir partiyle, tarafla ya da ittifakla bizim yan yana olacağımız gibi bir iddia tamamen yanlıştır, yanıltıcıdır. Biz Türkiye’nin üçüncü büyük partisiyiz. Eğer öyle bir temas olacaksa tabii adı konularak olacaktır. Bizi görmeyeni biz de görmeyiz. Bu temaslar karşılık gerektirir. İleride, ortak Cumhurbaşkanı adayı olur mu sorusunun yanıtını tüm Türkiye arayacak. Biz de kapılarımızı bugüne kadar kapalı tutmadık, yine kapalı tutmayacağız. Ama tabii ki bunu da adıyla, kimliğiyle, ona uygun tarzda önümüzdeki günler belirleyecektir.”