BM: ‘Terörle mücadele’ infazlara ve kayıplara gerekçe olamaz
BM, Türkiye’yi Zorla Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalamaya çağırırken, ‘terörle’ mücadelenin infazlara ve kayıplara gerekçe olarak gösterilemeyeceğini vurguladı.
BM, Türkiye’yi Zorla Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalamaya çağırırken, ‘terörle’ mücadelenin infazlara ve kayıplara gerekçe olarak gösterilemeyeceğini vurguladı.
BM İnsan Hakları Konseyi 33. Eylül Ayı Oturumları 3. gününde devam ediyor. Bugünkü oturumlarda BM Zorla Kaybedilenler Çalışma Grubu Türkiye’de yaptıkları ziyaret sonrasında hazırladıkları raporları sundu.
BM Zora Kayıplar Grubu Başkanı Houria Es-Slami tarafından açıklanan raporlar büyük bir dikkat çekti. DAİŞ tarafından esir alınan Êzidî kadınların Türkiye’de satıldığına dair belgelerin ellerine ulaştığını söyledi.
14-18 Mart tarihleri arasında Türkiye’ye yaptıkları ziyaret esnasından bakanlık yetkilileri ile görüşmek istediklerini ancak bakanların kendilerini görüşmediğini söyleyen Slami, ziyaret boyunca aynı zamanda bölgede yürütülen askeri operasyonlara da tanık olduklarını söyledi.
‘BUGÜN YAŞANILANLA 90’LI YILLARDA YAŞANILANLAR BENZERLİK TAŞIYOR’
Barış sürecinin ardından Türkiye’de yeniden başlayan çatışmalı süreci hatırlatan Slami, sokağa çıkma yasaklarına dikkat çekti. Slami, ülkede son dönemde yaşananların 1998 yılında raporlara giren durumla benzerlik taşıdığını söyledi.
Türkiye’nin güvenlik gerekçesiyle terörle mücadeleyi esas alıp ülkede yaşanan insan hakları ihlallerini görmezden gelmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Slami, Türkiye’nin uluslararası yasalara uyması gerektiğini vurguladı.
GÖZALTINDA KAYBEDİLERİNLERİN ÇOĞU…
Gözaltında yaşanan kayıplara da değinen Slami, geçmişte yaşanan 202 kayıp iddiasını ve güncel olan 79 kaybın akıbetini Türk yetkililere sorduklarını ifade etti. Gözaltında kayıp edilenlerin çoğunun PKK’ye üye olmak sucuyla evlerine düzenlene baskın sonrası gözaltında alınan kişiler olduğunu söyledi. Slami, bu kişiler arasında yine muhalif gazeteciler ve partilere üye insanlarında olduğunu söyledi.
TERÖRLE MÜCADELE KAYIPLARA VE İNFAZLRA GEREKÇE OLAMAZ
“Terörle mücadele kayıplara ve infazlara gerekçe olamaz” diyen Slami, ziyaret esnasında bölgede yaşananlar karşısında ciddi bir şekilde rahatsız olduklarını belirtti. Slami, insanların çatışmalar esnasında kaybettikleri yakınlarının organlarına ulaşmadıklarını dile getirdi.
Yine DAİŞ’in Esir’in aldığı kadınların Türkiye’ye getirilerek burada satıldığına dair ellerinde verilerin olduğunu belirten Slami, “Şengal saldırısının ardında Türkiye’ye sığınan insanlar üzerinden insan ticareti yapıldığına dikkat çekti.
Türkiye’nin yaşanan kayıplara ilişkin sorumluluk alması gerektiğini ve bu konuyla yüzleşmesi gerektiğini ifade eden Slami, “Gelecekte bu durumlar bir daha karşılaşmak için bugünden başlayarak bu konuyla yüzleşmek gerek” dedi.
Kürdistan’da yaşanan askeri operasyonların insan hak ihlallerine zemin hazırladığını belirten Slami, Türkiye’yi BM’nin Zorla Kayıplar Sözleşmesini imzalamaya çağırdı.