BM Raportörü: Türkiye'de vahim gelişmeler oluyor!

Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Türkiye'deki temaslarının ardından, "ulaştığımız sonuçlar vahim" açıklamasını yaptı.

Türkiye’de bulunan Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyerek gözlemlerini aktardı.

Kaye, Birleşmiş Milletler Beyaz Ev’de düzenlenen toplantıda, "Ulaştığımız sonuçlar oldukça vahim" dedi.

'AVUKAT, AİLE VE KALEM KAĞIDA ERİŞEMİYORLAR!'

Kaye, "Görüştüğümüz gazetecilerin sağlıkları iyi ancak avukata erişimleri sınırlı. Sadece avukat değil, ailelerine, kağıt ve kaleme, kitaba erişimleri de sınırlı. Bilgiye erişim konusunda ciddi kısıtlamalara tabiler. Hayret, şaşkınlık ve acı içindeler" diye konuştu.

Tutuklamaların orantılılık, hukukilik ve gereklilik ilkelerini karşılaması gerektiğini vurgulayan Kaye, "71 yaşında, tanınan Yazar Necmiye Alpay'ın ve diğer gazeteci ve yazarların tutuklanması hukuktaki orantılılık ve gereklilik ilkesini karşılamıyor" ifadesini kullandı.

'SERBEST BIRAKILMALILAR; ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE UYULMALI'

Hükümete tüm tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması için çağrı yapan Kaye, televizyon ve gazetelerin kapatılması, siyasilerin tutuklanması, akademisyenlerin ihraç edilmesi, toplu işten çıkarmalar, derneklerin kapatılması, internet erişiminin engellenmesine ilişkin ise "Tüm bunlar bizi ciddi anlamda endişelendiriyor" dedi.

Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) hükümet yetkililerine aşırı yetki tanıdığına vurgu yapan Kaye, hükümete, önümüzdeki aylarda yazacağı raporda öneriler sunacağını aktardı.

Kaye, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin serbest bırakılması; KHK’lerle mağdur olanlara itiraz hakkı tanınması; 'terörle mücadele' tedbirlerinin uluslararası sözleşmelere uyumlu hale getirilmesi; 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunun yürürlükten kaldırılması; medya ve internet üzerindeki blokajların kaldırılmasının bu öneriler arasında yer aldığı bilgisini verdi.

GÖRÜŞMEYE ENGEL

Kaye ve beraberindeki heyet, hükümet yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, gazetecilik örgütleri, akademisyenler ve tutuklu gazeteci ve yazarlarla bir araya geldi. Ancak cezaevinde bulunan Ahmet Altan, Mehmet Altan, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Karikatürist Musa Kart ve Yazar Aslı Erdoğan'la görüşmesine izin verilmedi.

Heyet, sadece tutuklu bulunan Yazar Necmiye Alpay, gazeteciler Hakan Karasu, Bülent Utku, Güray Tekinöz, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik'le görüşebildi.