Beştaş: İşkenceye, savaşa ve mutlak tecride karşıyız

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Biz HDP olarak işkenceye, savaşa, mutlak tecride karşıyız. Tecrit bir işkencedir ve bu işkenceye karşı olmak insan olmanın gereğidir, emredici hükmüdür" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.  

İktidarın yolsuzluğun, yalanın en çok da hukuksuzluğun kitabını yazdığını dile getiren Beştaş, hukukun tamamen siyasetin intikam aracı haline getirildiğini söyledi. İktidarın muhalif avına çıktığına dikkat çeken Beştaş, “Son bir haftada Diyarbakır'da 21 gazeteci gözaltına alındı ve gözaltı süreçleri hala devam ediyor. İlk dönem avukatlarıyla görüştürülmediler şimdi de gözaltı süreleri 16 Haziran’a kadar uzatılmış durumda. Gazeteciler yaptıkları meslek nedeniyle hakikatleri yazdıkları için özgür basın mensupları gözaltındalar” dedi.
 
GAZETECİLERE DÖNÜK SALDIRILAR
 
Dezenformasyon yasasına da değinen Beştaş, “Basında sansür yasasının zamanlaması ve hemen gazetecilerin gözaltına alınması tabii ki tesadüf değil. Basına sansür yasasıyla tüm muhalefet hedef alınıyor bunu anlamak için çok da bilmeye gerek yok. Önce yine tabii ki Kürtlerden başladılar, özgür basın geleneği temsilcilerini gözaltına tutuyorlar. Kadın gazetecileri de gözaltında tutuyorlar. JİNNEWS dünyada ve Türkiye’de ilklerden birini oluşturuyor, sadece kadın ajansı, kadın haberleri yapıyorlar onlar da gözaltında. Geçen hafta Şırnak'ta 18 kişi İstanbul ve Tekirdağ'da HDK ve Göç İzleme Derneği yönelik operasyonda 39 kişi gözaltına alınmıştı. Başka bir tutuklama da Van'dan geldi. Van’daki tutuklamanın dikkat çekici bir boyutu var, daha önce çözüm sürecinde valiliğin resmi çağrısı ile barış sürecinin resmi gözlemcisi olma iddiasıyla tutuklandılar. Bunların tabii ki devam ettiğini görüyoruz” diye konuştu.
 
KOBANÊ DAVASI

Kobanê Davası’nda yaşanan hukuksuzluklarla sözlerine devam eden Beştaş, “Seyirci almama, savunma hakkını bir günle sınırlama, tanıkları alenen yönlendiren bir yargılama devam ettiriliyor. Bu kadar hukuksuzluk hiçbir vicdana sığmaz iken Sincan’daki iktidar yargısını bunu duruşma periyoduna sığdırmaya çalışıyor. Bu saldırılar yargılamak, tutuklamaların tamamı örgütlü planlı ve önceden karar verilen uygulamalar olduğunu gayet olduğunu biliyoruz. Her gün bize saldıran ve operasyon yapan iktidar iktidarlarının en zayıf dönemini yaşıyor, bu hukuksuzlukları tüm dünya görüyor” diye ekledi.

AP'DE KABUL EDİLEN RAPOR
 
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) geçen hafta oylanan ve kabul edilen 2021 Türkiye raporuna da değinen Beştaş, şunları söyledi: “Türkiye'de demokrasi hukuk devleti temel hak ve özgürlüklere dair elle tutulur bir ilerleme kaydedilmediğini bu raporda görüyoruz. AB ile müzakere sürecinin başlama şansı olmadığı net bir şekilde ifade edilmiş oldu. Hatta Türkiye raportörü HDP’nin kapatılması halinde Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin devam edeceğini düşünmüyorum sözlerini kullandı. AB’ye gireceğiz diye AKP iktidarı yola çıkmıştı şimdi ise AB’nin kapısından geçemeyecek bir iktidarla karşı karşıyayız. Hakikaten bu rapordan belgelerden sadece bir tanesi. Tabii ki bu tesadüf değil 94 yılında DEP’in kapatılması sürecinde AP Türkiye ilişkileri durma noktasına gelmişti. AB raporları çok önemli, önemsiyoruz ama AB’nin tutum almakta çok da ilerlemediğini ifade etmek istiyorum daha objektif somut tutumlar alması gerekiyor. Türkiye, hayatın her alanında hakikaten içler acısı bir durumda."
 
EKONOMİK ÇÖKÜŞ

Beştaş, şu değerlendirmeleri de yaptı:
 
"Ekonomi alanında her zamanki gibi hız kesmeden enflasyon yükseliyor her türlü veri allak bullak durumda. İşsizlik, açlık, yoksulluk aynı hızla devam ediyor. Fahrettin Altun twitter hesabında bir video paylaşmış bir masal tablosu aslında. Bu masal tablosunda vatandaş yok, bu ülkenin her alanına sirayet eden bir çöküş hikayesi görüyoruz. Bu masal tablosunda her alanda başarılı bir ülke tablosu çiziliyor ama burası Türkiye mi? Türkiye olmadığını bu ülkede yaşayanlar olarak görebiliyoruz. Gerçekler o kadar eğilip bükülmüş ki ne ağzına kadar dolan cezaevleri ne her gün işlenen kadın cinayetleri, ne ranta ekolojik talana dair veriler, sağlık ve eğitimdeki çöküş, ne de tarım ve hayvancılığın bitişi var bu masalın içinde. Halk artık bunlar tabii ki ciddiye almıyor. Bunların yalan olduğunu gayet iyi biliyor. Yıllık enflasyon ENAG’a göre yüzde 160,76 olarak gerçekleşti. Hukukun Üstünlüğü Endeksinde ise 139 ülke arasında Türkiye 117’inci sırasında işte bu iki veri arasında doğru bir orantı var. Hukukta, demokraside, özgürlüklerde, eşitlikte geriye doğru giden bir ülkede enflasyonun düşmesi ya da ekonominin düzelmesinin mümkün olamadığını not etmek isterim.
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçmesinden bu yana ekmeğin fiyatı yüzde 200 arttı benzer şekilde süt yüzde 200’ün üzerinde ayçiçek yağı yüzde 300’e yakın, yumurta yüzde 200’ün üzerinde zamlandı. Akaryakıt zamları ise aslında bütün zamların temel nedeni olmaya devam ediyor. Akaryakıt zammı yüzde 256 oranında devam ediyor bu arada tabii ki yoksulluk sınırının 19 bin 602 TL olduğunu da aklımızdan hiç çıkarmayalım bu rakamlar ortada dururken hangi yüzle vatandaşa bu masalları anlatıyorlar hakikaten ben bunlara inanamıyorum. Şunu söylemek istiyorum demokratikleşme olmadan ekonomi düzlüğe çıkmaz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devam ettiği müddetçe ekonomi düzelmeyecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ceberut ve içinde halk olmayan bir sistem inşa ediyorlar. En son getirdikleri GES ve daha önceki kur korumalı sistemde halk yine yok. Parası olanlar, zengin olanlar var onları kurtarmaya ve onları daha çok zenginleştirmeye çalışan bir iktidar aklıyla ekonomi düzlüğe çıkmayacak. Fabrika yerine cezaevlerinin yapıldığı bir ülkede ekonomik buhran bitmez.”

 
GEMLİK YÜRÜYÜŞÜ
 
Dün 12 Haziran Gemlik yürüyüşünün yapılacağı tarih olarak İstanbul’daydık. Meclis grubumuzun ağırlıklı bölümü İstanbul’daydı, ben de oradaydım. Dünden bu yana bu yürüyüşe ilişkin çeşitli spekülasyonlar ve açıklamalar var. Biz HDP olarak işkenceye, savaşa, mutlak tecride karşıyız. Tecrit bir işkencedir ve bu işkenceye karşı olmak insan olmanın gereğidir, emredici hükmüdür. AKP iktidarı MHP ile birlikte ‘ben işkencenin yanındayım, işkence yapıyorum’ diyorsa çıkıp açıklasınlar bunu. Tecridi ben bilerek isteyerek uyguluyorum, hukuksuzlukta ısrar ediyorum, kendimi hukuka bağlı hissetmiyorum diyorsa çıkıp bunu açıklasınlar. Kaçak güreşmesinler.
 
İŞGAL SALDIRILARI VE İMRALI TECRİDİ
 
Kürt halkı ile Türk halkı kardeştir hikayeleriyle kaçak güreşmesine gerek yok. Neden bu dönemde? ‘Her gün cenazeler geliyorlar’ diyorlar. Tam da bu dönemde önemli zaten her gün gençler toprağa veriliyor, her gün bu ülkenin anneleri feryat figan halinde cenaze karşılıyorlar. Edirne’den Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan Yozgat’a, Yozgat’tan Trabzon’a her gün cenazeler geliyor. Bu cenazelere dair Meclis’in tek görevi başsağlığı dilemek değil, Meclis bir yas çadırı değil. Meclis’in görevi bu savaş durdurmaktır. Bu meseleyi çözmektir, Kürt meselesinin demokratik bir şekilde çözülmediği bir Türkiye ne ekonomide ne de hukuk devleti olma ilkelerin de ne hak ve özgürlüklerde ne de eşitlik mücadelesinde bir milim ileri gidemez.
 
İmralı'nın anlamı ne, İmralı Ada’sında tutulan Sayın Öcalan başta olmak üzere ve diğer 3 mahpus bir kere savaşı durdurmamak için tecrit altında tutuluyorlar, barış politikası konuşulmasın diye tecrit altında tutuluyorlar. Yani 2013-2015 yıllarında bu ülkede tek bir gencin burnu kanamadı. İnsanlar parklarda, sokaklarda, caddelerde gece yarılarına kadar dolaştı bir bahar iklimi geldi. Çünkü Trabzon’daki bir asker annesi de ‘benim çocuğum güven içinde’ dedi. Hakkari'deki Mardin'deki bir anne de Kürt gencinin annesi de ‘çocuğum çatışmada değil, bu sorun çözülecek’ dedi. Bu nedenle İmralı Adasından gelecek çözüm çağrısı tecrit altında tutuluyor.
 
Biz HDP olarak diyoruz ki; o tecridi kaldırın, İmralı kapılarını açın, buraya cenaze gelmesin. Buraya bir kez daha huzur gelsin, demokrasiyi hissedelim. Kardeşçe eşit ve özgür koşullara yaşamak için bu meselenin barışçıl yöntemlerle diyalogla çözümünü savunalım. Dünkü etkinliğimize Türkiye’nin birçok kesiminden demokrasi güçleri de katıldılar. Başta bileşenlerimiz olmak üzere sadece HDP ve bileşenleri değil demokratik kamuoyu da Kadıköy’deydi. Biz savaş karşıtlığı temelinde buluştuk çünkü hakikaten biz artık Türkiye’de her gün cenaze ve ölüm haberlerinin gelmesini kabul etmiyoruz, bunun karşısında mücadelemize de devam edeceğiz. Dünkü etkinliği bir savaş karşıtlığı etkinliğiydi. İşkenceye karşı bir etkinlikti, eşitlik talebiydi, cenazeler gelmesin etkinliğiydi, dünkü etkinliği tecridi kaldırın, bu ülke nefes alsın etkinliğiydi.
 
Fakat onlar ne yaptılar, birazdan göstereceğim ağır bir saldırı ile bunu engellemeye çalıştılar. İktidar çözüm önerilerinden ve Öcalan'ın düşüncelerinden korkuyor, engelliyor bunu Türkiye'nin duymasını istemiyor. Çünkü onlar seçim kampanyasında şimdi Kürdistan Bölgesinde ve Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik savaş tamtamlarını çalmaya devam ediyorlar. Neden? Çünkü milliyetçiliği büyütecekler, çünkü halkın arasındaki ayrıştırıcılığı yükseltecekler, çünkü kutuplaştırmayı artıracaklar. Çünkü insanlar birbirine yaklaşırsa, birbirini dinler ve temas ederse bu meselenin çözülebilir olduğunu görecek ve AKP-MHP iktidarı kaybedecek. Şöyle bir ülke olabilir mi? Biz bunu kabul etmiyoruz! Savaş tamtanlığının serbest, savaş çığırtkanlığının serbest, barış talebinin, savaş karşıtlığının yasaklandığı bir ülkeye döndü Türkiye, böyle bir şey olamaz.
 
İşkence insanlığa karşı bir suç. Resmi düzeyde işkence uygulanıyor ve bu işkencenin arkasında iktidar duruyor. Tecridin işkence olduğunu ben söylemiyorum, bunu uluslararası mahkemeler söylüyor, işkenceyi önleme sözleşmesi söylüyor. Daha düne kadar Öcalan ile görüşen iktidar; ‘Seçimi bu sefer savaş politikasıyla alacağım’ diye bir yandan Yunanistan’a tehditler savunuyor, bir yandan Kuzey Doğu Suriye'ye tehditler savuruyor. Öte yandan sınır ötesi operasyonlara devam ediyor. Buna itiraz edenler de başta biz olmak üzere ‘terör’ laflarıyla başka bir yere konumlandırıyorlar. Hayır, biz HDP olarak bu ülkenin partisiyiz. Bu ülkenin her yerinden oy alıyoruz, oy almamızın temelinde de savaş karşıtlığımız, kardeşlik, özgürlük, eşitlik özgürlük talebimiz yer alıyor. Halkın yararına politika sürdürüyoruz.
 
Dünkü etkinlikte ne mi oldu? İşte bu görseller var! Bütün İstanbul polisi dün Kadıköy’deydi, 40’ı aşkın vekilin olduğu bir ortamda İstanbul polisi alenen saldırdı. Basını da çıkardı sonradan düşünün Berdan Öztürk vekilin konuşmasını ben çektim, çünkü basının çekmesine bile izin vermediler. Şöyle bir manzara düşünün, yüzlerce binlerce insan her yerde öbek öbek işkenceye, tecride karşı ses çıkarmak için o alana toplanmışlar ama polis var gücüyle saldırıyor, işkence yapıyor. Buyurun, bu fotoğraflar dünden ve daha bunun yüzlercesi elimizde duruyor. Bursa’da sokakta işkence yaparak partililerimizi gözaltına aldılar, Iğdır milletvekilimiz Habip Eksik oradaydı, çay ocağından her çıkanı gözaltına aldılar. Kapıya kilit vurdular. İl binamızı hangi güç kilitleyebilir? O il binasını halk açıyor ve açık tutuyor. Açıkçası bu uygulamayı da tecridi de işkenceyi de savaşı da kabul etmedik etmeyeceğiz. Spekülasyonlarla, yalan yanlış algı yönetimiyle HDP'nin sözünü de mücadelesini de karartamayacaksınız.
 
Bu ne biliyor musunuz bu bir plastik kelepçe bir vekilimizin koluna takıldı. Zorla! Onu söküp buraya getirdim ibret olsun diye. Vekile kelepçe takan ve darp eden bir uygulama vardı. Rapor alsak hepimiz raporlu oluruz. Ama biz bunu zul sayıyoruz çünkü İçişleri Bakanı dün çıkıp bunun zaten talimatını verdiğini söyledi, bu bizim için sır değildi."