Bingöl’de askerler evin içini kazdı, yağmaladı, şiddet uyguladı

Bingöl’ün Karlıova ilçesinin Hasanova köyüne bağlı Burmataş (Xişxişok) mezrasına baskın düzenleyen askerler, bir evin içini kazdı, yağmaladı ve kadınlara şiddet uyguladı.

15 haneli mezraya çok sayıda araçla gelen askerlerin 21 Aralık günü baskını gerçekleştirdiği bildirildi. “Mezrada arananlar var” iddiasıyla gerçekleşen baskın sırasına mezranın etrafı ablukaya alındı.

Köylüler, arama sırasında maruz kaldıkları uygulamaları Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. Köylüler “arama” adı altında evlerdeki tüm eşyaların dağıtılarak kullanılmaz hale getirildiğini belirtti.

İNSANLIK DIŞI UYGULAMALAR

Aramalar sırasında iddia edildiği gibi bir şey bulunamadı. Ancak askerler bununla sınırlı kalmayarak, bu kez hapis cezası onaması nedeniyle aranan 85 yaşındaki Zeki Sayak’ın evinin altında “Kamp var” diyerek keyfi bir kazı başlattı.

Kazma küreklerle evin altını kazan askerler, tepki gösteren kadınlara da şiddet uyguladı. Köylüler yaşadıkları insanlık dışı uygulamaları şöyle anlattı: “İtiraz eden kadınlara hakaret ederek dayak attılar. Yorganları sökerek, içlerine kadar arama yaptılar. Köyde arananlar var ve bunların nerede olduklarını soruyorlardı. Biz de köyde yaşamadıklarını söyledik. Köyde zaten baskılardan kaynaklı kimse kalmamış. Sadece kadınlar, çocuklar ve bir kaç yaşlı bulunuyor. Çocuklar korkudan titriyor ve ağlıyorlardı. Köyde arananların olmadığını biliyorlar ama sırf ailelere işkence etmek için baskın yaptılar.”

Aramalar sırasında köylülere ait bazı cep telefonlarına da el konulduğu ve bazılarının askerler tarafından kırıldığı belirtildi.

KIŞLIK ERZAKLARI YAĞMALADILAR

Dağlık alanda yaşayan köylerinin kış koşulları nedeniyle ulaşımın zor olduğuna dikkat çekerek, şunları belirtti: “Evlerde kışlık erzaklar var. Erzakları yerlere döktüler. Biz bu kış günü nasıl yapacağız? Aradıkları insanların orada olmadığını biliyorlar. Kadınları tehdit ederek eğer aranan kişilerin gelmemesi durumunda köye tekrar baskın yapacaklarını ve peşlerini bırakmayacaklarını söylediler.”

Köylüler, mezrada yaşananların yerinden incelenmesi için insan hakları örgütleri ve milletvekillerine çağrıda bulundu.