Beyrut’taki patlamada 73 kişi öldü, 3.700 kişi de yaralandı

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Salı günü meydana gelen patlamalarda 73 kişi öldü, 3.700 kişi de yaralandı. Ülke genelinde ulusal yas ilan edildi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un limanında Salı günü öğleden sonra art arda iki patlama meydana geldi. Yetkililer 73kişinin öldüğünü 3.700 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, ilk yaptığı açıklamada patlamaya, “Yıllardır el konulan patlayıcıların” sebep olduğunu tahmin ettiklerini, ancak soruşturmanın sonucunu beklemek gerektiğini belirtti.

Lübnan’a on yıllardır askeri operasyon düzenleyen İsrail ile “Olayla ilgisi olmadığını” açıkladı.

İlk patlamanın ardından çok şiddetli ikinci bir patlama yaşandı ve ikinci patlama havada buluttan dev bir mantar oluşturdu. Geniş bir alanda, binalar sallanırken, camlar kırıldı. Patlamanın şiddeti 200 kilometre mesafedeki Kıbrıs’ta da hissedildi.

Sokakta askerler patlamadan kaynaklı geçici duyma kaybı yaşayan, yaralanan insanları tahliye ederken, gönüllüler de çalışmalara dahil oldu.

Patlamanın yaşandığı limanda ise araçlar üst üste bütün bölgeyi kapattı.

AFP’ye konuşan bir asker ise bölgenin cesetlerle dolu olduğunu söyledi. Helikopterler de patlamanın sebep olduğu yangını söndürmek için saatlerce uğraştı.

Devlet Başkanı Michel Aoun, Savunma Yüksek Komitesi ve Başbakan Hasan Diab’ın da katıldığı acil toplantı düzenledi. Ülke genelinde yarın ulusal yas ilan edildi.

Patlamaların üzerinden saatler geçmiş olmasına rağmen, sebebine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, başbakan Diab, “Sorumluların hesap vereceğini” belirtti.

Ulusal Haber Alma Ajansı ise patlamalardan bölgeye yaklaşık 15 kilometre mesafedeki başkanlık sarayında da ciddi zararlar olduğunu belirtti.

Öte yandan limanda demir atmış bir geminin de ateş aldığı ancak, yolcu bulunup bulunmadığı konusunda ise herhangi bir bilgi olmadığı öğrenildi.