Lice- Genç-Kulp üçgeninde çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Aða Karakaya (Hakkı Pir) ile Doðubeyazıt’taki çatışmada hayatını kaybeden HPG’li Memduh Aydemir binlerce kişi tarafından topraða verildi
Malatya Adli Tıp Kurumu’ndan alınan Aða Karakaya'nın cenazesi Ergani BDP ilçe binası önünde BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Ergani Belediye Başkanı Fesih Yalçın, Dicle Belediye Başkanı Mustafa Uyguner, BDP Ýl ve Ýlçe yöneticileri, MEYA-DER, Barış Anneleri ve yüzlerce yurttaş tarafından karşılandı. Karşılanan cenaze Ergani Belediyesi Yas Evi’ne götürülerek, yıkama işlemleri gerçekleştirildi. Ýşlemlerin ardından 100 araçlık konvoy eşliðine Karakaya’nın cenazesi Çermik Ýlçesi’ne doðru yola çıkarıldı. Cenaze konvoyu Çermik girişinde polisler tarafından durdurularak, yürüyüşe izin verilmeyeceðinin belirtilmesi üzerine HPG'li Aða Karakaya'nın babası Nevzat Karakaya, polislerin üzerine yürüyerek, "Ucunda ölüm olsa bile bu cenazeyi buradan götüreceðiz" dedi. Bunu üzerine polis barikatı açarak, kitlenin geçişine izin verdi. Ýlçe mezarlıðına kadar yapılan yürüyüş boyunca PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ile PKK ve KCK bayrakları taşınırken kitle sık sık "Ýntikam" "Şehit namirin", "PKK halktır halk burada" sloganları attı. Kitleye yürüyüş sırasında katılımların olmasıyla birlikte binlerce kişi oldu. Askerlik Şubesi önüne gelindiðinde kitlenin önü yeniden polisler tarafından kesildi. Kitle barikatı aşarak, yürüyüşüne devam etti. Mezarlıða gelindiðinde dini vecibelerin ve defin işleminin ardından konuşan BDP Ýlçe Başkanı Muhittin Çelikten, "BDP Çermik Ýlçe Örgütü olarak şehidin anısına sonuna kadar sahip çıkacaðız" dedi. Karakaya’nın babası Nevzat Karakaya ise, “Bundan sonra başımız daha dik duracaðız. Bizim başımızın sað olmasından önce bütün HPG’lilerin başı saðolsun, sonra bizim başımız sað olsun. Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı’na sesleniyorum; bu anaların gözyaşı ve acıları son bulsun. Ölümler dursun bu geçler ölmesin" dedi.
‘KANLARI YERDE KALMAYACAK’
BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ise, "Bir gencimizi daha topraða verdik, bu gördüðünüz anne ve babalarla birlikte üç genci daha topraða vermiştik. Dört arkadaşımızın ailesi iki gün boyunca Lice'de daðlarda çocukların cenazesini aradı. Yaşamını yitiren gencimizin adı Haki Pir çünkü; kendisi Türkmen bir ailenin evladıydı kendisi Kemal Pir ve Hakkı Karer'in ismini almıştı. Söyleyeceðimiz tek şey var; Kürt halkının da diðer halklar gibi özgür yaşamaya hakkı vardır. Bu gençlerimizin kanı boşuna dökülmüş olmayacak, hiçbirinin kanını yerde bırakmayacaðız" diye konuştu.
Cenaze törenin bitmesi ardından kitle taziye çadırına doðru yürüyüşe geçti. AKP Ýlçe binası yanında kurulan çadıra gelindiði sırada, gençler “intikam” diye slogan attı. Polisin gaz bombası sıkması üzerine kitle içinde bulunan gençler de, havai fişek ve taşlarla polise karşılık verdi. Çatışmada polis havaya gerçek mermi sıkarak TOMA’larla taziye çadırı önünde bekleyen kitleye müdahale etti. BDP Ýl Eşbaşkan Yardımcısı Ahmet Gezen ve Milletvekili Ayna'nın devreye girmesi üzerine polislerin çekilmesiyle çatışma sona erdi.
Olaylar sırasında MEYADER Eşbaşkanı Osman Aydın polisler tarafından gözaltına alındı. Aydın, Çermik Emniyet Müdürlüðü’ne götürüldü. Öte yandan Kararaya için kurulan taziye çadırının bulunduðu sokaktaki esnafların ise kepenklerini kapattıkları görüldü.
AZAD GÜLER SLOGANLARLA UÐURLANDI
Aðrı'nın Doðubayazıt Ýlçesi'ne baðlı Şixulê Köyü’nün Kira Elê ile Kêyê yaylalarında 1 Mayıs günü çıkan çatışmada yaşamını yitiren 3 HPG'liden Memduh Aydemir'in (Azad Güler) cenazesi Malazgirt Ýlçesi’ne baðlı Çayırdere (Derık) Köyü’nde topraða verildi. Gece Trabzon Adli Tıp Kurumu’ndan cenazesi alınan Aydemir, Çayırdere Köyü’ne getirildi. Köyde aralarında BDP Muş Ýl Başkanı Fatih Barutçu, bölge belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyelerinin bulunduðu çok sayıda yurttaş tarafından cenaze karşılarken, sık sık “Şehid namirin” , “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Köy camisine omuzlarda taşınarak getirilen Aydemir, dini vecibeleri yerine getirildikten sonra köy mezarlıðında topraða verildi.
Cenaze defnedilmesinin ardından Aydemir şahsında yaşamını yitiren HPG’liler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan MEYA-DER Bulanık Temsilcisi Hakim Kaşçı, yaşamını yitiren tüm HPG’lileri andıklarını belirterek, zorlu bir süreçten geçtiklerini söyledi. Yaşanılan dönemde hukuk ve kanunların tanınmadıðını dile getiren Kaşçı, “Bu halk için ayaða kalkan, soylu eylemler yapan şehitlerimize sahip çıkarak eylemlerine uymamız lazım. Kendini uðruna feda ettiði bayraðı bu halk bıraktıðı yerden alacaktır. Artık yeter bu ölümler. Bugünden sonra bu yolun dönüşümü yoktur. Tek kurtuluş başkaldırıdır. Bu sürece katılıp birliðimizi oluşturup, dört elle mücadeleye sahip çıkmamız gerekiyor” çaðrısında bulundu. Kaşçı’nın ardından konuşan BDP Muş Ýl Başkanı Fatih Barutçu ise, ezilen sınıfların ve halkların ulus mücadelesi verirken, çok aðır bedellerin verdiðini belirterek, Kürt halkının deðerli evlatlarını kaybettiðini söyledi. Halkların mücadeleyi her zaman daha çok sahiplendiðini ifade eden Barutçu, “Bu alanda dünya halkları da çok mücadele vermiş işin sonucuna ulaşmışlardır. Dolayısıyla Kürdistan tarihi direnmelerle doludur. Kürtler özgürlüklerine kavuşmak için he türlü bedele razı olmuştur. Ancak demokratik hakları gasp edilen Kürt halkının onlarca hevali çareyi Kürt Kurtuluş Hareketi’nde bulmuşlardır. Kürt halkının kurtuluşu için son nefesine kadar direnmişler, anılarının önünde saygıyla eðiliyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından cenazeye katılanlar Aydemir için köyde kurulan taziyeyi ziyaret etti
ANF NEWS AGENCY