Boğaziçi Dayanışma: Üniversiteleri kayyum rektörlere teslim etmeyeceğiz

Boğaziçi Dayanışması'nın çağrısıyla Kadıköy’de kitlesel açıklama yapan öğrenciler, üniversiteleri kayyum rektörlere teslim etmeyeceklerinin mesajını verdi.

Boğaziçi Dayanışması’nın öncülüğünde, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen üniversite öğrencileri, kitlesel açıklama gerçekleştirdi. Miting havasında geçen açıklamaya, HDP milletvekilleri, direnişteki işçiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri katıldı. Kürtçe ve Türkçe kayyum rektör karşıtı pankartlarının açıldığı eylemde, “Ferman devletin, üniversiteler bizimdir”, “Kayyum gidecek biz kalacağız”, “Yaşasın öğrenci dayanışması”, “Bijî berxwedana zindana” sloganları atıldı.

BİMEKS işçilerinin, KHK zulmüyle ihraç edilmiş Eğitim-Sen üyelerinin, LGBTİ+’ların, HDP Milletvekili Musa Piroğlu’nun teker teker söz alıp mücadele vurgusunda bulunduğu eylemde, Boğaziçi Dayanışması adına açıklamayı İdil Berivan Kaya okudu.

1 Ocak gecesi Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere 5 farklı üniversiteye kayyum rektörler atandığını hatırlatarak sözlerine başlayan Kaya, Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan kayyum karşıtı protestolar büyük bir hızla ülkenin dört bir yanındaki üniversitelere yayıldığını, öğrenciler, akademisyen ve üniversite emekçiler başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri siyasal iktidarın kayyumcu zihniyetine tepki gösterdiğini vurguladı.

KATİL KATİLLERİNE DEĞİL ÖĞRENCİLERE BARİKAT

Kaya, direniş büyüdüğü orada devlet baskısının da arttığını belirten Kaya, bu süreçte çok sayıda öğrencinin darp edilerek gözaltına alındığını anımsatarak, “Kadın katillerinin kapısında çilingir bekleyen polis, arkadaşlarımızın evinde kapı duvar bırakmadı. Boğaziçi ile dayanışan ODTÜ’lü asistanlar, türlü bahanelerle işten atıldı” dedi.

KAPIYA VURULAN TUTSAKLIĞIN SEMBOLÜ

Siyasal iktidar tarafından “terörist” ilan edildiklerini, “başları ezilmeli” denilerek hedef gösterildiklerini kaydeden Kaya, fakat bunların hiçbirinin işe yaramadığını, bugün yine sözlerini söylemek üzere burada olduklarını ifade  etti.

Üniversiteleri, atanmaları için tek kriterleri iktidara bağlılıkları olan kayyum rektöre teslim etmeyeceklerinin altını çizen Kaya, dayanışma ve mücadeleyi büyüteceklerini kaydetti. Üniversitelerin AKP teşkilatlarına dönüşmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Kaya, şöyle konuştu: “Biz bu kayyumcu zihniyeti, belediyelerine kayyum atanan, seçme ve seçilme hakkı gasp edilen Kürt halkından tanıyoruz. Biz bu kayyumcu zihniyeti, kadınların rahmine el uzatan cüretkarlığından, LGBTİ+’ların kimliğine saldıran aymazlığından tanıyoruz. Biz bu kayyumcu zihniyeti, emekçiye kuru ekmeği reva gören; kuru ekmeği dahi olmadığını söyleyene ‘abartma’ diyebilen pişkinliğinden tanıyoruz. 4 Ocak günü üniversitenin kapısına vurulan kelepçe, yalnızca akademinin değil, bu ülkede ezilen tüm kesimlerin tutsaklığının sembolüdür. Biz üniversitelerin öznesi öğrenciler, hakkımızda alınan kararları ne kayyumun ne de siyasi iktidarın eline bırakacağız. Biz üniversitelilerin taleplerini bir kere daha dile getiriyoruz:

•             Tüm üniversitelerdeki kayyumlar acilen istifa etmelidir.

•             Üniversitelerde akademisyenlerin, öğrencilerin ve okul emekçilerinin dahil olacağı demokratik rektörlük seçimleri yapılmalı; üniversite bileşenlerinin üniversite yönetiminde söz, yetki ve karar hakkı olmalıdır.

Bugün burada hep birlikteyiz, hep beraber haykırıyoruz:

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”

Açıklamadan sonra Bandista Grubu’nun yapmak istediği müzik dinletisi polis engeline takıldı. Bu keyfi yasağa tepki gösteren öğrenciler, yasakçı zihniyet gidene kadar mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.