Binlerden ‘Hesap soruluncaya kadar mücadele edeceğiz’ mesajı

İstanbul’un birçok ilçesi ve Giresun’da alanlara çıkan binler, Deniz Poyraz’ın katledilmesini kınayarak, “Hesap soruluncaya kadar mücadele edeceğiz” mesajı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne gerçekleştirilen saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etmek için HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde İstanbul’un  Fatih, Başakşehir, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Esenler, Sarıyer, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Bağcılar, Bakırköy, Arnavuköy, Eyüp, Beyoğlu ilçelerinde sokağa çıkan binlerce kişi katliama tepki gösterdi.

FATİH

HDP Fatih İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamaya, HDP İlçe Eş Başkanı Seyre İpek, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İl Eş Başkanı Gürşenay Dalveren, HDP Parti Meclisi üyesi Doğan Özkan, HDP Fatih Kadın Meclisi üyesi Gaye Çalışman, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve HDP Kadın Kordinasyonu’ndan çok fazla kişinin katıldığı açıklamada sık sık “Şehid namirin”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Jin Jiyan Azadi”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan HDP Fatih İlçe Örgütü Eş Başkanı Seyre İpek’in, Poyraz’ın polislerin gözü önünde katledildiğini söyledi. İpek, iktidarın yarattığı karanlık döngüden kurtulamayacağını anladığını bu nedenle kaos planlarını yeniden devreye soktuğunu belirten İpek, “AKP Kürt düşmanı katil Onur Gencer'in Suriye'de silahlı eğitim aldığını ve bu eğitime kimler tarafından gönderildiğini sosyal medyaya yansıyan görsellerinden biliyoruz. HDP'yi hedef gösteren kin ve nefret söylemleriyle Kürt düşmanlığı yapan ve bundan beslenen herkes, bu alçakça saldırının sorumlusu ve failidir. Onurlu hiçbir Kürt size teslim olmayacaktır” dedi.

Açıklamanın ardından beş dakikalık oturma eylemi yapıldı. “HDP halktır halk burada, şehid namirin” sloganlarıyla açıklama sona erdi.

ESENLER

HDP Esenler İlçe Örgütü de Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etti. Eylemde, “Deniz Poyraz yoldaşımız için sesimizi yükseltiyoruz. Bir araya gelerek hesap soruyoruz. Buradayız, korkmuyoruz” pankartı açılırken, “Erkek adalet değil gerçek adalet” yazılı dövizler taşındı. Eylemde sık sık, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “HDP halktır, halk burada” sloganları atıldı. HDP’nin halkların kardeşliği için birleşik mücadele çağrısı ardından çevreden eyleme dahil olmak isteyen kadınlar polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Partililerin polise tepkisi üzerine kadınlar eyleme dahil olarak, “Jin jiyan azadi” sloganları attı.

Açıklamada konuşan HDP Esenler İlçe Örgütü Eş Başkanı Dilek Demir, İzmir’de yapılan saldırının planlı ve sistematik olduğunu kaydederek, “Bu saldırı kaostan beslenen iktidarın yarattığı siyasi iklimin sonuçlarından biridir. İktidarın partimizi hedef haline getirmesinin ardından saldırıların gerçekleşmesi tesadüfi değil, siyasi iradenin zeminin sağladığı planlı saldırılara işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.

ESENYURT

HDP Esenyurt İlçe Örgütü’nün çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen çok sayıda kişi "Denize sözümüz barış olacak, faşist ablukayı dağıtacağız" pankartı açıp "Şehid namirin" sloganları attı. Açıklamada konuşan Esenyurt İlçe yönetimi üyesi Murat Turgut, HDP’ye dönük tüm saldırıların hesabının sorulacağını belirtti. Ardından 2 dakikalık oturma eylemine geçen kitle Cumhuriyet Meydanı’ndan, Esenyurt ilçe binasına kadar yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis, kitleye kalkanlarıyla saldırdı.  Ardından kitle polislerin kurmuş olduğu barikatı aşıp “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Şehid namirin” ve “Katil AKP” sloganları eşliğinde yürüdü. İlçe binasının önünde toplanan kitle eylemlerinin ne ilk olduğunu ne de son olacağını belirterek dağıldı.

BAŞAKŞEHİR

HDP İlçe Örgütü de, Deniz Poyraz için ilçe örgütlerinin önünde basın açıklaması düzenledi. “Deniz Poyraz ölümsüzdür” pankartının taşındığı açıklamada, sık sık “Şehit namirin”, “Jin jiyan azadi” sloganları ve zılgıtlar atıldı. Açıklamada, Deniz  Poyraz’ın katilinin iktidar ile olan ilişkisinin ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

GAZİOSMANPAŞA

HDP Gaziosmanpaşa İlçe Örgütü de, Karayol Meydanı’nda bir araya gelerek Poyraz’ın öldürülmesine tepki gösterdi. “Deniz Poyraz ölümsüzdür” pankartının açıldığı açıklamada söz alan Gaziosmanpaşa İlçe Örgütü Eşbaşkanı Songul Hatun, “Bu katliam, iktidar blokunun oluşturduğu siyasi iklimin ürünüdür.  ‘7 Haziran’ı unutmuyoruz’, ‘Bunlar daha iyi günleriniz’ diyen ve HDP’lileri ‘haşerelere’ benzeterek açık katliam çağrısı yapanların sesleri karanlık odakların planlarında ve tetikçilerin katliam girişimlerinde karşılığını bulmuştur” ifadelerini kullandı.

SULTANBEYLİ

HDP Sultanbeyli İlçe Örgütü Sultanbeyli Meydanı’nda bir araya gelerek açıklama yaptı. “Deniz Poyraz ölümsüzdür” pankartının açıldığı açıklamada, “HDP halktır, halk burada” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Açıklamada söz alan parti üyesi Ertan Hamitoğlu, “Bir deniz gitti, bin deniz gelecek” dedi.

BAHÇELİEVLER

Bahçelievler Emek ve Demokrasi Platformu da İş Bankası önünde toplanarak açıklama yaptı. “HDP yönelik saldırıları kınıyoruz, faşizme karşı omuz omuza” pankartının açıldığı açıklamada, “Deniz Poyraz onurumuzdur”, “Direne direne kazanacağız” dövizlerinin taşındı. Sık sık “Hükümet istifa” sloganları atıldı. Platform adına söz alan Gökhan Özer, “Bu katliam tek adam rejiminin toplumsal muhalefeti hedef alan tutum ve açıklamalarından ayrı düşünülemez. AKP-MHP faşizmi içinde debelendiği rejim krizini, çete-medya-iktidar ilişkilerinin ifşalarını siyasi suikastler ile, iç savaş provaları ile örtbas etmeye çalışıyor. Tam da bu noktada tetikçinin kim olduğundan öte, nereden güç aldığı ve sırtını hangi siyasal iklime dayadığı sorgulanmalıdır” diye kaydetti.

Açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde İş Bankası önünden HDP İlçe Örgütü’ne kadar yürüyüş düzenledi.

KÜÇÜKÇEKMECE

HDP İlçe Örgütü’nün çağrısıyla bir araya gelen kitle de basın açıklaması düzenledi. “Deniz Poyraz rûmeta me ye” pankartı açıldığı açıklamada, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “HDP halktır halk burada” sloganları atıldı. Kitle, sık sık ıslık ve slogan atarak katliamı protesto etti. Açıklamada, “Bu ülkeye barış gelene kadar bir an olsun duraksamadan, onurlu ve haklı yürüyüşümüze devam edeceğiz” denildi.

GİRESUN

Giresun Emek ve Demokrasi Platformu ise Giresun KESK Şubeler Platformu binasında konuya ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamanın yapıldığı salona “HDP’ye yapılan saldırı, demokrasiye, eşitliğe, kardeşliğe düşman olanların saldırısıdır. Mafyalaşmış, çeteleşmiş zalimlerin katliamlarına, baskılarına teslim olmayacağız. Faşizme karşı omuz omuza” pankartı açıldı. KESK, Sol Parti, Tüm Emekli Sen, HDP, HDK üyelerinin katıldığı açıklamada basın metnini Eğitim Sen Giresun Şube Başkanı Ergün Önal okudu. Deniz Poyraz’ın yakınları ve HDP’ye başsağlığı dileyen Önal, “Saldırganın kimliği ve saldırının biçimi, bu ülke tarihini bilenler açısından hiç de şaşırtıcı değildir. Tarihimizde hemen her kontrgerilla saldırısında gördüğümüz politik simgeler, uluslararası bağlantılar, kolluk güçlerinin ‘ihmalleri’, ‘kimseyle bağlantısı olmayan münferit bir meczup’ olarak ilan edilen failler ve bir süre sonra saldırıya uğrayanları suçlama taktikleri bu saldırıda da aynen kendini göstermiştir” şeklinde konuştu.