Birçok kentte Güven'in rehin alınması protesto edildi

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in rehin alınması Kürdistan ve Türkiye'de protesto edildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in 22 yıl 3 ay hapis cezası almasının ardından rehin alınmasına tepkiler sürüyor.

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde yapılan eylem ve etkinliklerde Güven’in rehin alınması protesto edildi.

ADIYAMAN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman İl Örgütü, Güven’in rehin alınmasına basın açıklaması ile tepki gösterdi. İl binası önünde yapılan açıklamaya partinin il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. “Demokrasi, barış ve özgürlük savunucusu Leyla Güven tutsak edilemez. Leyla Güven onurumuzdur” yazılı pankartın açıldığı eylemde hazırlanan basın metnini Adıyaman İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca okudu.

Karınca, Leyla Güven'in eşbaşkanlığını yürüttüğü DTK’nin barış konusun kritik dönemlerde rol aldığını belirterek, demokratik bir kurum olduğuna vurgu yaptı. DTK’nin demokratik müzakere, çözüm ve barış girişimlerinin muhatabı olduğunu belirten Karınca, iktidarın bu kararla çözümsüzlükte ısrarcı olduğunu söyledi. Karınca, bu yöntemlerin hiçbir zaman sonuç alamadığını belirterek, “Kürtlerin hak ve barış mücadelesine her saldırı halk nezdinde cevabını almıştır” dedi.

Açıklama, “Jin Jiyan Azadi”, “Leyla Güven onurumuzdur” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” slogan ve alkışlarla son buldu.

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, Sanat Sokağı’nda düzenlediği basın açıklamasıyla Güven'in rehin alınmasını protesto etti. “Leyla Güven onurumuzdur” yazılı pankartın açıldığı eylemde “Leyla Güven onurumuzdur” sloganı atıldı. Açıklamayı yapan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, Leyla Güven’in verilen kararla tutuklanmasının yargı organlarının iktidarın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini gösterdiğini söyledi. Güven’in eşbaşkanlığını yürüttüğü DTK’nin ülkenin barışa kavuşması için en kritik dönemlerde rol aldığını dile getiren Yeşil, tutuklanma kararının DTK’ye değil, tüm Kürtlere, muhaliflere yönelik olduğunun belirtti.

DTK’nin demokratik müzakere, çözüm ve barış girişimlerinin muhatabı olduğunu vurgulayan Yeşil, “İktidar bu kararla çözümsüzlükte ısrar edeceğini bir kez daha göstermiştir. DTK gibi bir kurumu böylesi yöntemlerle kriminalize etmek boşa kürek çekmektir. Bu, yakın tarihte de onlarca kez denenmiş, sonuç hep aynı olmuştur. Kürtlerin hak ve barış mücadelesine her saldırı halk nezdinde cevabını almıştır” dedi.

AKP- MHP iktidarının kadına, Kürde, emekçiye, doğaya düşman olduğunu kaydeden Yeşil, “Son çırpınışlarının intikamını daha fazla baskı ve zülüm ederek alıyor. Leyla Güven’in dediği gibi evet, bizler hiçbir yere gitmiyoruz. Bu ülke bizim ve siyaset yapmaya devam edeceğiz. Bu ülkede ne iktidarlar gitti ama bizler kaldık. Hiçbir baskı, gözaltı politikası bizi mücadele etmekten alıkoyamayacaktır. Bizler, hukuksuz, düşmanca cezayı tanımıyoruz” şeklinde konuştu.

BİNGÖL

HDP Bingöl İl Örgütü de parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamayı yapan HDP İl Eşbaşkanı Veysel Kaya, çözülme aşamasına gelen saray rejiminin halk düşmanlığı üzerinden kendini var etmeye çalıştığını belirterek, “HDP’nin güçlü muhalefeti nedeni ile Leyla Güven hukuk tanımayan bir anlayış tarafından cezalandırıldığı ve gözaltına alınıp tutuklandığı bir gerçekliktir. Bu kararı kabul etmeyip tanımadığımızı kamuoyunun önünde bir kez daha haykırıyoruz” dedi.

ADANA

HDP Adana Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Güven'in rehin alınmasını HDP Çukurova ilçe binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada konuşan Berivan Gökalp, Güven'in tutuklanmasının başta Kürt halkı ve kadınlar olmak üzere toplumsal muhalefete gözdağı verilmek istendiğini söyledi. Bu kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu belirten Gökalp, DTK ve Leyla Güven dün neredeyse bugün de aynı konumda olduğunu ifade etti.

Gökalp, "Leyla Güven’i içeri koydunuz ama bugün intikamını aldığınız açlık grevleri binlerce tutsağın katılımı ile yeniden devam ediyor. İktidarın şunu çok net anlaması lazım; haklıyız. Bizim bu mücadeleden vazgeçmemiz için hiçbir sebep yok. Kadınlar öncülüğünde bu toplumda inşa ettiğimiz, tohumlarını attığımız eşit-özgür bir yaşamdan vazgeçmeyeceğiz. Baskılar bizi yıldırmadı, yıldırmayacak. Leyla arkadaşımızın dediği gibi; buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz" şeklinde konuştu.

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütü de protesto gösterisi düzenledi. HDP Akdeniz İlçe Örgütü binasında yapılan eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAD-FED) yöneticileri de destek verdi.

HDP Akdeniz İlçe Eşbaşkanı Feyza Kaya, Güven’in evinin basılarak gözaltına alındığını ve cezaevine konulduğunu hatırlattı. Kaya, “Leyla Güven şahsında verilen bu karar ile iradesi teslim alınmak istenen başta Kürt halkı ve kadınlar olmak üzere toplumsal muhalefete gözdağı verilmek istenmektedir. Bu karar bizim için yok hükmündedir. Bu ülke bizim ve siyaset yapmaya devam edeceğiz ama içeride ama dışarıda. Hiçbir baskı, gözaltı politikası bizi mücadele etmekten alıkoyamayacaktır” diye konuştu.

Açıklamanın sonunda “Direne direne kazanacağız”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları atıldı.